Σε τριτοκοσμικά επίπεδα η ελληνική οικονομία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Σε τριτοκοσμικά επίπεδα η ελληνική οικονομία

Σε τριτοκοσμικά επίπεδα η ελληνική οικονομία

Share This
Αναλύσεις του ινστιτούτου ΙΦΟ (IFO) του Μονάχου καταδεικνύουν ότι το Περού και το Βιετνάμ έχουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις από την Ελλάδα. Μάλιστα σύμφωνα με ερευνητή του ινστιτούτου αν υπάρξει και φέτος δραματική ύφεση της τάξης του 8% τότε η χώρα θα είναι σε χειρότερη θέση και από το Μπαγκλαντές και τη Χιλή.
Το 2009 βρισκόταν το ελληνικό ΑΕΠ στην 35η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Το 2010 προσπέρασης Ελβετία, Αυστρία και Χονγκ-Κονγκ και το 2011 η χώρα ήταν μόλις στην 40η θέση μετά από την Ουκρανία και τη Σιγκαπούρη.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η ύφεση αποδίδεται στο δραστικό πρόγραμμα περικοπών της κυβέρνησης. Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Αθήνα είναι – μετά την αφαίρεση των τόκων – και σύμφωνα με την τράπεζα Berenberg Bank το 2010 και το 2011 της τάξης του 11,5% γεγονός που είναι πρωτοφανές για βιομηχανικά ισχυρές χώρες του ΟΟΣΑ.
Αλλά και η κατάρρευση της οικονομίας είναι ιστορικά χωρίς προηγούμενο. Ορισμένοι ειδικοί φοβούνται ότι και το 2012 το ελληνικό ΑΕΠ θα πέσει μέχρι και 8% μετά το 6,5% που έπεσε το 2011.
Προφανώς πρόκειται για τη βαθύτερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου σε μία δυτική χώρα, εκτιμά o καθηγητής οικονομικής ιστορίας του πανεπιστημίου του Μπέκλεϊ Μπάρι ‘Αιχενγκριν (Barry Eichengreen) στην γερμανική Financial Times.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages