Η Καλαμάτα πρωταγωνιστεί σε τουρκική ταινία για το 1821 - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Η Καλαμάτα πρωταγωνιστεί σε τουρκική ταινία για το 1821

Η Καλαμάτα πρωταγωνιστεί σε τουρκική ταινία για το 1821

Share This
Στο φιλμ καταγράφονται τα γεγονότα της ελληνικής Επανάστασης μέσα από την ιστορία ενός Τούρκου στρατιωτικού αξιωματούχου που υπηρετεί στην φρουρά της Καλαμάτας !!
ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΟΦΟΡΟΙ οπλισμένοι με καριοφίλια πολεμούν με Οθωμανούς στρατιώτες στην Ποντιακή Oροσειρά, που βρίσκεται στη βόρεια Τουρκία. Απέναντί τους όμως βρίσκονται κάμερες που καταγράφουν κάθε τους κίνηση. Πρόκειται για την ταινία που γυρίζεται αυτό το διάστημα στην Τουρκία, σε σκηνοθεσία του Οσμάν Σιβάν, με τίτλο «Yunan Bayrak» («Ελληνική Σημαία») και με τη χρηματοδότηση του Τουρκικού Κέντρου Κινηματογράφου «Tursak».
Στο φιλμ καταγράφονται τα γεγονότα της ελληνικής Επανάστασης μέσα από την ιστορία ενός Τούρκου στρατιωτικού αξιωματούχου που υπηρετεί στην  φρουρά της Καλαμάτας. Ο ήρωας της ταινίας, μετά την άλωση της Καλαμάτας από τους επαναστατημένους Eλληνες τον Μάρτιο του 1821 καταφέρνει να σώσει τη ζωή του. Παράλληλα αναλαμβάνει να οδηγήσει σε ασφαλές λιμάνι δύο χαροκαμένες γυναίκες και τα παιδιά τους. Εκείνος συνεχίζει να περιπλανιέται στη φλεγόμενη Πελοπόννησο προσπαθώντας να περισώσει όσους ομοεθνείς του είναι κρυμμένοι στα βουνά και τα χαλάσματα. Eχοντας πολλές φορές συμμάχους στον αγώνα τους συνήθως φιλοχρήματους χωρικούς και επαναστάτες. Στη συνέχεια αποκτά σημαντικό στρατιωτικό ρόλο στην πολιορκία της Ακρόπολης από τα στρατεύματα του Κιουταχή τον Mάιο 1827. Σε επιβράβευση για τις υπηρεσίες του διορίζεται διοικητής του κάστρου και σύμφωνα με τη φιλμική μυθοπλασία θα είναι αυτός που θα παραδώσει την πόλη στον Βαυαρό λοχαγό Χριστόφορο Νέζερ, στις 31 Μαρτίου του 1833. «Είναι μία ταινία αφιερωμένη στη δύναμη της ψυχής του ανθρώπου», τόνισε σε προχθεσινή συνέντευξή του ο σκηνοθέτης της ταινίας. Σε ερώτηση αν το σενάριο έχει αντανάκλαση στην (τουρκική) ιστορική πραγματικότητα, απάντησε: «Δεν θέλω να θίξω την εικόνα που έχει το κοινό για την ελληνική εξέγερση. Oμως η πρόθεσή μας δεν είναι μία ιστορική ταινία, είναι ένα φιλμ μυθοπλασίας. Μας ενδιαφέρει η ψυχαγωγία του θεατή. Και ασφαλώς και τα εισιτήρια».Οι περιοχές και τα χωριά της Ποντιακής Οροσειράς επιλέχτηκαν σύμφωνα με τον σκηνοθέτη επειδή μοιάζουν με την ενδοχώρα της Πελοποννήσου. Πρωταγωνιστής του φιλμ είναι ο 36χρονος διάσημος Τούρκος ηθοποιός Κενάν Ιμιρτζαλίογλου που έχει ξανασυνεργαστεί και σε άλλες ταινίες με τον σκηνοθέτη.
Μία από τις πιο γνωστές δουλειές του Οσμάν Σιβάν είναι η «Ωρα των Λύκων». Το φιλμ διαδραματίζεται στο υπό κατοχή Ιράκ και παρουσιάζει τις δυνάμεις της συμμαχίας να μη διστάζουν να αδειάζουν τις σφαίρες τους σε άμαχους πολίτες. Αυτές οι σκηνές έκαναν ανεπιθύμητη την ταινία στις γερμανικές αίθουσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages