Π. Τατούλης: "Πάνω σε μεγάλες ιδέες βρίσκονται και οι απαραίτητοι πόροι" - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Π. Τατούλης: "Πάνω σε μεγάλες ιδέες βρίσκονται και οι απαραίτητοι πόροι"

Π. Τατούλης: "Πάνω σε μεγάλες ιδέες βρίσκονται και οι απαραίτητοι πόροι"

Share This
«Η πρόσθεση συνεργασιών είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να βγούμε από την κρίση» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, κατά την έναρξη της ομιλίας του στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενόψει της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Τρίπολη. Ο κ. Τατούλης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η περιφέρεια ενσαρκώνει την ελπίδα και την προσδοκία για την χώρα», ζήτησε το σύνολο των αρμοδιοτήτων να έλθουν στις αιρετές περιφέρειες, τόνισε ότι «στόχος δεν είναι η απορροφητικότητα, αλλά η επίτευξη των στρατηγικών στόχων», όπως επίσης και ότι το δημόσιο και το ιδιωτικό συμφέρον πρέπει να συμβαδίσουν προκειμένου να βγούμε από την κρίση» Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου τεκμηρίωσε τη θέση ότι σήμερα στην Πελοπόννησο εκτελείται το μεγαλύτερο αναλογικά έργο υποδομών σε όλην την χώρα και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι το κέντρο βάρους πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των μικρομεσαίων και της ρευστότητας της αγοράς, έργο που υλοποιεί ήδη η περιφέρεια Πελοποννήσου.
«Η Περιφέρεια ενσαρκώνει την ελπίδα και την προσδοκία για την χώρα» «Από την πρώτη στιγμή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είπαμε ξεκάθαρα ότι ο νέος θεσμός της Περιφέρειας ενσαρκώνει τα στοιχεία της ελπίδας και της προσδοκίας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, όπου η κεντρική κυβέρνηση ασχολείται πρώτα και κύρια με τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και όπου οι Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου». Η πιο σημαντική παρενέργεια της κρίσης, δήλωσε ο Περιφερειάρχης, είναι το face loss της χώρας, το οποίο για να το αντιστρέψει η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τεράστιες επενδύσεις με χρήματα τα οποία δεν διαθέτει. Αντίθετα, οι Περιφέρειες έχουν την ευκαιρία να βγουν με αξιοπιστία στη διεθνή κοινότητα αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και με μικρότερο κόστος να αντιστρέψουν την εικόνα. Αναφερόμενος στο τωρινό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης ότι, όταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέλαβε την ευθύνη του, την 1η Ιουλίου 2011, παρέλαβε ένα πρόγραμμα με τις χειρότερες επιδόσεις και στις εκταμιεύσεις και στις συμβασιοποιήσεις και, το κυριότερο, χωρίς πολιτικό προσανατολισμό και χωρίς προετοιμασία έργων προς ένταξη. Π.Τατούλης: «Το ζητούμενο δεν είναι η απορροφητικότητα. Μετά από τόσα κοινοτικά προγράμματα, η χώρα δεν έχει τεχνογνωσία» «Το ενδιαφέρον μας δεν ήταν η απορροφητικότητα, αλλά οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υπηρεσίες προς το στρατηγικό μας σχεδιασμό» τόνισε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «παρότι έχουμε ολοκληρώσει τόσες προγραμματικές περιόδους, ακόμα η χώρα δεν έχει αποκτήσει τεχνογνωσία για την υλοποίηση έργων με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας». «Π.Τατούλης: Να ξεπεραστεί η δήθεν σύγκρουση ιδιωτικού και δημόσιου συμφέροντος. Αν αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί η κρίση δεν θα ξεπεραστεί. Από την πρώτη στιγμή στην Πελοπόννησο υιοθετήσαμε το μοντέλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages