Σε θέσεις μάχης τα επιμελητήρια - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Σε θέσεις μάχης τα επιμελητήρια

Σε θέσεις μάχης τα επιμελητήρια

Share This
Σε υποχρεωτικό κούρεμα των αποθεματικών τους, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, φαίνεται πως οδηγούνται τα επιμελητήρια όλης της χώρας με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε θέσεις μάχης.
Πρόκειται, μάλιστα, για χρήματα, τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των επιχειρήσεων – μελών τους. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Με νόμο του 1997, ορίζεται πως τα επιμελητήρια όλης της χώρας υποχρεούνται να διατηρούν τα αποθεματικά τους (ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ) στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας είχε διατυπώσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ερωτήματα προς την κεντρική τράπεζα, ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση των χρημάτων του.
Τελικά, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδας, ενημέρωσε με επιστολή το ΕΒΕΑ ότι τα αποθεματικά, ύψους 11,94 εκατ. ευρώ, έχουν επενδυθεί σε ομόλογα. Πόσο αποτιμώνται αυτά στις 19 Ιανουαρίου; Μόλις 4,3 εκατ. ευρώ. Έχουν μειωθεί, δηλαδή, κατά 64% !
Το ΕΒΕΑ ήθελε να ενημερωθεί, καθώς σκόπευε να εκταμιεύσει ένα μέρος των αποθεματικών αυτών, ώστε να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση του πολυώροφου κτιρίου στην οδό Ακαδημίας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί εκεί η Ακαδημία Επιχειρηματικότητας και οι υπηρεσίες του να μεταφερθούν σε άλλο κτίριο.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδας απάντησαν ότι απαιτείται υπουργική απόφαση για την εκταμίευση. Το ΕΒΕΑ, όμως, ουδέποτε είχε ενημερωθεί ότι τα αποθεματικά του είχαν επενδυθεί σε κρατικά ομόλογα, ούτε είχε λάβει ενημερωτικό σημείωμα για την πορεία και το ύψος των αποθεματικών.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, «τα αποθεματικά προέρχονται από τις συνδρομές των επιχειρήσεων – μελών μας, δεν είναι κρατική επιχορήγηση».
Να σημειωθεί ότι σε ελληνικά ομόλογα, που θα κουρευτούν υποχρεωτικά, έχουν επενδυθεί τα αποθεματικά και των 54 επιμελητηρίων, που λειτουργούν στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages