Κρίση συνείδησης στα κόμματα της Κυβέρνησης... - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Κρίση συνείδησης στα κόμματα της Κυβέρνησης...

Κρίση συνείδησης στα κόμματα της Κυβέρνησης...

Share This
ΟI αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση μπορεί να κατέληξαν σε συμφωνία για τα νέα μέτρα –μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις–, την οποία όμως δεν φαίνεται να συμμερίζονται ούτε τα στελέχη ούτε η βάση τους.
Ηδη χθες η Νέα Δημοκρατία υπέστη την πρώτη, συμβολικής σημασίας απώλεια, με τον γραμματέα του Τομέα Συνδικαλισμού Γιάννη Μανώλη να δηλώνει παραίτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών όσον αφορά το νέο πακέτο των επώδυνων μέτρων, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση δηλώνοντας αδυναμία να υλοποιήσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν και ανοίγοντας τον δρόμο για την ευρύτερη αμφισβήτησή τους.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μανώλης ανέφερε ότι μετά τα σκληρά μέτρα λιτότητας που «οδηγούν στον αφανισμό την ελληνική κοινωνία» και τα οποία προσυπέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς, δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του. «Δεν μπορώ να μείνω. Δεν μπορώ να στηρίξω τα ισοπεδωτικά αυτά μέτρα. Δεν είναι έντιμο να παραμείνω σε αυτή τη θέση», είπε χαρακτηριστικά.
ΠΑΣΟΚ
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς καλούνται εκ νέου να ψηφίσουν δυσβάστακτα μέτρα και μάλιστα χωρίς, επί του παρόντος, την «ομπρέλα» της κομματικής πειθαρχίας. Η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δοκιμάζεται όσο ποτέ και ήδη αρκετοί βουλευτές έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν συμφωνούν με διάφορα μέτρα, όπως για παράδειγμα η περικοπή του κατώτατου μισθού, και ως εκ τούτου δεν θα ψηφίσουν. Μεταξύ αυτών είναι οι κ. Μαγκούφης, Μιχελογιαννάκης, Βουδούρης, Αμοιρίδης, Κουτμερίδης κ.ά. Παράλληλα, πολύ μεγάλη ομάδα βουλευτών είναι προβληματισμένη για το τι θα κάνει και εξαιρετικά ενοχλημένη με το ότι τα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, γεγονός που θεωρούν έλλειμμα δημοκρατίας. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε απόγνωση και για τη δημοσκοπική κατάρρευση που εμφανίζει ο χώρος, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι περισσότεροι δεν θα εκλεγούν.
Από προχθές, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Βουλής Γρηγόρη Νιώτη, γίνεται προσπάθεια να μαζευτούν υπογραφές σε μια επιστολή προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, στην οποία ζητούν την παράταση του βίου της μέχρι το τέλος του 2012.
Στο σκεπτικό αναφέρεται ότι «η δραματική συγκυρία που περνά η χώρα απαιτεί συνευθύνη και έντιμη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων στις κρίσιμες αποφάσεις και τη διαχείρισή της. Είναι αυτονόητο ότι καλούμαστε να ψηφίσουμε σκληρά και άδικα μέτρα υπό το πόρισμα της επικείμενης καταστροφής και αμέσως μετά ορισμένες πολιτικές δυνάμεις ζητούν άμεση προσφυγή σε εκλογές, χωρίς να υπολογίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θέτουν σε κίνδυνο το σχέδιο διάσωσης της χώρας. Η σημερινή κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική στήριξη, θεωρείται απολύτως αναγκαία η παραμονή της στη διακυβέρνηση για όσο χρόνο απαιτείται για την ψήφιση στρατηγικού στόχου του 2012 για πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου».
ΛΑΟΣ
Ερωτηματικά δημιουργεί και η στάση του ΛΑΟΣ, με τον εκπρόσωπο του κόμματος να δηλώνει ότι οι βουλευτές δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα αν δεν λάβουν έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι όλα είναι σύννομα και συμβατά με το ελληνικό Σύνταγμα και τον Γ. Καρατζαφέρη –μετά τις προχθεσινοβραδινές δηλώσεις-γρίφους– να προαναγγέλλει συνέντευξη Τύπου για σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις του γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages