Ετοιμάζονται κινητοποιήσεις για τα οικονομικά των δήμων - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ετοιμάζονται κινητοποιήσεις για τα οικονομικά των δήμων

Ετοιμάζονται κινητοποιήσεις για τα οικονομικά των δήμων

Share This
Τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των αιρετών της χώρας στις 23 Απριλίου, με μοναδικό θέμα τη δεινή οικονομική κατάσταση των δήμων λόγω των συνεχών και δραστικών μειώσεων των επιχορηγήσεων και την συνολική και πρωτοφανή υποβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποφάσισε να συγκαλέσει το Δ.Σ.της ΚΕΔΕ κατά τη συνεδρίασή του, τη σήμερα. Θα ακολουθήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.
Επίσης, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων προγραμματίζει να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων πριν τις εκλογές προκειμένου να θέσει υπόψη τους τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι της χώρας και να τους ζητήσει να δεσμευτούν ότι στα εκλογικά τους προγράμματα θα πάρουν θέση για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα η ΚΕΔΕ θα ζητήσει συνάντηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και με αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου να τους εκθέσει την δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, επανήλθε για συζήτηση η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δήμοι.
Ειδικότερα αναφέρθηκε ότι οι συνεχείς μειώσεις στην επιχορήγηση των δήμων για λειτουργικές δαπάνες οδηγούν σε πλήρη αδυναμία της λειτουργίας τους. Λίγες ημέρες πριν το Πάσχα και ακόμη δεν έχει καταβληθεί η μηνιαία δόση Μαρτίου, ενώ δεν είναι λίγοι οι δήμοι που αδυνατούν να καταβάλουν το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους. Ενώ, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, αν δεν καταβληθούν τα 300 εκ. ευρώ που είχε προσφάτως δεσμευτεί ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, τον Μάιο οι δήμοι θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών.
Συνολικά οι μέχρι τώρα μειώσεις των ΚΑΠ σε σύγκριση με το 2009 έχουν φτάσει στο 50,26%. Ήτοι από 2.845 εκ. ευρώ το 2009, το 2012 – και με τα μέχρι τώρα δεδομένα- προβλέπεται να προσγειωθούν στα 1.415 εκ. ευρώ. Συνεχής είναι όμως η αφαίμαξη που γίνεται στους φετινούς ΚΑΠ προκειμένου να καλυφθούν μεταβιβάσεις πληρωμών από το 2011, που σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των δήμων, όπως για παράδειγμα οι δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών, για τα μισθώματα σχολικών μονάδων και για τα προνοιακά επιδόματα, οι οποίες ξεπερνούν τα 185 εκ. ευρώ συνολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages