Η κρίση αλλάζει και το χάρτη του τουρισμου... - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Η κρίση αλλάζει και το χάρτη του τουρισμου...

Η κρίση αλλάζει και το χάρτη του τουρισμου...

Share This
Ενώ ταυτοχρόνως ντόπιοι και Ελληνες επισκέπτες περιορίζουν πλέον στο ελάχιστο την κατανάλωση. Οι επιπτώσεις είναι εμφανείς και απογοητευτικές στην Καλαμάτα για όσους επένδυσαν χρήμα και όνειρα πιστεύοντας ότι το καλοκαίρι θα είναι διαρκές τριήμερο. Τουρίστες βεβαίως και ήρθαν, αλλά θα πρέπει να εξετάσει κανένας τη σύνθεση, το εισόδημα, τον προορισμό και τα πακέτα των ξενοδοχείων. Επισκέπτες από την Ελλάδα βεβαίως και ήρθαν αλλά οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν αλλάξει ριζικά. Καλοκαίρι βεβαίως και ήρθε αλλά οι ντόπιοι παραμένουν στην πόλη και περιορίζουν τις εξορμήσεις προς την παραλιακή ζώνη.
Ολα αυτά, πέραν των άλλων, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο χάρτης αλλάζει καθώς αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα και ως εκ τούτου οι συνήθειες των πολιτών. Η μετακίνηση από την πόλη προς την Παραλία από μόνη της συνιστά ένα κόστος το οποίο για πάρα πολύ κόσμο είναι πλέον υπολογίσιμο. Από την άλλη πλευρά η βραδινή έξοδος στην Παραλία είναι συνδεδεμένη με ένα ορισμένο κόστος υψηλότερο από αυτό του καφέ ή του αναψυκτικού και δύσκολα κάνει κάποιος (βασανιστικά) χιλιόμετρα μόνον γι’ αυτό. Ολα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα από τη μια πλευρά να περιορίζεται η έξοδος και από την άλλη όλο και περισσότεροι να επιλέγουν την παραμονή στην πόλη, την οποία ανακαλύπτουν και πάλι με τη βοήθεια των καταστηματαρχών που αντιλαμβάνονται την φορά των πραγμάτων. Η κίνηση στο κέντρο (ιστορικό και νεότερο) είναι ενδεικτική αυτών των αλλαγών, όσο και αν έπαιξαν το ρόλο τους και το Μουντιάλ αλλά και ο (δροσερός ακόμη) καιρός. Η εικόνα την οποία εμφανίζει η κίνηση στις περιφερειακές ταβέρνες μεσούντος του καλοκαιριού, επιβεβαιώνει την αναγκαστική πλέον στροφή των στρωμάτων που μέχρι πριν λίγα χρόνια μπορούσαν να καταναλώνουν, σε πιο φθηνές επιλογές για τη νυχτερινή έξοδο.
Για όσους έχουν επαφή με τη ζωή και την κίνηση σε όλη την έκταση της πόλης, είναι φανερό ότι τα πράγματα αλλάζουν ριζικά και ενδεχομένως είμαστε μόλις στην αρχή μιας αναγκαστικής αναδιάρθρωσης ενός τομέα που αναπτύχθηκε εκρηκτικά την εικοσαετία από το 1990 μέχρι το 2010. Οταν πληθαίνουν οι άνθρωποι που η έξοδός τους φθάνει μέχρι τα παγκάκια και τα σιντριβάνια στο κέντρο ή κόβουν ακατάπαυστα βόλτες στον παραλιακό πεζόδρομο, δεν είναι δυνατόν να μην επηρεαστεί δραματικά η επαγγελματική δραστηριότητα τόσο όσον αφορά την έκταση, όσο και το είδος της.
Στην εκτίμηση των παραγόντων που επηρεάζουν την κατανομή της (διαρκώς μειούμενης) πίτας ανάμεσα στις διάφορες περιοχές της πόλης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο σημαντικοί παράγοντες:
- Από τη μια πλευρά οι κάθε είδους εκδηλώσεις και δραστηριότητες στο ευρύτερο κέντρο της πόλης (με εισιτήριο ή χωρίς) ενισχύουν την όποια κίνηση στην περιοχή.
- Από την άλλη πλευρά η ευρύτατη χρήση του ποδηλάτου διευκολύνει τη μετακίνηση προς την Παραλία και όχι μόνον για λόγους οικονομικούς, αφού με λίγα αυτοκίνητα η κυκλοφορία στην παραλιακή γίνεται μαρτυρική.
Σε όλη αυτή την ιστορία ο δήμος παίζει έμμεσα ρόλο με τις πρωτοβουλίες και τις υποδομές. Εκδηλώσεις, ποδηλατόδρομοι, πεζοδρομήσεις που γίνονται ή δεν γίνονται, κρίνουν ίσως πολλά πράγματα σε αυτή την ιστορία.
Ηλίας Μπιτσάνης Έλευθερία'Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/stiles-sxolia/kalimera-kyrie-dimarxe/item/41449

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages