Την 3τ'η παράταση των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ θέλουν βουλευτές - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Την 3τ'η παράταση των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ θέλουν βουλευτές

Την 3τ'η παράταση των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ θέλουν βουλευτές

Share This
38 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν με ερώτησή τους από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δώσει παράταση τριών χρόνων στην αποπληρωμή των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ και να κάνει ευνοϊκή αναπροσαρμογή των λοιπών όρων των συγκεκριμένων δανείων (π.χ. επιτόκιο κ.λπ.) για τις δανειοδοτημένες επιχειρήσεις.
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ολόκληρης της ελληνικής περιφέρειας βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, με επιπτώσεις κυρίως στη ρευστότητά τους, αδυνατώντας στην πλειονότητά τους να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις και τα λειτουργικά έξοδά τους.
Πολλές επιχειρήσεις, αντιμέτωπες με τις ασφυκτικές πιστωτικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων, χρηματοδοτήθηκαν με τα δάνεια που το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.) χορήγησε το 2008 και 2009 και τα οποία έχουν τριετή περίοδο αποπληρωμής, αλλά και με νεότερα προγράμματα του Ταμείου.
Eκτοτε οι συνθήκες στην αγορά έχουν επιδεινωθεί κατά πολύ. Σήμερα, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις της περιφέρειας που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ (και νυν ΕΤΕΑΝ Α.Ε.) αντιμετωπίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης των συγκεκριμένων δανείων, που φθάνουν μέχρι και σε αδυναμία αποπληρωμής, εξαιτίας της εκτεταμένης και συνεχώς αυξανόμενης ύφεσης και της μειωμένης αγοραστικής ζήτησης. Eτσι, οι όροι των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ που συμφωνήθηκαν και τα συμφωνηθέντα χρονικά περιθώρια καθίστανται πλέον ανεφάρμοστα στην πράξη.
Προκειμένου να μην οδηγηθούν οι περιφερειακές οικονομίες σε πλήρες αδιέξοδο, με τραγικές συνέπειες όπως το περαιτέρω κλείσιμο επιχειρήσεων και η απώλεια θέσεων εργασίας, πρέπει να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις μέσα από τη χορήγηση παράτασης της αποπληρωμής των δανείων προς το ΤΕΜΠΜΕ κατά τρία χρόνια (δηλαδή να επεκταθεί η αποπληρωμή στα έξι χρόνια συνολικά, από τα τρία που ισχύουν σήμερα.) Ταυτόχρονα, όπως τέλος επισημαίνουν, απαιτείται ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις αναπροσαρμογή των λοιπών όρων των συγκεκριμένων δανείων (π.χ. επιτόκιο κ.λπ.). Μια παρέμβαση σε αυτή την κατεύθυνση, πέραν του ότι θα συμβάλει στην επιβίωση των επιχειρήσεων, εξυπηρετεί και το δημόσιο συμφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages