Πάρκο πολιτιστικής κληρονομιάς στο Λύκαιο Όρος - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Πάρκο πολιτιστικής κληρονομιάς στο Λύκαιο Όρος

Πάρκο πολιτιστικής κληρονομιάς στο Λύκαιο Όρος

Share This
Πρωτοβουλία φιλέλληνα καθηγητή από τις ΗΠΑ ! Πάρκο πολιτιστικής κληρονομιάς στο Λύκαιο Όρος, στην Πελοπόννησο, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν Αμερικανοί αρχαιολόγοι, με πρωτοβουλία του επικεφαλής του τμήματος ελληνικών αρχαιοτήτων στο Μουσείο του πανεπιστημίου της Πενσυλβανία, διευθυντής της ανασκαφής στον βωμό του Διός στο Λύκαιον Όρος, Ντέιβιντ Γκίλμαν Ρομάνο.
Η πρόταση στοχεύει στη δημιουργία μιας τουριστικής, ελεγχόμενης περιοχής, που θα προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο στην καρδιά της Αρκαδίας, όπου θα μπορούν να κάνουν πεζοπορία, ιππασία, ποδηλασία, ράφτινγκ και άλλα σπορ μέσα στο πάρκο.....
Ο φιλέλληνας καθηγητής αρχαιολογίας παρουσίασε την πρότασή του σε ομιλία του στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον, που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα για την Διατήρηση της Ελληνικής Κληρονομιάς και την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
Ο Ντέιβιντ Γκίλμαν Ρομάνο στη «Φωνή της Αμερικής» για τις έρευνές του στην κεντρική Πελοπόννησο αλλά και για το όραμά του-τη δημιουργία του Παρρασίου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Λύκαιο Όρος, σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Μεγαλόπολη σχεδόν μέχρι την αρχαία πόλη Λέπρεον. Η ιδέα για την δημιουργία του πάρκου ξεκίνησε έπειτα από προτροπές φοιτητών του, που συμμετείχαν σε αρχαιολογικές εργασίες στην περιοχή.
«Ξεκίνησα να συζητάω την ιδέα δημιουργίας του πάρκου το 2003 και άρχισα να εργάζομαι σε αυτό με την συνεργάτιδά μου Μαίρη Βογιατζή. Έχει ιστορία η σύλληψη της ιδέας, ως πρωτοβουλία. Είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε για το μέλλον της Ελλάδας», τόνισε-μεταξύ άλλων ο Αμερικανός αρχαιολόγος.
Σκοπός της δημιουργίας του πάρκου, στην περιοχή του οποίου υπάρχουν επτά αρχαίες πόλεις και εννέα θυσιαστήρια, είναι να ενοποιήσει και να προστατέψει όχι μόνο τα αρχαιολογικά μνημεία, αλλά και τις σύγχρονες κοινότητες και τις φυσικές ομορφιές της Αρκαδίας.
«Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2008 προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή και αυτή είναι μια ανάμνηση που μας δίνει δύναμη να προχωρήσουμε στη δημιουργία του πάρκου», επισήμανε ο Αμερικανός αρχαιολόγος και συνέχισε: «Το θυσιαστήριο του Δία δεν καταστράφηκε, τουλάχιστον όχι όπως η γειτονική κοινότητα των Άνω Καρυών, αλλά η φωτιά έφτασε στα όρια του αρχαιολογικού χώρου. Ωστόσο, μεγάλες περιοχές που θέλουμε να περιέχονται στο Παρρασίο Πάρκο Πολιτιστικής κληρονομιάς υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Για αυτό και μια από τις ιδέες του πάρκου είναι να ενισχυθεί η αντιπυρική προστασία στην ευρύτερη περιοχή, με την δημιουργία υποδομών για την αντιμετώπιση πυρκαγιών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages