Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος ενώνουν Ορθοδοξία και Καθολικισμό - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος ενώνουν Ορθοδοξία και Καθολικισμό

Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος ενώνουν Ορθοδοξία και Καθολικισμό

Share This

Με τον πλέον σαφή και καθαρό τρόπο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποκαλύπτει τους στόχους της συνάντησής του με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Φανάρι. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Ιταλών καθολικών επισκόπων L Avvenire μια μέρα πριν την άφιξη του Πάπα στην Πόλη είναι κατηγορηματικός και αποκαλύπτει ότι ο στόχος είναι να «διασχίσουμε την οδό που υπέδειξε ο Ιησούς Χριστός προκειμένου να γίνουμε ένα».

Όπως έχει επισημάνει από τις 28 Μαΐου του 2014 το koolnews το όλο θέμα προετοιμάζεται μεθοδικά και ως πρώτο βήμα αναμένεται σχετικά σύντομα να ανακοινωθεί ότι ενώνεται ο εορτασμός του Πάσχα που οι Ορθόδοξοι και οι Καθολικοί άρχισαν να γιορτάζουν ξεχωριστά 800 χρόνια πριν από το Σχίσμα των Εκκλησιών το 1054. [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]

Χαρακτηριστικά, ο οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρει στη συνέντευξή του:

«Ο ειλικρινής εναγκαλισμός εν φιλήματι ειρήνης μεταξύ των προκαθημένων της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης υποδεικνύει την επιθυμία να διασχίσουμε την οδό που υπέδειξε ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός ίνα ώσι έν. Οι προκάτοχοί μας είχαν εγκαινιάσει τον θεολογικό διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών μας και οι επακόλουθες συναντήσεις ασχολήθηκαν με πολλά θέματα που έχρηζαν μιας ιστορικής επαναξιολόγησης. Τώρα ο αγαπητός μας αδελφός Φραγκίσκος συνεχίζει αυτή την χειρονομία που δεν αποτελεί μια εκκλησιαστική αβροφροσύνη, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο».

Σε σχέση με την «δυνατότητα νέας προοπτικής του διαλόγου καθολικών και ορθοδόξων», στην οποία αναφέρεται η ιταλική εφημερίδα, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας σημειώνει: «Η μύχια οικειότητα που αισθανθήκαμε με τον Πάπα Φραγκίσκο, από τη στιγμή της εκλογής του, αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα νέο έναυσμα για την πορεία προς την ενότητα. Οικειότητα που δεν είναι ένα καρπός συναισθηματισμού, αλλά η πλήρης ένταξη στο μήνυμα του Χριστού, επιθυμία της συνάντησης μεταξύ αδελφών για μια από κοινού μαρτυρία. Η νέα προοπτική που ο Πάπας Φραγκίσκος δίνει στο αξίωμα του Επισκόπου της Ρώμης, στη συνοδικότητα για τη διοίκηση της Εκκλησίας, είναι πολύτιμα στοιχεία για την Ανατολή, που παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή αυτές τις αλλαγές. Έτσι λοιπόν και αυτή η συνάντηση διανοίγει μια νέα προοπτική στον διάλογο καθολικών και ορθοδόξων, χωρίς την προσκόλληση σε σχήματα του παρελθόντος, αλλά εξαγνισμένη στο φως του Ευαγγελίου και της Παράδοσης της Εκκλησίας».

Με αναφορά του, δε, στην Εκκλησία της πρώτης χιλιετίας, η οποία θεωρείται συχνά πρότυπο και από τους ταγούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο Οικουμενικός Πατριάχης αναφέρει ότι «ακόμη μια φορά η Εκκλησία πρέπει να επανααποκαλυφθεί πέραν των ανθρωπίνων σχημάτων στα οποία συχνά περιορίζεται και να επανοικειοποιηθεί την ζωή εν Χριστώ. Στην υπέρβαση αυτής της ιδίας, επανευρίσκει την κοινή πορεία πέραν των νομικών, θρησκευτικών και ερμηνευτικών φραγμών. Σε αυτή την προοπτική η πρώτη χιλιετία υποδεικνύει στην Εκκλησία εκείνη την «εν Χριστώ ζωή» προς την ενότητα των τέκνων της. Η πρώτη χιλιετία της Εκκλησίας βίωσε εις βάθος την ενότητα, ενώ ήταν απολύτως άγνωστη η ιδέα της Ένωσης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages