Τοποθέτηση Νικολάκου για τα αγροτικά στη Περιφέρεια Πελοποννήσου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Τοποθέτηση Νικολάκου για τα αγροτικά στη Περιφέρεια Πελοποννήσου

Τοποθέτηση Νικολάκου για τα αγροτικά στη Περιφέρεια Πελοποννήσου

Share This
Της Κωνσταντίνας Νικολάκου Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης,
Οι προοπτικές ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας της Πελοποννήσου είναι εξαιρετικά σημαντικές. Αυτές είναι οι προοπτικές που ήδη υπηρετούμε ως θεμελιώδη μας προτεραιότητα, στη βάση του συμβολαίου τιμής που υπογράψαμε με τους Πελοποννήσιους συμπολίτες μας, την επαύριον των πρώτων περιφερειακών εκλογών.
Από τον πρωτογενή τομέα, ξεκινάει να αλλάζει πρόσωπο η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Από τον πρωτογενή τομέα, εκκινεί η ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας μας. Από τον πρωτογενή τομέα, γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί και μπαίνουμε δυναμικά στον χάρτη.
Το παρελθόν απέδειξε ότι οι αποσπασματικές και ευκαιριακές πολιτικές δεν βοήθησαν ούτε τον τόπο ούτε τους ανθρώπους του. Γνωρίζουμε όλοι καλά τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του συστήματος, οι οποίες καθήλωσαν στην υπανάπτυξη τον αγροτικό τομέα, συρρίκνωσαν το εισόδημα των αγροτών, παγίωσαν μια οπισθοδρομική εσωστρέφεια για την πελοποννησιακή παραγωγή και οδήγησαν την πλούσια, ευλογημένη και εύφορη πελοποννησιακή ύπαιθρο στην ερημοποίηση. Δεν είναι η ώρα να μιλάμε άλλο, αποκλειστικά για τα προβλήματα και να μεμψιμοιρούμε. Τα ξέρουμε όλοι καλά. Όπως ξέρουμε και τις ευθύνες που επιμερίζονται αναλογικά σε όλους μας. Είναι σήμερα η στιγμή για λύσεις. Όσο δύσκολες κι αν φαίνονται. Όσο κι αν επιμένουν ορισμένοι ότι δεν είναι τυχαίο που στην αγροτική οικονομία επιτεύχθηκαν τόσο ελάχιστα πράγματα μέχρι σήμερα. Και ήταν αυτό λογικό: αντικρουόμενα συμφέροντα, αγκυλώσεις, κομματοκρατία, κορπορατισμός, λαϊκισμός.
Παρά τη σημαντική συρρίκνωση του Αγροτικού Τομέα τα τελευταία 30 χρόνια, το ένα πέμπτο σχεδόν του συνολικού ΑΕΠ της περιφέρειας Πελοποννήσου εξακολουθεί να παράγεται κυρίως από τον κλάδο της γεωργίας, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της χώρας.
Η παραγωγή σπάνιας ποιότητας παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων, αποτελεί το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Η συσκευασία, η μεταποίηση, η υποστήριξη τους με τίτλους ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.) και η συστηματική προώθησή τους ως επώνυμα προϊόντας στην αγορά μπορούν να πολλαπλασιάσουν την αξία τους. Εμείς, ως περιφέρεια, στηρίζουμε τους παραγωγούς και βρισκόμαστε ήδη δίπλα τους προκειμένου να ανοίξουμε μαζί νέους δρόμους.
Η ώθηση της αγροτικής ανάπτυξης είναι όρος επιβίωσης για την οικονομία της περιφέρειάς μας. Μόνο που η δική μας προσέγγιση στην αγροτική ανάπτυξη είναι απαλλαγμένη από κάθε στοιχείο προσκόλλησης σε παρωχημένες νοοτροπίες, που επί χρόνια στρεβλώνουν τον κλάδο. Αγροτική ανάπτυξη σημαίνει παραγωγική και λειτουργική αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Δεν σημαίνει εξάρτηση από τις επιδοτήσεις και εμμονή σε ξεπερασμένες, μη αποδοτικές καλλιέργειες.
Είχαμε δεσμευτεί ότι αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, θα πραγματοποιήσουμε ανοικτή διαβούλευση, προκειμένου να ακούσουμε όλοι εμείς, οι άνθρωποι της αιρετής, της δικής σας περιφέρειας, τις απόψεις και τις θέσεις σας. Αυτό και κάναμε. Σκοπίμως αφέθηκε η πρώτη μας συνάντηση χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα και χωρίς «ειδήμονες» ομιλητές, προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η κάθε άποψη ξεχωριστά είναι πολύτιμη και αξιολογείται. Όπως επίσης, θέλαμε να γίνει από την πρώτη στιγμή σαφές ότι εδώ εμείς δεν ήλθαμε να επαναλάβουμε την κοινή πρακτική να εγκαταστήσουμε ένα δικό μας λόμπι, ένα δικό μας κλάμπ φίλων και ημετέρων. Ανοικτές πόρτες λοιπόν και όχι κλειστά γραφεία και αποφάσεις κάτω από το τραπέζι. Από την πρώτη μας αυτή συνάντηση, προέκυψαν ορισμένες ενδιαφέρουσες προτάσεις, τις οποίες αναρτούμε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Αυτές θα αποτελέσουν και μια πολύτιμη συνισταμένη της νέας αντίληψης και της νέας πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη, που η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με γρήγορα και σταθερά βήματα, έρχεται από την πρώτη κιόλας ημέρα να υλοποιήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages