Με καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές σύκων και σταφίδας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Με καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές σύκων και σταφίδας

Με καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές σύκων και σταφίδας

Share This
Παρά την οικονομική κρίση, οι εξαγωγές σύκων και σταφίδας, από τα βασικότερα μεσσηνιακά αγροτικά προϊόντα, παρουσιάζουν μια δυναμική. «Εάν, τελικά, υλοποιηθούν όλες οι παραγγελίες που έχουμε για φέτος, η χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή» μας λέει ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτης Παπαγεωργίου, ενώ ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ (Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας) Γεράσιμος Καλλιμώρος σημειώνει: «Η σταφίδα πάει καλά, είναι ένα προϊόν που δεν έχει να φοβάται κάτι, τουλάχιστον για την ώρα».
Παναγιώτης Παπαγεωργίου
ΣΥΚΙΚΗ
«Αν υλοποιηθούν οι παραγγελίες που έχουμε, η φετινή χρονιά θα είναι καλή και θα φύγουν τα σύκα. Αν φύγουν, θα έχουμε πάει καλύτερα, γιατί πέρυσι πέσαμε πάνω στην κρίση, αργήσαμε να καταλάβουμε τι συνέβαινε στην αγορά και είχαμε πρόβλημα. Φέτος, όμως, ήμασταν κάπως προετοιμασμένοι και ξεκινήσαμε με διαφορετικές τιμές από την αρχή» επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου.
Ωστόσο, διευκρινίζει ότι οι παραγγελίες είναι παραγγελίες, γι’ αυτό και δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι θα υλοποιηθούν όλες. «Δεν έχεις υπογράψει συμφωνητικό να τρέχουν ρήτρες και τέτοια. Οι πελάτες μας έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους και μας έχουν πει πόσο προϊόν χρειάζονται, ανάλογα με το μήνα, πόσα φορτία κ.λπ. Με λίγη προσοχή, η καλλιέργεια του σύκου μπορεί να έχει προοπτική. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν γεράσει τα δέντρα, πράγμα που επηρεάζει την ποιότητα. Εκεί πρέπει να κοιτάξουμε, να ανανεώσουμε δέντρα, να έχουμε καλή ποιότητα, να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Εμείς έχουμε βάλει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα να βοηθήσουμε τους παραγωγούς με φυτώρια, τεχνολογική υποστήριξη και ό,τι άλλο χρειάζεται».
Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που η κρίση έχει επηρεάσει. «Από το Σεπτέμβρη που ξεκινήσαμε, υπήρξαν δυσκολίες με εξαγωγές, αφού και άλλες χώρες έχουν τα ίδια προβλήματα με εμάς, π.χ. Πολωνία, Ιταλία κ.λπ. Υπήρξαν πελάτες σε κάποιες χώρες που, ενώ πέρυσι είχαν πάρει 10 αυτοκίνητα, φέτος πήραν 5».
Για τη βιολογική καλλιέργεια σύκου, που έμεινε εκτός ενίσχυσης, ο κ. Παπαγεωργίου λέει: «Νομίζω ότι δε θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα, γιατί δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς, αφού η αγορά δε ζητάει βιολογικό σύκο. Λίγα έχουμε πουλήσει και αυτά με προσπάθεια και, μάλιστα, με τιμές συμβατικών τα περισσότερα».
Γεράσιμος Καλλιμώρος
ΣΚΟΣ
«Δεν έχουμε πρόβλημα στην αγορά με τη σταφίδα που να μας ανησυχεί, τουλάχιστον προς το παρόν. Μπορεί να έχουμε μια μικρή καθυστέρηση στις πληρωμές, αλλά αυτό είναι μέσα στους κανόνες της αγοράς. Η σταφίδα είναι ένα προϊόν που δεν έχει να φοβάται κάτι, τουλάχιστον για την ώρα. Αν είμαστε προσεκτικοί, όσον αφορά στην ποιότητα, τη στήριξη της εκπροσώπησης των παραγωγών μέσα από το συνεταιριστικό κίνημα, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαχείριση προϊόντος μέσα από τους συνεταιρισμούς, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι στηρίζουν το προϊόν, τότε πιστεύω ότι δεν έχει κανείς να φοβάται τίποτα» τονίζει ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ κ. Καλλιμώρος.
Χαρακτηρίζει, επίσης, λάθος το γεγονός ότι και η σταφίδα, όπως το σύκο, έμειναν εκτός ενίσχυσης στο νέο πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας: «Οι αγορές ζητάνε βιολογικά σύκα και είναι κρίμα, ένα προϊόν όπως η σταφίδα, να μην μπορεί να καταξιωθεί και σαν βιολογικό, όπως συμβαίνει με το ελαιόλαδο και άλλα προϊόντα. Πιστεύω ότι αυτό που έγινε και το άφησαν έξω, είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages