Μπλόκα για συλλήψεις παράνομης επιστροφή ΦΠΑ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Μπλόκα για συλλήψεις παράνομης επιστροφή ΦΠΑ

Μπλόκα για συλλήψεις παράνομης επιστροφή ΦΠΑ

Share This
Στο ερώτημα εάν στους παραβάτες υπάρχουν και συνεταιριστικές οργανώσεις, ο κ. Κολετζάκης δεν απάντησε…
Μπλόκα για να συλληφθούν άτομα που εμπλέκονται στο θέμα της παράνομης επιστροφής ΦΠΑ αγροτών έχει στήσει το ΣΔΟΕ, όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου, την οποία έδωσε στην Καλαμάτα, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Πελοποννήσου του Σώματος Νίκος Κολετζάκης. «Αυτή τη στιγμή έχουμε εντοπίσει ορισμένους που δραστηριοποιούνται και έχουμε στήσει τα μπλόκα εκεί που πρέπει, ώστε να συλληφθούν. Έχουμε και ονόματα και διευθύνσεις» σημείωσε ο κ. Κολετζάκης. Ερωτηθείς, εάν τα μπλόκα αφορούν και στη Μεσσηνία, όπου έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις, απάντησε: «Ας μη στοχοποιούμε περιοχές, το φαινόμενο είναι πανελλαδικό».
Λερναία Ύδρα
Ο προϊστάμενος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σύμφωνα με το 'Θάρρος' έκανε λόγο για «Λερναία Ύδρα», αφού η υπηρεσία ψάχνοντας μία περίπτωση, οδηγείται και σε άλλες, γι’ αυτό, όπως είπε, το κόστος για το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Στο ερώτημα εάν στους παραβάτες υπάρχουν και συνεταιριστικές οργανώσεις, ο κ. Κολετζάκης απέφυγε να απαντήσει, ωστόσο παρατήρησε: «Καλό είναι, συνεταιρισμοί και ενώσεις, όσοι γενικά είναι χώροι συγκέντρωσης αγροτικών προϊόντων, επειδή αποτελούν θεσμικά όργανα, να προστατεύουν και αυτοί τους αγρότες, με την έννοια ότι μπορούν πιο εύκολα να κάνουν έλεγχο σε μεταφορικά μέσα, άδειες, τονάζ (η δυνατότητα μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου). Εάν ορισμένοι κάνουν διάφορες πράξεις, εκμεταλλευόμενοι το θεσμικό τους ρόλο, είναι άξιοι της τύχης τους».
Μεσσήνιοι επέστρεψαν ήδη χρήματα
«Εκτός από τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τις υπηρεσίες μας, υπάρχει και το ποινικό μέρος, διότι οι παραβάτες θεωρούνται διακινητές εικονικών φορολογικών στοιχείων. Μπορεί, πολλοί από αυτούς, να έχουν πέσει θύματα. Για να αποφύγουν τουλάχιστον το ποινικό, καλό είναι να επιστρέψουν τα χρήματα μέχρι 30/11, που ισχύει ο νόμος χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, και στα Φιλιατρά, και εδώ, πολλοί έχουν επιστρέψει χρήματα που αποδείχθηκε ότι κακώς είχαν πάρει» πρόσθεσε ο κ. Κολετζάκης αναφερόμενος σε ποσά που μπορεί να είναι 5.000 ή και πάνω από 80.000 ευρώ.
Οι συνεταιρισμοί γνωρίζουν
Αναφερόμενος στο διοικητικό πρόστιμο της παράβασης, ο προϊστάμενος της ΔΟY Καλαμάτας Φώτης Μαθιόπουλος είπε ότι είναι διπλάσιο της αξίας του τιμολογίου. Εφόσον δεν πληρωθεί, ακολουθούν ποινικές κυρώσεις. «Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών είναι νόμιμοι, υποβάλλουν σωστά τα δικαιολογητικά τους. Μιλάμε για μικροαγρότες, μικροπαραγωγούς. Όλη τη ζημιά την κάνει ένα ποσοστό της τάξης του 5% επί του συνόλου. Αυτοί, όμως, δημιουργούν τεράστια προβλήματα, διότι το 5% έρχεται πολλές φορές να πάρει περισσότερη επιστροφή ΦΠΑ απ’ ό,τι ζητάει το 95%» σχολίασε και κάλεσε τους συνεταιρισμούς να συμβάλλουν: «Δεν αρκούν οι υπηρεσίες. Π.χ. οι ενώσεις, οι περιφερειακές ενώσεις, στις οποίες υποβάλλονται τιμολόγια και αιτήσεις, γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Ξέρουν εάν ένας αγρότης, που τους υποβάλλει τιμολόγια αξίας 1.000.000 ευρώ και πάνω, έχει πάρει σπόρους, λιπάσματα, τι εκτάσεις καλλιεργεί. Πρέπει να ενεργούν προληπτικά, να ενημερώνουν τις υπηρεσίες, γιατί μόνο έτσι προστατεύουν τους μικρούς αγρότες. Διότι αυτά που συμβαίνουν, θα έχουν ως συνέπεια, όπως ακούμε, να εντάξουν τους αγρότες από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς. Και το πρόβλημα δε θα το έχουν οι μεγάλοι, για

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages