Νέες αντεγκλήσεις για την μεταφορά των σκουπιδιών του Δήμου Καλαμάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Νέες αντεγκλήσεις για την μεταφορά των σκουπιδιών του Δήμου Καλαμάτας

Νέες αντεγκλήσεις για την μεταφορά των σκουπιδιών του Δήμου Καλαμάτας

Share This
ΜΕΧΡΙ να δοθεί η οριστική λύση για την επεξεργασία των σκουπιδιών, το πρόβλημα θα ταλαιπωρεί της δημοτικές αρχές και του κατοίκους των πόλεων και των χωριών. Νέες αντεγκλήσεις σημειώθηκαν, χθες, στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας για την προσωρινή απευθείας ανάθεση μεταφοράς των σκουπιδιών. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας επεσήμανε ότι η μη αναγραφή στα τιμολόγια του μεταφορέα του τόπου προορισμού αποτελεί παράβαση του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων. Παράλληλα, ζήτησε από την δημοτική αρχή, αν και δεν είναι υποχρεωτικό από τον νόμο, ο εργολάβος να υποβάλει και φωτοαντίγραφο τιμολογίου από τον φορέα διαχείρισης του νόμιμου χώρου ταφής των απορριμμάτων. Σημείωσε ότι αυτό και κατοχυρώνει τον Δήμο από τυχόν ποινικές ευθύνες για παράνομη ταφή και δείχνει σεβασμό προς τους πολίτες για τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν.
Στις παρατηρήσεις του Θόδωρου Μπρεδήμα δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τους συμβούλους της πλειοψηφίας. Όμως, τα αίματα άναψαν, όταν ο σύμβουλος της παράταξης Αλλαγή για την Καλαμάτα, Δημήτρης Φαββατάς, τόνισε ότι η σύμβαση της προσωρινής μεταφοράς των απορριμμάτων που συνομολόγησαν ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και ο μεταφορέας Θεόδωρος Καράμπελας είναι παράνομη, γιατί την ημέρα της υπογραφής δεν υπήρχαν κονδύλια στον κωδικό της δαπάνης, πράγμα του απαγορεύει ο νόμος. Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης αναγνώρισε ότι αυτό δεν επιτρέπεται και επεσήμανε ότι μέχρι πέρυσι το πρόβλημα αυτό δεν υπήρχε, καθώς ο Δήμος είχε το δικαίωμα να μεταφέρει χρήματα από άλλον κωδικό, πράγμα που φέτος απαγορεύεται. Σε παρέμβασή του ο παραβρισκόμενος αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Θανάσης Βασιλόπουλος, παρατήρησε ότι, αν δεν υπογραφόταν η σύμβαση, η Καλαμάτα θα γέμιζε σκουπίδια. Δεν περιμέναμε ότι θα δικαιωθούμε τόσο σύντομα, όταν σε σχετικό άρθρο μας, το περασμένο Σάββατο, γράφαμε ότι, εάν οι Δήμοι κινηθούν εντός νομιμότητας, τότε οι πόλεις θα γεμίσουν σκουπίδια. Ενώ, αν κινηθούν στα όρια της νομιμότητας κινδυνεύουν οι δήμαρχοι να βρεθούν στο εδώλιο. Η σύμβαση με τον μεταφορέα υπογράφηκε στις 2 Αυγούστου και την απόφαση για την καταβολή 400.000 ευρώ στον Δήμο Καλαμάτας για την αντιμετώπιση επιτακτικών αναγκών, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης την υπέγραψε στις 9 Αυγούστου. Σύμφωνα με το γράμμα του νόμου η σύμβαση είναι άκυρη. Αν όμως δεν είχε υπογραφεί, θα περνούσαμε Δεκαπενταύγουστο με τα σκουπίδια στους δρόμους. Θα επαναλάβουμε για άλλη μια φορά τις ευθύνες της κεντρικής διοίκησης. Εφ’ όσον έχει επιβάλλει αυστηρά όρια στην εκτέλεση των προϋπολογισμών των Δήμων, πρώτη αυτή θα έπρεπε να είναι τακτική στην καταβολή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ή με τρόπο «Φαστ Τρακ», που είναι της μόδας, να ικανοποιεί τις επιτακτικές ανάγκες για ένα θέμα όπως είναι τα σκουπίδια, που αφορά την δημόσια υγεία και έχει μεγάλο πολιτικό κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages