Η οικονομική κρίση σπέρνει στο δρόμο της… ηρωίνη - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Η οικονομική κρίση σπέρνει στο δρόμο της… ηρωίνη

Η οικονομική κρίση σπέρνει στο δρόμο της… ηρωίνη

Share This

Καθώς η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο έτος της κρίσης, η οικονομική δυσπραγία και η απελπισία έχουν ξεφτίσει τον κοινωνικό της ιστό. Σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων, σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι, ενώ όσοι εξακολουθούν να εργάζονται έχουν δει τους μισθούς τους να μειώνονται άνω του 30% από το 2009.
Τα παραπάνω δεδομένα αποτελούν την καλύτερη σπορά για να οδηγήσουν περισσότερα άτομα στα ναρκωτικά. Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Πέτρο Σερενέ, υπεύθυνο της μονάδας του Οργανισμού για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, «η οικονομική κρίση είναι η… καλύτερη συνταγή για να σπρώξει όλο και περισσότερα άτομα στα ναρκωτικά, με κυριότερο από αυτά την ηρωίνη.
Άλλωστε, μια ανάλογη κατάσταση αντιμετωπίζουμε και εμείς καθημερινά στη μονάδα μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε είκοσι (20) ασθενείς, αλλά όταν έρθουν κι άλλοι θεραπευτές, θα προστεθούν περισσότερα άτομα υπό θεραπεία.
Δυστυχώς, το πρόβλημα στη Μεσσηνία, αλλά και στην Καλαμάτα, με τα οικονομικά δεδομένα που ισχύουν, θα αυξάνεται όλο και περισσότερο το επόμενο διάστημα. Είναι κάτι σαν λογικό επακόλουθο της κατάστασης που βιώνουμε όλοι μας».


Μείωση δαπανών για Υγεία

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων λιτότητας που καθορίζονται από τους ξένους πιστωτές, η Ελλάδα αναγκάζεται να κρατήσει τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία κάτω από το 6% του ΑΕΠ της, το οποίο ήταν αξίας 298,73 δισ. δολαρίων το 2011. Ωστόσο, ο μέσος όρος για τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι 9%.

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση είναι απρόθυμη να περάσει μεταρρυθμίσεις που θα έπλητταν τους κατέχοντες, ταυτόχρονα ήταν γρήγορη στο να μειώσει τα κοινωνικά προγράμματα και την Πρόνοια κατά 40%, να εισάγει εισιτήριο στους ασθενείς για όλες τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία και να μειώσει τους μισθούς του νοσοκομειακού προσωπικού.

Το καμπανάκι έχει ήδη χτυπήσει. Σε οριακό σημείο βρίσκεται, λοιπόν, η λειτουργία του Οργανισμού για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Τα ταμειακά διαθέσιμα του εποπτευόμενου από το υπουργείο Υγείας φορέα είναι ελάχιστα και η διοίκηση προχωρεί στη σταδιακή αναστολή λειτουργιών του.
Είναι ενδεικτικό ότι η διοίκηση δεν μπόρεσε να καταβάλει το δεκαπενθήμερο της μισθοδοσίας των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, ενώ δυσλειτουργίες αναμένονται και στις 53 Μονάδες Απεξάρτησης που έχουν αναπτυχθεί μέσω του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την κυρία Μένη Μαλλιώρη, ο ΟΚΑΝΑ αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του, διότι η κρατική χρηματοδότηση του Οργανισμού υποδιπλασιάστηκε το 2012 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος.

Το 2011 ο Οργανισμός έλαβε 42 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία των 650 εργαζομένων, αλλά και την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών των χρηστών που βρίσκονται σε προγράμματα απεξάρτησης. Ωστόσο, το 2012 η χρηματοδότηση συρρικνώθηκε στα 18,5 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο, όπως επισημαίνεται από τη διοίκηση, δεν επαρκεί ούτε για την ετήσια μισθοδοσία.

Αντιστρόφως ανάλογη με τα οικονομικά του Οργανισμού είναι η ένταξη νέων ατόμων στα προγράμματα του φορέα. Την τελευταία δεκαετία περισσότεροι από 3.000 πρώην χρήστες ναρκωτικών και άλλων ουσιών έχουν ζητήσει να ενταχθούν στις Μονάδες Απεξάρτησης. Συνολικά, οι ασθενείς του ΟΚΑΝΑ είναι 8.100.


Φθηνά ναρκωτικά και κέρδος

Σύμφωνα με τον κ. Σερενέ, τα προβλήματα που περιγράφονται παραπάνω, σύντομα θα έρθουν και στη μονάδα της Καλαμάτας, αν, στο μεταξύ, δεν αλλάξει κάτι δραματικά την κατάσταση.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά τα δεδομένα. Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει και το είδος των ναρκωτικών που κυκλοφορούν και στην τοπική αγορά, η οποία έχει προσαρμοστεί γρήγορα στη μεταβαλλόμενη οικονομική πραγματικότητα. Το «ταϊλανδέζικο» και η κοκαΐνη έγιναν από τα κύρια ναρκωτικά και αποτελούν αντικείμενο διακίνησης, όπως και η «Sisa», υποκατάστατο της ηρωίνης.

Μια δόση πωλείται σε σχήμα μικρής μπάλας και ζυγίζει όχι περισσότερο από 0,01 του γραμμαρίου, αναγκάζοντας τους χρήστες να αγοράσουν 8-10 φορές την ημέρα για να κρατηθούν από τον εθισμό τους.
Ως αποτέλεσμα, το κέρδος για τους εμπόρους παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά τη χαμηλή τιμή της δόσης, καθώς κάθε μία κοστίζει επτά με πέντε ευρώ, ανάλογα με το είδος του ναρκωτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages