Μεγάλη πτώση εξαγωγών καταγράφηκε τον Μάιο - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Μεγάλη πτώση εξαγωγών καταγράφηκε τον Μάιο

Μεγάλη πτώση εξαγωγών καταγράφηκε τον Μάιο

Share This
Δυσμενέστερα των αρχικών εκτιμήσεων προκύπτουν τα προσωρινά στοιχεία για τις ελληνικές εξαγωγές του περασμένου Μαΐου, επιβεβαιώνοντας τις αρνητικές συνέπειες της μακράς προεκλογικής περιόδου στη χώρα, αλλά και των συνθηκών ύφεσης που διαμορφώνονται σε πολλές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) αντί αρχικής εκτίμησης για υποχώρηση των εξαγωγών του Μαΐου κατά 0,3%, η πτώση διαμορφώνεται με βάση τα προσωρινά στοιχεία, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, στα επίπεδα του 1,3%, στο 1,37 δις ευρώ, έναντι 1,39 δις ευρώ τον Μάιο του 2011.
Η μεγαλύτερη πτώση αποδίδεται στην περαιτέρω μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες μέλη τη ΕΕ, κατά 5,6% (έναντι υποχώρησης 4,9% των αρχικών εκτιμήσεων), αναδεικνύοντας τις πρόσθετες πιέσεις που ασκεί το φάσμα της ευρωπαϊκής ύφεσης στις ελληνικές εξαγωγές. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά από το 2009, οι ελληνικές εξαγωγές καταγράφουν υποχώρηση σε δύο συνεχόμενους μήνες.
Όπως είπε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «η εθνική προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης των εταίρων προσκρούει στις αναμφισβήτητες δυσχέρειες που προκαλεί η οικονομική ύφεση στην Ευρώπη. Η μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης στην ΕΕ, εξαιτίας της κρίσης απαιτούν ακόμη πιο δραστικά μέτρα και αποτελεσματικά συντονισμένες προσπάθειες, από πλευράς της Επίσημης Πολιτείας, αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, για να ανακοπεί η πτωτική πορεία των εξαγωγών, να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των εταίρων και να αναδειχθεί η αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages