Πρώτο σε επιτυχία το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματο - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Πρώτο σε επιτυχία το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματο

Πρώτο σε επιτυχία το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματο

Share This
Τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας πανελλαδικά σημείωσε το 2010 το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. «Τέτοια επιτυχία, κι εμείς δεν την περιμέναμε» μας λέει η πνευμονολόγος Σταυρούλα Πονηρέα, υπεύθυνη του Ιατρείου, την οποία συναντήσαμε μαζί με την ομάδα της, τις επισκέπτριες Υγείας Ευαγγελία Τσουλάκου, Αγάπη Αναστασίου, Αδαμαντία Σπανού και Καλλιρρόη - Μαρία Μηλιώνη.Το 63% άνδρες
Το ποσοστό επιτυχίας, για τους καπνιστές που παρακολούθησαν ολοκληρωμένο το πρόγραμμα του Ιατρείου, ήταν 58%. Πρόκειται για 200 άτομα, εκ των οποίων το 63% άνδρες και το 37% γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που απευθύνθηκαν στο Ιατρείο ήταν τα 50 έτη. «Το 75% κάπνιζε για πάνω από 20 χρόνια, με μέσο όρο 32 τσιγάρα την ημέρα, δηλαδή ενάμισι πακέτο, γεγονός που σηματοδοτεί ισχυρή εξάρτηση» επισημαίνει η κα Πονηρέα.
Το 66,3% των συμμετεχόντων είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν να διακόψουν το κάπνισμα γύρω στις 4 φορές, ο καθένας με διάφορες μεθόδους, αλλά χωρίς επιτυχία. «Οι άνθρωποι που το έκοψαν παρακολουθούνται, με τηλεφωνική επικοινωνία βέβαια. Πολύ λίγοι έχουν υποτροπιάσει. Οι περισσότεροι - έχουμε πολλούς και μέσα από το Νοσοκομείο, προσωπικό, νοσοκόμες που κάπνιζαν - μας συναντάνε και είναι πανευτυχείς. Με τα λεφτά που έδινε ο άλλος για τσιγάρα, μπορεί να σπουδάσει το παιδί του. Είναι σημαντικό να εξοικονομεί κανείς χρήματα στις μέρες μας και μάλιστα από μια συνήθεια που την πληρώνεις για να σε σκοτώσει. Και το σημαντικότερο, είναι τα προβλήματα υγείας. Δε μπορείς να συνεχίσεις να καπνίζεις, θα πεθάνεις» λέει η κα Πονηρέα.
Κάθε Πέμπτη
Τα ραντεβού στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος γίνονται κάθε Πέμπτη (τηλ. 27210 46681 - 2). «Είμαστε ικανοποιημένες με τη δουλειά που γίνεται, γιατί βοηθάμε τους ανθρώπους που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα πολυεπίπεδα. Πριν ξεκινήσουμε, ελέγχουμε το ιστορικό τους. Το φάρμακο που θα πάρουν είναι ακίνδυνο, όμως κάνουμε εξετάσεις, που ούτε είχαν διανοηθεί να κάνουν πριν. Σε μερικούς, βρίσκουμε και προβλήματα που δεν ήξεραν ότι είχαν. Τη χρονιά που πέρασε, είχαμε μαζί μας και την ψυχολόγο Ευφροσύνη Σπανέα, η οποία βοήθησε πολύ στην ψυχολογική υποστήριξη, καθώς ήταν ειδικευμένη σε αυτό τον τομέα, αλλά μας έφυγε για την Αθήνα. Όμως, δίνουμε βιβλιαράκια στα άτομα που έρχονται, τα οποία τους λένε τί να κάνουν αν αισθανθούν την ανάγκη να καπνίσουν, αλλά συζητάμε κι εμείς μαζί τους. Έχουμε, επίσης, υποστήριξη όσον αφορά την αύξηση βάρους. Η Αγάπη, η οποία είναι και διαιτολόγος, τους δίνει διατροφή για να κρατήσουν σταθερά τα κιλά τους».
Από το 'Θάρρος'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages