Ανάπτυξη της Περιφέρειας από αγροτικά προϊόντα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ανάπτυξη της Περιφέρειας από αγροτικά προϊόντα

Ανάπτυξη της Περιφέρειας από αγροτικά προϊόντα

Share This
Για το καλάθι των πελοποννησιακών αγροτικών προϊόντων μίλησε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης. Την ίδια στιγμή, αγρότες, που διαδήλωναν έξω από το κτήριο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης, έχυναν λάδι και γάλα στο δρόμο, παρουσία αστυνομικής δύναμης.Στη μαραθώνια ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που ξεκίνησε στις 3.30 μετά το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε τις 9.30 το βράδυ, ο υπουργός ανέπτυξε το σχέδιο δράσης για την περιφερειακή ανάπτυξη μέσα από το καλάθι της ελληνικής γης, επικεντρώνοντας σε τρεις λέξεις: Ταυτότητα - Ποιότητα - Αειφορία.
Στόχος η αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, με σεβασμό στο περιβάλλον.
Αναφερόμενος στα αγαθά που θα περιλαμβάνει το «καλάθι», είπε ότι πρέπει να είναι εξαγωγικού χαρακτήρα αιχμής, ενώ ενδεικτικά έκανε λόγο για λάδι, ελιές, κρασί, εσπεριδοειδή, σταφίδα, σύκα, γαλακτοκομικά - κτηνοτροφικά, μέλι, κηπευτικά, άγρια χόρτα, βότανα, κ.ά.
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση της προσπάθειας, πρότεινε το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», τη νέα ΚΑΠ, το νέο Αναπτυξιακό Νόμο και το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, που από τον Μάρτιο θα χορηγούν χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες.
Πρόσθεσε ότι, γύρω από το καλάθι, χρειάζεται να δοθεί μάχη για ένα αγροτοδιατροφικό μοντέλο, που θα ξεκινά από τον σπόρο και το χωράφι και θα φτάνει μέχρι την εμπορία και το ράφι, ενώ μίλησε για τις Διατροφικές Συμπράξεις που θα δημιουργηθούν ανά Περιφέρεια. Σε αυτές θα συμμετέχουν η διοίκηση κάθε Περιφέρειας, οι Δήμοι, οι παραγωγοί, οι συσκευαστές, οι ξενοδόχοι και οι έμποροι αγροτικών προϊόντων και εφοδίων. Στόχος των συμπράξεων, να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση του αγρότη και να προωθήσουν τα προϊόντα στην εσωτερική και διεθνή αγορά.
Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι θα δημιουργηθεί από ένα δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων σε κάθε Περιφέρεια, ενώ το κάθε προϊόν θα προωθείται σε διεθνές επίπεδο από διεπαγγελματική οργάνωση. Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των ελέγχων από το σπόρο μέχρι το ράφι, στην εξυγίανση των συνεταιρισμών και στην αντιμετώπιση των μεσαζόντων με τη λειτουργία μητρώου εμπόρων, ενώσεων και αγροτών.
Π. Τατούλης
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης είπε ότι η αγροτική οικονομία έχει πολυσύνθετα προβλήματα, που έχουν να κάνουν με όλους τους τομείς της διαδικασίας παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων σε νέες αγορές. «Δεν μπορούμε - τόνισε - να κάνουμε έργα, αν δεν έχουμε προσδιορίσει το μέγεθος κόστους οφέλους». Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως «το φιλιατρινό φράγμα, που η μελέτη μιλά για ταμιευτήρα, χωρίς να έχουμε πάει στο θέμα των δικτύων για να μπορέσει να αποδοθεί».
Σημείωσε ότι η αιρετή Περιφέρεια πρέπει να δημιουργήσει σταθερή τοπική οικονομία και συμπλήρωσε: «Βλέπουμε θετικά τα όσα ο υπουργός εξήγγειλε για την εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος και χρειάζεται να είμαστε πιο τολμηροί με συγκριμένο χρονοδιάγραμμα. Χρειάζεται να γίνει εκκαθάριση στο μητρώο ενώσεων και συνεταιρισμών και να μπει τέλος στο μονοπώλιο της κεντρικής αγοράς Αθηνών να διαχειρίζεται τις τιμές και τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων».
Τέλος, είπε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου τύπου δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων και τόνισε ότι χρειαζόμαστε ειδικό αναπτυξιακό νόμο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου τώρα.
Δ. Δράκος
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημήτρης Δράκος, παρατήρησε ότι «η περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να λειτουργήσει περιφερειακό συμβούλιο αγροτικής πολιτικής, που θα εξετάζει τα θέματα τα οποία θα προκύπτουν και θα επεξεργάζεται εισηγήσεις στο περιφερειακό συμβούλιο, την κυβέρνηση, αλλά και στα ευρωπαϊκά όργανα. Δεύτερον, να συγκροτήσει οργανισμό προώθησης, προβολής των αγροτικών προϊόντων με τη συμμετοχή των αγροτικών οργανώσεων και των επιμελητηρίων, υπό την ευθύνη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Τρίτον, να υπάρχει περιφερειακό σήμα πιστοποίησης ποιότητας των προϊόντων. Τέταρτον, προτείνουμε κέντρο συνεχούς εκπαίδευσης των νέων αγροτών και πιστεύουμε ότι ο οργανισμός ΟΓΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν πρέπει να μείνει υπό κεντρικό έλεγχο, αλλά να εξακτινωθεί και ενταχθεί στην πολιτική ευθύνη των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων. Πέμπτον, σε κάθε νομό μαζί με τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τους παραγωγούς να δημιουργηθούν δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα στις τιμές και να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές. Έκτον, να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα για την βελτίωση των υποδομών στη γεωργία με εγγειοβελτιωτικά έργα. Τέλος, η πολιτεία συγκροτημένα με τα όργανά της να καταπολεμήσει την κερδοσκοπία με την πάταξη των καρτέλ».
Ν. Γόντικας
Ο Νίκος Γόντικας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου», επισήμανε πως «το αγροτικό πρόβλημα έχει οξυνθεί σήμερα, γιατί επιταχύνεται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, καθώς προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής οικονομίας, που στην Ελλάδα καθυστέρησε σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης».
Τόνισε πως «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, για να αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων αγροτών. Βασικές προϋποθέσεις για αυτή την ανάπτυξη, αποτελούν η σύγκρουση και η ανατροπή της ΚΑΠ, η ρήξη και η αποδέσμευση από την Ε.Ε. και βέβαια η αλλαγή της πολιτικής εξουσίας στη χώρα μας».
Θ. Πετράκος
Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» Θανάσης Πετράκος, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι «ο αγροτικός κόσμος της Περιφέρειας, η βασική δηλαδή παραγωγική δύναμη που θα δημιουργήσει το καλάθι, βιώνει τραγικά οικονομικά αδιέξοδα. Οι αγρότες βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας και απογοήτευσης. Χορτάσαμε από μεγάλες κουβέντες ότι οι αγρότες είναι η ραχοκοκαλιά της πατρίδας. Η αγροτική οικονομία τελεί υπό κατάρρευση και οι αγρότες απειλούνται με αφανισμό ως αποτέλεσμα των πολιτικών που άσκησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όλα τα τελευταία χρόνια.
Χρειάζεται» τόνισε, «ένας συνολικός εθνικός σχεδιασμός. Μια εθνική αγροτική στρατηγική, γιατί διαφορετικά τα μόνα καλάθια που θα γεμίζουν, θα είναι αυτά που θα δίνουν οι δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης στους υπουργούς και τους πολιτικούς αρχηγούς που θα επισκέπτονται την περιοχή μας».
Λ. Μπούκλης
Ο γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου, επικεφαλής της παράταξης «Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά» Λάμπρος Μπούκλης, παρατήρησε ότι «η «νέα στρατηγική» φαίνεται να έχει μια χροιά εκσυγχρονισμού, αφού είναι σαφής η προώθηση της «ολοκληρωμένης διαχείρισης» και η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στη βιολογική γεωργία και τα βιολογικά προϊόντα. Τούτο για μας είναι, όχι μόνο παράδοξο αλλά και απαράδεκτο».
Πρόσθεσε πως «θέση μας είναι ότι η βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία επιβάλλεται, ως η πλέον υπεύθυνη περιβαλλοντικά και κοινωνικά μέθοδος παραγωγής, να υποστηριχθεί κατά προτεραιότητα στο πλαίσιο της στρατηγικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της κυβέρνησης, συνεπώς και στο καλάθι της Περιφέρειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages