Δεκτές οι προτάσεις Τατούλη για fast track - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Δεκτές οι προτάσεις Τατούλη για fast track

Δεκτές οι προτάσεις Τατούλη για fast track

Share This
Ανακοινώσεις που αφορούν στο ΕΣΠΑ αλλά και την ένταξη λιμενικών έργων έκανε χθες στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Αρχικά ανακοίνωσε ότι εξασφαλίσθηκε ένταξη των προγραμμάτων για τα λιμάνια πάνω από 30 εκ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι εντάσσεται όλο το κομμάτι του λιμανιού του Γυθείου. Επίσης, πριν από λίγες ημέρες επισκέφτηκαν την Περιφέρεια εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι απόψεις του για fast track στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ έγιναν αποδεκτές.
Όπως διευκρίνισε, με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν δύο μηχανισμοί: ένας για την υλοποίηση των έργων που έχουν ενταχθεί, και την απένταξη όσων έγιναν πρόχειρα, και ένας που θα δίνει αρμοδιότητες στους δικαιούχους Δήμους και φορείς.
Τέλος, αναφερόμενος στην υπόθεση νόθευσης ελαιολάδου στην Αμερική, σημείωσε ότι έχει κάνει ολοκληρωμένη παρέμβαση στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών και μέσω αυτών στα Προξενεία, ζητώντας να ληφθούν μέτρα.
Κουνούπια
Η χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου ήταν έκτακτη και ως μοναδικό θέμα συζήτησης είχε την ένταξη των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, εισηγούμενος το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Χρήστος Μαλαπάνης, σημείωσε ότι η κατάσταση στο νομό και ιδιαίτερα στην Πυλία (Γιάλοβα και υγροβιότοπος) είναι απελπιστική, παρά το γεγονός ότι παράτυπα ο Δήμος Πύλου- Νέστορος κάνει προσπάθεια να την ελέγξει. Γι’ αυτό, όπως είπε, δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση και να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος.
Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αφού διαφώνησε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Ν. Γόντικας, τονίζοντας ότι το όλο έργο έπρεπε να είναι ευθύνη του κράτους.
ΙΓΜΕ Πελοποννήσου
Εκτός ημερήσιας διάταξης, μεταξύ άλλων, τέθηκε από τους συμβούλους κ. Γιαννακούρα και κ. Πετράκο η έκδοση ψηφίσματος κατά της απόφασης να κλείσει το παράρτημα του ΙΓΜΕ στην Πελοπόννησο, αίτημα που εγκρίθηκε.
Όπως τόνισαν οι κ.κ. Γιαννακούρας και Πετράκος, το ΙΓΜΕ είναι ένα πολύ σημαντικό Ινστιτούτο με μεγάλη προσφορά και απαραίτητο εργαλείο ανάπτυξης.
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Δράκος τόνισε ότι το ΙΓΜΕ, όχι μόνο πρέπει να συνεχίσει να δραστηριοποιείται, αλλά και να αναβαθμισθεί, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Πολιτεία το άφησε έκθετο και χωρίς στήριξη.
Ο κ. Γόντικας μίλησε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα, τονίζοντας ότι οι έρευνες του ΙΓΜΕ για το λιγνίτη σταμάτησαν, διότι έβγαλε συγκεκριμένα αποτελέσματα που δε βόλευαν τις επιλογές του κεφαλαίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Επίσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα να μην κλείσει ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που λειτουργεί 3 σπίτια για παιδιά στην Πελοπόννησο.
Τέλος, ο περιφερειακός σύμβουλος από τη Μεσσηνία, Αριστείδης Σταθόπουλος, έθεσε για άλλη μια φορά το ζήτημα εναρμόνισης Euribor για τα δάνεια που έχουν πάρει οι πυρόπληκτοι. Διευκρίνισε ότι ο κόσμος έχει αγανακτήσει και κάποιος που τώρα τον Ιούνιο πρέπει να πληρώσει 7.600 ευρώ, στο τέλος του χρόνου θα έχει φτάσει 30.100 ευρώ. Ο αρμόδιος υπουργός, όπως σημείωσε ο κ. Σταθόπουλος, δε δέχεται αντιπροσωπεία της Περιφέρειας.
Απαντώντας ο περιφερειάρχης, είπε ότι το πρόβλημα είναι όπως το παρουσίασε ο κ. Σταθόπουλος και ενημέρωσε ότι την Πέμπτη το μεσημέρι θα γίνει σχετική συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages