Χωριά με βιολογικές ρίζες στην Πελοπόννησο !! - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Χωριά με βιολογικές ρίζες στην Πελοπόννησο !!

Χωριά με βιολογικές ρίζες στην Πελοπόννησο !!

Share This
Το 32% των βιολογικώς καλλιεργούμενων εκτάσεων βρίσκεται στην Πελοπόννησο.
Με τεχνικές που σέβονται την υγεία και το περιβάλλον πάνω από 70 ελαιοπαραγωγοί στον Κεφαλά Σπάρτης ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία. Χωρίς λιπάσματα εδώ και 25 χρόνια οι ελιές στη Σαϊδόνα Μεσσηνιακής Μάνης
Καλύβια Αιτωλοακαρνανίας, Σαϊδόνα Μεσσηνιακής Μάνης, Κεφαλάς Λακωνίας... Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τα βιολογικά χωριά της Ελλάδας, αν οι επιδοτήσεις δεν αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα για τη συνέχιση και στο μέλλον αυτού του τύπου καλλιέργειας, όπως λένε οι ίδιοι οι αγρότες.
Ενα ολόκληρο χωριό στην κοιλάδα του Ευρώτα, στους πρόποδες του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα, 14 χλμ. από τη Σπάρτη, ο Κεφαλάς, με περίπου 320 κατοίκους, έχει κατακτήσει μια σημαντική πρωτιά. Το 95% των ελαιώνων του καλλιεργούνται βιολογικά, ενώ περισσότεροι από 70 ελαιοπαραγωγοί, στην πλειονότητά τους νέοι στην ηλικία, ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία.
Το λάδι μας το βρήκα ως προτεινόμενο είδος πολυτελείας στα ράφια σούπερ μάρκετ του εξωτερικού, λέει στο «Εθνος» ο βιοκαλλιεργητής Βαγγέλης Ξυδέας από τη Σαϊδόνα
Το λάδι μας το βρήκα ως προτεινόμενο είδος πολυτελείας στα ράφια σούπερ μάρκετ του εξωτερικού, λέει στο «Εθνος» ο βιοκαλλιεργητής Βαγγέλης Ξυδέας από τη Σαϊδόνα
Ξεκίνησαν το 1995 ρισκάροντας. Εκαναν στροφή στη βιολογική μέθοδο καλλιέργειας και τελικά δικαιώθηκαν. Τα προϊόντα τους περνούν πλέον τα σύνορα της χώρας, καθώς σήμερα εξάγουν λάδι στην Αμερική, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία με τη συνολική ετήσια παραγωγή τους να φτάνει τους 500 τόνους ελιάς και τους 250 ελαιόλαδου. Με τεχνικές που σέβονται την υγεία και το περιβάλλον οι βιοκαλλιεργητές του Κεφαλά κατάφεραν να καταστήσουν το χωριό τους ως μία σημαντική βιολογική επιχείρηση στην παραγωγή της ελιάς, σε μια έκταση 6.000 στρεμμάτων χωρίς φυτοφάρμακα ή λιπάσματα.
Εξ ολοκλήρου βιολογικά γίνονται οι καλλιέργειες και στο χωριό Σαϊδόνα, καθώς το πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης είναι το παλαιότερο οργανωμένο στην Ελλάδα και ένα από τα πιο παλιά της Ευρώπης. Ξεκίνησε από μια πρωτοβουλία του Αυστριακού Φρίντριχ Μπλόυελ το 1986.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη Σαϊδόνα παράγεται το 30% της συνολικής ποσότητας ελαιολάδου του προγράμματος βιολογικής καλλιέργειας της ελιάς, το οποίο είναι άριστης ποιότητας και αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων για τους μόνιμους κατοίκους.
«Εδώ στους πρόποδες του Ταϋγέτου, τα ελαιόδενδρα είναι ποικιλία κορωνέικη. Η αρχική παρότρυνση να ασχοληθούμε με τη βιολογική καλλιέργεια έγινε πριν από 25 χρόνια. Μέχρι τότε χρησιμοποιούσαμε χημικά λιπάσματα. Μας πήρε 3-4 χρόνια το λάδι από συμβατικό να υποστεί όλη την αλλαγή και να γίνει βιολογικό. Διστακτικά στην αρχή. Θέλει μεγάλο κόπο για να βγάλεις καθαρή ελιά. Με τις δακοπαγίδες γίνεται κάποια δουλειά, αλλά στη βρώσιμη ελιά είχαμε πρόβλημα. Ομως και με τα φάρμακα στη συμβατική γεωργία υπάρχει πρόβλημα, γιατί τα έντομα σιγά σιγά αποκτούν ανοσία.
Ετσι, το 1990, το 90-95% των καλλιεργητών αρχίσαμε να καλλιεργούμε βιολογικά. Συνεχίζουμε μέχρι σήμερα. Το λάδι δέχεται πολλές πιέσεις οικονομικές, δεν συμφέρει ειδικά όταν δεν ανανεώνονται οι επιδοτήσεις. Εδώ παράγουμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το εξάγουμε σε Γερμανία, Αυστρία και Αγγλία. Το βρήκα ως προτεινόμενο είδος πολυτελείας στα ράφια σούπερ μάρκετ. Αραφινάριστο το προτιμούν γιατί δεν έχει δεχτεί καμία τεχνική επεξεργασία», λέει στο «Εθνος» ο βιοκαλλιεργητής Βαγγέλης Ξυδέας από τη Σαϊδόνα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των βιολογικώς καλλιεργούμενων εκτάσεων βρίσκεται στην Πελοπόννησο (32%) και ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα (15%) και η Κρήτη (11%), ενώ από την ελληνική παραγωγή βιολογικών προϊόντων μόλις το 20% καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά και το 80% εξάγεται...
Το παράπονο των αγροτών στα Καλύβια Αιτωλοακαρνανίας Η βιοκαλλιέργεια κοστίζει και δεν μπορούμε να την υποστηρίξουμε μόνοι μας. Καλύβια, ένα χωριό της Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα από τα βασικότερα κέντρα βιολογικής καλλιέργειας στην Ελλάδα.
Αγρότες, με εμπειρία ετών στη βιοκαλλιέργεια, επιμένουν σε αυτόν τον τρόπο παραγωγής, παρά τις οικονομικές δυσχέρειες και εξακολουθούν να υπερασπίζονται τις ωφέλειες ενός εναλλακτικού, πιο υγιεινού τρόπου διατροφής και ζωής χωρίς χημικά λιπάσματα.
Την τελευταία δεκαετία οι αγρότες του χωριού καλλιεργούν... βιολογικά καλαμπόκι, εσπεριδοειδή και τριφύλλι με αποκλειστικό αποδέκτη την ελληνική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages