Χωρίς έλεγχους ασφάλειας τροφίμων η Πελοπόννησος - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Χωρίς έλεγχους ασφάλειας τροφίμων η Πελοπόννησος

Χωρίς έλεγχους ασφάλειας τροφίμων η Πελοπόννησος

Share This

Στην κατάργηση των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου που καλύπτουν χωροταξικά όλη την νοτιοδυτική Ελλάδα, προσανατολίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με την πρόταση αναδιοργάνωσης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης προς κατάργηση είναι τα Κέντρα Ναυπλίου και Πάτρας.Να σημειωθεί ότι το Περιφερειακό Κέντρο Αργολίδας καλύπτει με τις υπηρεσίες του τους Νομούς:
1. Νομός Αργολίδας πρώτος σε καλλιέργεια εσπεριδοειδών με 100 και πλέον μονάδες τυποποίησης , 7 βιομηχανίες μεταποίησης.
2. Νομός Αρκαδίας παραγωγή κρασιών ΠΟΠ Μαντινείας (16 οινοποιητικές μονάδες) επιτραπέζιων ελιών, μήλων και κερασιών.
3. Νομός Κορινθίας παραγωγή κρασιών ΠΟΠ Νεμέα (71 οινοποιητικές μονάδες), 5 σταφιδοποιεία (κορινθιακή σταφίδα), επιτραπέζια σταφύλια (σουλτανίνα) 25 μονάδες τυποποίησης 4. Νομός Λακωνίας με 15 μονάδες τυποποίησης και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
Την αντίθεση τους στην κατάργηση των Περιφερειακών Κέντρων Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου, της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας σε Ναύπλιο και Πάτρα τονίζουν οι εργαζόμενοι τις ανακοινώσεις των οποίων κατέθεσαν στη βουλή υπό μορφή αναφοράς οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κοδέλας Δημήτρης (Αργολίδας) και Χατζηλάμπρου Βασίλειος (Αχαΐας).
Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι του Περιφερειακού Κέντρου Αργολίδας, η Υπηρεσία:
1.Διαθέτει επίσημα εργαστήρια πλήρως εξοπλισμένα και διαπιστευμένα από τον ΕΣΥΔ τα οποία πραγματοποιούν ελέγχους υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων (εσπεριδοειδή, λαχανικά, βερίκοκα, σταφύλια) και ποιοτικό έλεγχο γεωργικών προϊόντων (κρασιά ΠΟΠ, ελαιόλαδα, χυμούς).
2.Εκδίδει δελτία Γεωργικών προειδοποιήσεων παρέχοντας έτσι συμβουλευτική υποστήριξη στους αγρότες των τεσσάρων νομών της περιοχής ευθύνης μας και για τις περισσότερες καλλιέργειες. Σας θυμίζουμε ότι με τον νόμο 4036/2012 θεσμοθετήθηκαν οι αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας, η οποία δεν νοείται χωρίς γεωργικές προειδοποιήσεις.
3.Συντονίζει και εποπτεύει τους ποιοτικούς και φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές των τεσσάρων ΔΑΟΚ και διενεργεί ποιοτικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στα εισαγόμενα προϊόντα (λιμένες Ναυπλίου – Κιάτου) καθώς και δειγματοληψίες για τους επίσημους ελέγχους φυτοπαθογόνων καραντίνας.
4.Διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με πολυετή εμπειρία και εκπαίδευση.
5.Επιπλέον, στεγαζόμαστε σε κτίριο του ΥΠ.Α.Α.Τ. επομένως δεν επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό με μισθώματα, αντιθέτως θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε σε αυτόν, αν άλλαζε το νομικό πλαίσιο – όπως επανειλημμένα έχουμε προτείνει – με την πρόβλεψη τελών στις αναλύσεις που πραγματοποιούν τα εργαστήρια μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages