Στα 10 δισ. ευρώ η εκροή καταθέσεων στο διάστημα Φεβρουαρίου – Μαΐου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Στα 10 δισ. ευρώ η εκροή καταθέσεων στο διάστημα Φεβρουαρίου – Μαΐου

Στα 10 δισ. ευρώ η εκροή καταθέσεων στο διάστημα Φεβρουαρίου – Μαΐου

Share This
Στα 10 δισ. ευρώ υπολογίζεται η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες στο τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα οι αποταμιεύσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα υποχώρησαν τον Μάιο στα 160 δισ. ευρώ περίπου, έναντι 170,10 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου.
Η πολιτική αβεβαιότητα, η ανησυχία για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, οι καθυστερήσεις γύρω από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (το πρώτο σκέλος της οποίας ολοκληρώθηκε επιτυχώς) είχαν ως αποτέλεσμα πολλά δισ. καταθέσεων να εξέλθουν τις τελευταίες 90 ημέρες από τις ελληνικές τράπεζες προς διάφορες κατευθύνσεις. Σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η εκροή καταθέσεων οι τράπεζες διατήρησαν τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων στα επίπεδα του 5% ή και του 6% για ποσά από 5.000 έως 50.000 ευρώ, κάτι που όμως περιόρισε μερικώς τη φυγή κεφαλαίων.
Κύπρος, Αγγλία και Γερμανία είναι οι χώρες στις οποίες προτίμησαν να στείλουν τα χρήματά τους οι έλληνες καταθέτες, ενώ μεγάλα ποσά κρατούνται σε τραπεζικές θυρίδες και σε οικιακές κρυψώνες.
Συνολικά, τα σύνορα της χώρας πέρασαν περίπου 25 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2010 μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα, πρωταθλήτρια ως προς τους δημοφιλείς προορισμούς εξαγωγής χρημάτων την τελευταία διετία αναδεικνύεται με διαφορά η Κύπρος καθώς εκεί έχει καταλήξει περίπου το 40% των κεφαλαίων που έφυγαν προς το εξωτερικό από τις ελληνικές τράπεζες.
Σε απόλυτα ποσά, περίπου 8,5 δισ. ευρώ πέρασαν από την Ελλάδα στην Κύπρο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι η τάση φυγής προς την Κύπρο σταμάτησε ουσιαστικά το 2011 και ειδικά φέτος η Κύπρος δεν θεωρείται τόσο ασφαλής επενδυτική επιλογή. Πάντως, τα χρήματα αυτά όχι μόνο δεν επέστρεψαν στην Ελλάδα αλλά κάποια από αυτά έφυγαν για άλλους, πιο ασφαλείς προορισμούς.
Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και η Αγγλία, στην οποία εκπατρίσθηκαν περισσότερα από 7,5 δισ. ευρώ. Εκτός από τους ιδιώτες, και πολλές επιχειρήσεις, έβγαλαν χρήματα στο Λονδίνο, είτε για να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους που είχαν ανάγκη από μετρητά λόγω της κρίσης είτε για ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages