Ασφαλιστικά Ταμεία, Δήμοι και ειδικά Πολεοδομίες κρατούν τα πρωτεία της διαφθοράς - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ασφαλιστικά Ταμεία, Δήμοι και ειδικά Πολεοδομίες κρατούν τα πρωτεία της διαφθοράς

Ασφαλιστικά Ταμεία, Δήμοι και ειδικά Πολεοδομίες κρατούν τα πρωτεία της διαφθοράς

Share This
LEANDROS RAKINTZHSΤου ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΚΟΒΙΣΤΑ
Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων της Ανεξάρτητης Αρχής, τόνισε ότι η αφαίρεση του δικαιώματος της ένστασης από τον Γενικό Επιθεωρητή άφησε ελεύθερο το πεδίο στα πειθαρχικά συμβούλια, που αποτελούνταν από δημοσίους υπαλλήλους την περσινή χρονιά, κάνοντας λόγο για «πλυντήριο αθωωτικών αποφάσεων». Παράλληλα επεσήμανε πως οι διαρκείς αναβολές στα δικαστήρια δυσχεραίνουν το έργο της απόδοσης δικαιοσύνης.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Πάρτι εκατομμυρίων με νοσηλεία ασθενών στο εξωτερικό ανακάλυψε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησε στον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ΕΟΠΥΥ υποφέρει από αιμορραγία εκατομμυρίων ευρώ που δαπανώνται για νοσηλεία ασθενών στο εξωτερικό, καθώς διαπιστώθηκαν παράτυπες εγκρίσεις από τις επιτροπές του Οργανισμού. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπήρξε προηγούμενος έλεγχος εάν η νοσηλεία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από εγχώριο ίδρυμα.
Σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς πήγαιναν σε συγκεκριμένα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα στο εξωτερικό -κυρίως στη Γερμανία- και όχι σε αντίστοιχα κρατικά, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον Οργανισμό.
Οι οικογένειες των ασθενών έπαιρναν τα χρήματα που υπολογίζονται σε 80.000-100.000 κατά μέσον όρο και δεν παρέδιδαν τα αντίστοιχα παραστατικά μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.
Οι επιτροπές λειτουργούσαν στα όρια της νομιμότητας. Διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν πρωτόκολλο εισερχομένων-εξερχομένων εγγράφων της επιτροπής, ενώ οι υποθέσεις δεν εξετάζονταν με σειρά προτεραιότητας, αλλά με… αδιευκρίνιστα κριτήρια! Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι σε αρκετές περιπτώσεις η γνωμοδότηση της επιτροπής εξεδίδετο αυθημερόν με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ή ακόμη και σε ημερομηνία προγενέστερη της υποβολής!
Αφορμή για τον έλεγχο αποτέλεσε η καταγγελία μητέρας ασθενούς στον γενικό επιθεωρητή, την οποία εκβίαζε κύκλωμα υπαλλήλων σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Γερμανίας, οι οποίοι φέρονταν να συνεργάζονται με υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ. Ζήτησαν από τη μητέρα να τους δώσει 9.000 ευρώ με στόχο να της εξασφαλίσουν την έγκριση του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να νοσηλευτεί το παιδί της σε θεραπευτικό κέντρο της Γερμανίας, όπου εργάζονταν. Συνελήφθησαν τελικά επ’ αυτοφώρω να παραλαμβάνουν το φακελάκι από τη μητέρα του ασθενούς.
Συνολικά εκτιμάται ότι έχουν δαπανηθεί 6 εκατ. ευρώ σε νοσήλια ασθενών στο εξωτερικό, οι οποίοι προτιμούν νοσοκομεία της Γερμανίας (24,7%), της Μ. Βρετανίας (20,75%), της Γαλλίας (12,72%) και των ΗΠΑ (12,36%), όπου τα νοσήλια κυμαίνονται κατά μέσο όρο στις 500.000 ευρώ ανά ασθενή. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 609 υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δημοσίου που νοσηλεύτηκαν στο εξωτερικό το 1/3 αφορά εργαζομένους στο υπουργείο Παιδείας!…
Βιομηχανία χορήγησης πλαστών βεβαιώσεων ασθενείας αποκαλύφθηκε και στο ΙΚΑ. Γιατροί του Οργανισμού χορηγούσαν μαζικά και ανεξέλεγκτα σε υποκαταστήματα του Οργανισμού στην Κρήτη βεβαιώσεις ασθενείας σε οικονομικούς μετανάστες. Οι ημέρες ασθενείας προσμετρούνταν για τη συμπλήρωση ημερών εργασίας με στόχο τη θεώρηση αδειών παραμονής.
Σε άλλες περιπτώσεις εποχικών επαγγελμάτων, π.χ. ξενοδοχοϋπαλλήλων, παρατηρήθηκε το φαινόμενο ότι κάθε χρόνο από την περίοδο όπου διέκοπταν την απασχόλησή τους μέχρι την καλοκαιρινή περίοδο που ξεκινούσε η εργασία τους, τους είχε παρασχεθεί αναρρωτική άδεια καθώς το επίδομα ασθενείας είναι μεγαλύτερο από το επίδομα ανεργίας!
Ενας γιατρός είχε χορηγήσει σε έναν χρόνο 6.300 ημέρες αναρρωτικής άδειας που κόστισαν συνολικά στον Οργανισμό με 25 ευρώ την ημέρα, το ποσό των 157.500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages