Νομοσχέδιο για τις σχολάζουσες κληρονομιές και τα εθνικά κληροδοτήματα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Νομοσχέδιο για τις σχολάζουσες κληρονομιές και τα εθνικά κληροδοτήματα

Νομοσχέδιο για τις σχολάζουσες κληρονομιές και τα εθνικά κληροδοτήματα

Share This
Νομοσχέδιο για την ταχύτερη αξιοποίηση και τη διάφανη λειτουργία των εθνικών κληροδοτημάτων πρόκειται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Σταϊκούρα, του Γ.Γ. Διαφάνειας Γ. Σούρλα και του Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας Αβραάμ Γούναρη. Σημειώνεται ότι ήδη ο κ. Σταϊκούρας έχει ανακοινώσει την κατάρτιση του νομοσχεδίου με στόχο τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου καθεστώτος. Πρόκειται, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης για περίπου 15.000 κοινωφελείς περιουσίες (κληροδοτήματα & ιδρύματα), που η αξία τους εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεων επικρατεί παρανομία, κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια.
«Είναι διαπιστωμένο ότι με την κατάσταση που επικρατεί δεν είναι εφικτή η αξιοποίηση, όταν για σχολάζουσες κληρονομιές, που ανέρχονται περί τις 3.000 και εκτιμάται η αξία τους στα 4 δισ. ευρώ, η εκκαθάριση διαρκεί από 10 έως 30 χρόνια και με τους σημερινούς ρυθμούς απαιτούνται πολλές δεκαετίες για να εκκαθαριστούν όλες οι κοινωφελείς περιουσίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση. Το αποτέλεσμα είναι η απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, η μη εκτέλεση κοινωφελών έργων και σκοπών (νοσοκομεία, γηροκομεία, σχολεία, μουσεία) καθώς και η μη χορήγηση υποτροφιών Ο κος Σούρλας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προϋποθέσεις που πρέπει να καθορίζουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου σε θέματα διαφάνειας ως προς τη οργάνωση και τη λειτουργία τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ανάρτηση στο διαδίκτυο των περιουσιακών στοιχείων και της πραγματικής βούλησης του διαθέτη, των ετήσιων προϋπολογισμών και απολογισμών, των αποφάσεων που λαμβάνονται στα όργανα διοίκησης, των προκηρύξεων των υποτροφιών και όλων των διαδικασιών αξιολόγησης υποψηφίων και επιλογής των υποτρόφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages