Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ..ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ..ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ..ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ

Share This
Επιδείνωση των μεσοπρόθεσμων προσδοκιών για την ελληνική οικονομία καταγράφει το τέταρτο τρίμηνο του 2014 ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Συμβούλων Μάνατζμεντ (Greek Management Consultants Confidence Index - GMCCI) που δημιούργησε ο ΣΕΣΜΑ καιλειτουργεί ως παλμογράφος της πραγματικής οικονομίας.
Η γενική εικόνα που προκύπτει είναι ότι η επιδείνωση των προσδοκιών για το επόμενο 12μηνο που κατεγράφη το τρίτο τρίμηνο του 2014 λόγω της εκλογολογίας πλέον συνεχίστηκε και μάλιστα πολύ απότομα στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 καθώς υπάρχουν έκδηλες ανησυχίες για την οικονομική πολιτική την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Συγκεκριμένα ο μέσος όρος του ισοζυγίου «θετικών» - «αρνητικών» απαντήσεων για τα πέντε μεγέθη του GMCCI - Οικονομική Συγκυρία περιορίστηκε σε μόλις 3,8 από 36,9 το προηγούμενο τρίμηνο, όπως προκύπτει και από το διάγραμμα.
Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος δείκτης αποτυπώνει τις προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας των διευθυνόντων και στελεχών των επιχειρήσεων συμβούλων μάνατζμεντ που έχουν μια πολύ καλή γνώση της αγοράς και η άποψή τους έχει ειδικό βάρος.
Η απότομη αυτή κάμψη του δείκτη οφείλεται σε μειώσεις όλων ανεξαιρέτως των συνιστωσών του. Μεγαλύτερη απαισιοδοξία επικράτησε πάντως για τη μεγέθυνση της οικονομίας και για τις ιδιωτικές επενδύσεις λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας για την οικονομική πολιτική. Και στα δύο αυτά μεγέθη οι «αρνητικές» απαντήσεις ξεπέρασαν τις «θετικές».
Επιδείνωση των προσδοκιών υπήρξε και στο μέτωπο των παραγωγικών συντελεστών, δηλαδή των παραγόντων που εν τέλει προσδιορίζουν τον μακροχρόνιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.
Ο δείκτης GMCCI - Παραγωγικοί Συντελεστές, δηλαδή ο μέσος όρος της διαφοράς «θετικών» - «αρνητικών» απαντήσεων, σημείωσε απότομη κάμψη από 29,7 το προηγούμενο τρίμηνο σε μόλις 1,6 τώρα.
Επισημαίνεται ότι όλοι οι υποδείκτες χειροτέρεψαν, δηλαδή αποδοτικότητα ανθρωπίνου δυναμικού, δημόσιες υποδομές, συνθήκες χρηματοδότησης, επιχειρηματικότητα και θεσμικό-κανονιστικό πλαίσιο. Η μεγαλύτερη ωστόσο επιδείνωση σημειώθηκε στις εκτιμήσεις για τις συνθήκες χρηματοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages