Η αιολική ενέργεια πρωταθλήτρια στην εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Η αιολική ενέργεια πρωταθλήτρια στην εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ

Η αιολική ενέργεια πρωταθλήτρια στην εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ

Share This
ME ετήσιο ρυθμό 20,3% αυξήθηκε η εγκατεστημένη ισχύς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (AΠE) την οκταετία 2002-2008, ενώ η αιολική ενέργεια αναδείχθηκε κυρίαρχος του παιχνιδιού καταλαμβάνοντας το 78% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ. Ακολουθούν τα μικρά υδροηλεκτρικά με ποσοστό 12%, τα φωτοβολταϊκά πάρκα με 7,4% και οι μονάδες βιοαερίου βιομάζας με 2,4%. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της ICAP για τον τομέα των ΑΠΕ στην οποία σημειώνεται ακόμη ότι ο κλάδος χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι ένα σχετικά μικρό ποσοστό των αδειών παραγωγής έχει φτάσει στο στάδιο λειτουργίας, παρά το γεγονός ότι η συνολική δυναμικότητα των σχετικών έργων παρουσίασε σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, η συνολική εγκατεστημένη δυναμικότητα μονάδων ΑΠΕ....κινήθηκε ανοδικά την οκταετία 2002-2010 με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 20,3%, ενώ οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 25% το 2009 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κλάδος στον ελληνικό χώρο παρουσιάζει ανισοβαρή ανάπτυξη, καθώς παρατηρείται εντονότερο ενδιαφέρον για την τεχνολογικά ωριμότερη και οικονομικά πιο ανταγωνιστική αιολική ενέργεια. Eτσι, όσον αφορά τη σύνθεση της δυναμικότητας των ΑΠΕ διατηρείται η κυριαρχία των αιολικών πάρκων (78%) και ακολουθούν οι μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες (12%), τα φωτοβολταϊκά πάρκα (7,4%) και οι μονάδες βιοαερίου βιομάζας (2,4%). Η αιολική ενέργεια, βάσει του στόχου που έχει τεθεί όσον αφορά την Ελλάδα για το 2020, θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το 72% της εγκαταστημένης ισχύος των έργων ΑΠΕ. Σύμφωνα με τη μελέτη οι πωλήσεις των εταιριών του δείγματος αυξήθηκαν κατά 16,6% το 2009 έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ τα EBITDA παρουσίασαν αύξηση 19,9% την ίδια περίοδο και τα κέρδη προ φόρου αυξήθηκαν κατά 37,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages