Οι εκλογές και η πολιτική επιβίωση Τατούλη αλλάζουν τα πάντα στην Περιφέρεια - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Οι εκλογές και η πολιτική επιβίωση Τατούλη αλλάζουν τα πάντα στην Περιφέρεια

Οι εκλογές και η πολιτική επιβίωση Τατούλη αλλάζουν τα πάντα στην Περιφέρεια

Share This
Ριζική ανατροπή στα πολιτικά δεδομένα της Περιφέρειας Πελοποννήσου συνιστά το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί σε μια εβδομάδα από τις νέες εκλογές. Από την άποψη αυτή δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης αναπαράγει διαρκώς ιδέες για πολιτικά νεφελώματα όπως αυτό της “Νέας Ελλάδας”. Στόχος είναι να διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση ρίχνοντας γέφυρες σε όλες τις δυνάμεις του τόξου που προσδιορίζει ο ίδιος ως “αστικό κόσμο”. Ταυτόχρονα σε φιλικά προς αυτόν μπλογκ διαρρέουν διάφορες πληροφορίες περί πρωτοβουλιών σε αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις διαφόρων παραγόντων.
Μια ακτινογραφία των αποτελεσμάτων στους 5 νομούς της Πελοποννήσου δείχνει ότι η παράταξη του κ. Τατούλη έχει μείνει χωρίς πολιτική αντιστοίχιση καθώς συνετρίβησαν οι δυνάμεις που τον υποστήριξαν στις περιφερειακές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ από το 42,4% κατρακύλησε στο 14,8% και είναι πολύ πιθανόν στην αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής να πέσει ακόμη χαμηλότερα. Το ΛΑΟΣ έχασε σχεδόν τη μισή δύναμή του πέφτοντας από το 5% στο 2,7% και το μέλλον του παραμένει… άδηλο. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ακόμη και σε επίπεδο προσωπικής αντιπαράθεσης ανακήρυξε ως εχθρό ο περιφερειάρχης, έκανε άλμα από το 3,5% στο 13,4% και είναι πολύ πιθανόν την ερχόμενη Κυριακή, που θα συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό, να αποτελέσει τη δεύτερη πολιτική δύναμη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σημαντικό στοιχείο της ανάλυσης των αποτελεσμάτων και των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατά πάσα πιθανότητα θα έχει και πάλι βουλευτές σε όλους τους νομούς, πράγμα που σημαίνει ότι συγκροτεί συμπαγή πολιτική δύναμη με ισχυρή δημόσια παρέμβαση.
Τα αποτελέσματα έδωσαν ιστορικά χαμηλό ποσοστό στη Νέα Δημοκρατία που κυριαρχούσε τα μεταπολιτευτικά χρόνια με εξαίρεση το 2009. Από το 40,9% έπεσε στο 18,3%, ένα ποσοστό που αναμένεται να βελτιώσει στην αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα. Μπορεί να είναι σκορποχώρι στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αυτό δεν σημαίνει όμως πως “καίγεται” να ρίξει γέφυρες με τον κ. Τατούλη – πολύ περισσότερο καθώς θα πρέπει μετά τις εκλογές και ανεξαρτήτως αποτελέσματος να λύσει πολλά εσωτερικά της προβλήματα. Βεβαίως, αν βρεθεί σε δεινή θέση η Νέα Δημοκρατία και επιχειρήσει τη συγκρότηση αντιαριστερού μετώπου για να διατηρήσει την εσωτερική της συνοχή, δεν θα αποτελέσει έκπληξη η συμμετοχή σε αυτό και του περιφερειάρχη.
Αξιοπρόσεκτο στοιχείο της αναμέτρησης είναι το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή αναδείχθηκε σε τέταρτο κόμμα στις εκλογές της 6ης Μαΐου συγκεντρώνοντας ποσοστό 9,6% και εκλέγοντας 2 βουλευτές. Πράγμα που σημαίνει ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος την επόμενη Κυριακή, η Ακροδεξιά αποτελεί ισχυρή πολιτική δύναμη στην Περιφέρεια και θα επιχειρήσει σε κάθε περίπτωση την καταγραφή της στις αναμετρήσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες συγκέντρωσαν ποσοστό 7,9% αλλά ο ρόλος τον οποίο ενδεχομένως παίξουν στο μέλλον θα εξαρτηθεί κατά πολύ από το ποσοστό των εκλογών στην επόμενη αναμέτρηση, αλλά και από το κατά πόσον θα συγκροτηθούν σε κόμμα με δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης σε περιφερειακό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages