Μαζικές απολύσεις στις τράπεζες - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Μαζικές απολύσεις στις τράπεζες

Μαζικές απολύσεις στις τράπεζες

Share This
Έρχονται απολύσεις υπαλλήλων στις τράπεζες, καθώς και μειώσεις των υφιστάμενων αποδοχών τους. Το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα με τους δανειστές της περιέχει σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς απασχόλησης των τραπεζοϋπαλλήλων, όπως και στο ύψος των αποδοχών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες.
Στόχος των αλλαγών είναι η διευκόλυνση των απολύσεων σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων ή εξαγορών τραπεζών από τις οποίες θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό στα νέα σχήματα που θα δημιουργηθούν μετά την ολοκλήρωση των τραπεζικών αναδιαρθώσεων.
Ενδεικτική των προθέσεων είναι η αναφορά σε νέο μνημόνιο, σύμφωνα με την οποία «ως το τέλος Μαρτίου θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με την οποία όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι θα τίθενται υπό καθεστώς ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτως του τύπου ιδιοκτησίας της τράπεζας (ιδιωτική ή δημοσίου συμφέροντος)» .
Κατ΄ ουσίαν η νέα ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να «σπάνε» πριν από τη λήξη τους τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Με τους υφιστάμενους κανονισμούς εργασίας οι υπάλληλοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 35ετούς διάρκειας, οι οποίες ολοκληρώνονται με τη συνταξιοδότηση των υπαλλήλων. Σήμερα οι συμβάσεις αυτές λύνονται μόνο για «σπουδαίο λόγο» (κλοπή ή πρόκληση ζημιάς στην τράπεζα), ενώ σε περίπτωση προσφυγής του υπαλλήλου στη Δικαιοσύνη το βάρος της απόδειξης φέρει η τράπεζα. Σε κάποιες τράπεζες υπάρχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου οι οποίες επίσης λύονται μόνο με «σπουδαία αιτιολόγηση» . Η προσαρμογή των δύο ειδών τραπεζικών συμβάσεων σε καθεστώς ιδιωτικού τομέα θα δίνει τη δυνατότητα απολύσεων σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages