Συνεχής μείωση στο παγκόσμιο εμπόριο ελαιολάδου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Συνεχής μείωση στο παγκόσμιο εμπόριο ελαιολάδου

Συνεχής μείωση στο παγκόσμιο εμπόριο ελαιολάδου

Share This
Συνεχή ανησυχητική πτώση στο παγκόσμιο εμπόριο ελαιολάδου δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της διεθνούς αγοράς που έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.Οι εισαγωγές έχουν μειωθεί σε όλες τις βασικές αγορές πέραν της Ευρώπης, όπως στην αγορά των ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος αγοραστής, που παρουσιάζουν μείωση 8 τοις εκατό
από έτος σε έτος, ενώ ο επόμενος κύριος εισαγωγέας, η Βραζιλία, παρουσιάζει μείωση 9 τοις εκατό και ακολουθούν: η Ιαπωνία με 1 τοις εκατό, η Κίνα με 30 τοις εκατό, με 8 τοις εκατό ο Καναδάς, με 20 τοις εκατό η Αυστραλία και 8 τοις εκατό μείωση η Ρωσία.
Τα στοιχεία, που καλύπτουν το διάστημα Οκτώβριος 2013 - Ιανουάριος 2014, δηλαδή το πρώτο τετράμηνο –της νέας καλλιεργητικής περιόδου 2013/14 περιέχονται στο νέο ενημερωτικό δελτίο για την αγορά ελαιολάδου που εκδίδει το ΔΣΕ, το οποίο περιλαμβάνει επίσης στοιχεία για τους πρώτους τρεις μήνες του εμπορίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου έχει υπάρξει πτώση κατά 2 τοις εκατό σε ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και 10 τοις εκατό σε εισαγωγές εκτός ΕΕ, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης σεζόν.
Το ΔΣΕ, το οποίο στο προηγούμενο ενημερωτικό δελτίο ανέφερε ότι η μείωση των παγκόσμιων εισαγωγών ήταν «ανησυχητική », σημείωσε ότι τα πιο πρόσφατα μηνιαία στοιχεία για τον Ιανουάριο «δείχνουν τις εισαγωγές στην Αυστραλία, στην Ιαπωνία, στις ΗΠΑ και στον Καναδά ανεβασμένες σε σχέση με το επίπεδο του Δεκεμβρίου 2013, σε αντίθεση με την Κίνα, τη Βραζιλία και τη Ρωσία, όπου συνεχίζουν πτωτικά».
Σημειώνεται πως παρά το σενάριο που αναφέρει το ΔΣΕ, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, η Ισπανία, αναφέρει πως οι εξαγωγές της βρίσκονται σε υψηλό όλων των εποχών επίπεδο, μέχρι στιγμής για τη φετινή σεζόν.
Ανοδικά οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου
Εντωμεταξύ, τα χαμηλά επίπεδα παραγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα και την Τυνησία για την καλλιεργητική περίοδο 2013 – 14 είχαν ως αντανάκλαση την διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των τιμών παραγωγού για το έξτρα παρθένο, τόσο στην χώρα μας όσο και στην γειτονική Ιταλία. Αντίθετα, το εν λόγω φαινόμενο δεν επηρέασε την αγορά της Ισπανίας όπου οι τιμές παραγωγού κινούνται καθοδικά.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου οι τιμές παραγωγού στις τρεις κύριες ελαιοπαραγωγούς χώρες της Ε.Ε. και στην Τυνησία κινούνται ως εξής:
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Ισπανία: Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία κινήθηκαν καθοδικά, φτάνοντας τα € 1.97/kg τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Βέβαια την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, οι τιμές είχαν μικρή άνοδο στα € 2,00, αλλά παραμένουν στα 33% χαμηλότερα από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα. Με την πρώτη ματιά, η τάση αυτή φαίνεται να αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη του επιπέδου παραγωγής της Ισπανίας, αλλά δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη τη μείωση παραγωγής στην Ελλάδα και την Τυνησία. Όπως σημειώνει το ΔΣΕ οι τιμές άρχισαν να μειώνονται τον Απρίλιο του 2013, με ιδιαίτερα πτωτική ορμή τον Σεπτέμβριο του 2013, ίσως ως αντίδραση στις ανακοινώσεις καλής συγκομιδής για το 2013/14. Κατά την υπό εξέταση περίοδο, οι τιμές κορυφώθηκε σε € 3.02/kg στις αρχές του Μαρτίου 2013, αλλά τον τελευταίο καιρό φαίνεται να σταθεροποιούνται γύρω στα € 2/kg.
Ιταλία: Μετά την πτώση μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη του 2013, οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία άρχισαν να αυξάνονται, φτάνοντας τα € 3.27/kg μέχρι το τέλος Μαρτίου, τα οποία είναι 2% περισσότερο από ό, τι την ίδια στιγμή ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτή η κίνηση των τιμών είναι πιθανόν να συνδέεται με τη συγκομιδή στην Ελλάδα, η οποία θα είναι μικρή και δεν θα ασκήσει πίεση στις τιμές στην ιταλική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages