Θέμα με τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Καλαμάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Θέμα με τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Καλαμάτας

Θέμα με τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Καλαμάτας

Share This
ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΙΑΣΑΚΟΥ
Αυτή την περίοδο εκατοντάδες νέοι γονείς αναζητούν θέση για τα παιδιά τους στους 7 Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Καλαμάτας. Πολλοί από αυτούς θα αποκλειστούν. Από τις 500 αιτήσεις θα εγκριθούν οι μισές. Οι δυνατότητες για τη φιλοξενία των νηπίων μειώνονται χρόνο με το χρόνο. Ήδη για τα βρέφη δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα. Το προσωπικό των παιδικών σταθμών μειώνεται συνεχώς. Η ποσότητα και η ποιότητα της διατροφής των νηπίων κινδυνεύει.
Η άνεργη μάνα, η ανασφάλιστη, δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση, αφού οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν όχι με βάση τις ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας άλλα με βάση την βεβαίωση εργασίας και το ένσημο που σήμερα είναι είδος προς εξαφάνιση. Η οικογένεια του μικρέμπορου, του βιοτέχνη, του επαγγελματία αποκλείεται, γιατί η γυναίκα αδυνατεί να αποδείξει ότι βοηθά να κρατηθεί το μαγαζί τους που το τσακίζει η αναδουλειά και η κρίση, η μετανάστρια μάνα παρότι «νόμιμη» βρίσκει την πόρτα κλειστή αφού την τρώει η μαύρη εργασία και η ανεργία. Η νεαρή μάνα που έχει ακόμη ένα μεροκάματο θα διαγωνιστεί για μια θέση για το παιδί της με βάση το περσινό εισόδημα της οικογένειας, που σήμερα δεν υπάρχει και η οικογένεια που τελικά θα τα καταφέρει θα επιβαρυνθεί με τα τροφεία του παιδικού σταθμού.
Μέσα στο κυκεώνα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, της ανέχειας και της ανεργίας, η νεαρή λαϊκή οικογένεια παλεύει να κρατηθεί, να διασφαλίσει την ζωή και την ανάπτυξη των παιδιών της.
Την ίδια ώρα το δίκτυο των παιδικών σταθμών αδυνατίζει και δίνει στήριξη σε όλο και λιγότερες οικογένειες και παιδιά.
Η χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών από το κράτος στερεύει και συναντιέται με την χρόνια ανυπαρξία κτιριακών υποδομών και την υποστελέχωση σε προσωπικό. O Δήμος δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, χρωστάει 100.000 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα λεφτά που δεν δίνει για τα ΚΑΠΗ από την δημιουργία του Φορέα και μετά.
Επικυρώνεται έτσι η στρατηγική επιλογή του κράτους και των δυνάμεων του «ευρωμονόδρομου» που το υπηρετούν, να δοθεί το τελικό χτύπημα στις όποιες δημόσιες κοινωνικές υποδομές έχουν απομείνει και να υποκατασταθούν από ένα ακόμη πιο υποβαθμισμένο δίχτυ προστασίας που και αυτό θα παραδοθεί στους κερδοσκόπους.
Η λειτουργία των παιδικών σταθμών του δήμου Καλαμάτας όλο και περισσότερο στηρίζεται στην χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν, όμως, ημερομηνία λήξης.
Μεγάλη είναι η ευθύνη των δημοτικών αρχών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που από χρόνια συνέβαλαν σε αυτή την καταστροφική πορεία. Σιγοντάρισαν τις κυβερνήσεις ώστε να χτυπηθούν βασικές κοινωνικές υποδομές, στήριξαν την επιχειρηματική - ανταποδοτική λειτουργία, γονάτισαν με χαράτσια την οικογένεια, επέβαλαν τα τροφεία.
Ζητάμε να παρθεί ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Καλαμάτας που να αναφέρει ότι:
Καταργούνται τώρα τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
Ο Δήμος Καλαμάτας εξασφαλίζει τη φροντίδα και τη σίτιση όλων των βρεφών και των νηπίων του Δήμου με προτεραιότητα επιλογής και φροντίδας τα παιδιά του άνεργου νοικοκυριού γιατί κινδυνεύουν (ακόμα κι η ίδια η ζωή τους!!!). Ο Δήμος να ενημερώσει πλατιά τον κόσμο ότι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα εγγραφής και οι άνεργοι.
Ο δήμος Καλαμάτας διασφαλίζει την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών. Διεκδικεί παράλληλα, άμεσα αντίστοιχη γενναία κρατική χρηματοδότηση, αξιοποιώντας και το ΕΣΠΑ.
Παίρνονται άμεσα και πρακτικά μέτρα ώστε να διευρυνθεί το δίκτυο των παιδικών σταθμών. Χρησιμοποίηση κρατικών ή δημοτικών ή ενοικίαση κατάλληλων κτηρίων και διαμόρφωση τους για τις διευρυμένες ανάγκες που εμφανίζονται σήμερα και που θα οξύνονται το επόμενο διάστημα.
Ο δήμος έχει και τεχνικές υπηρεσίες και έμπειρο προσωπικό, άμεσα να προετοιμαστούν για να διαμορφωθεί ένας σχεδιασμός για σύγχρονες κτιριακές υποδομές, με έμφαση και προτεραιότητα στις λαϊκές γειτονιές και στην περιφέρεια του Δήμου.
Να μη γίνει καμιά απόλυση συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Ακόμα ο Δήμος Καλαμάτας διεκδικεί:

Να γίνει πράξη η υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής που παραμένει στα χαρτιά - παρ’ ότι νομοθετημένη - και θα μπορούσε να αποσυμπιέσει τους παιδικούς σταθμούς.
Να ενταχτούν κάτω από έναν ενιαίο σχεδιασμό και προγραμματισμό, με ευθύνη του κράτους και με δημόσιο κατασκευαστικό φορέα, δημόσιες επενδύσεις και χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ που σήμερα ξεκοκαλίζουν, μέσω των Δήμων και των Περιφερειών, εργολάβοι και κατασκευαστικές εταιρίες ανεβάζοντας στα ύψη το κατασκευαστικό κόστος.
Απελευθέρωση των προσλήψεων σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, να ικανοποιηθούν με άμεσο τρόπο οι αιτήσεις των Δήμων για προσωπικό που σκόπιμα χρονίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages