Φόρο σε αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις κρύβει το φετινό Ε1 - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Φόρο σε αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις κρύβει το φετινό Ε1

Φόρο σε αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις κρύβει το φετινό Ε1

Share This
Η φετινή φορολογική πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί αλλά και όλοι οι έχοντες εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα είναι διαφορετική και αποκαλύπτεται από το νέο έντυπο E1, δηλαδή το έντυπο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φορολογικού Έτους 2014 (σ.σ. αφορά εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2014 έως 31/12/2014) που έδωσε πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Μια σύγκριση, λοιπόν, του φετινού Ε1 με το αντίστοιχο περυσινό φανερώνει ότι από το νέο έντυπο και, πιο συγκεκριμένα, από τον Πίνακα 6 με τα «Πρόσθετα Πληροφοριακά Στοιχεία- Στοιχεία που Μειώνουν την Ετήσια Δαπάνη» απουσιάζουν οι ξεχωριστοί κωδικοί 477-478. Πρόκειται για τους κωδικούς όπου πέρυσι δηλώνονταν τα ποσά των αγροτικών οικονμικών ενισχύσεων (επιδοτήσεις, αποζημιώσεις) που δεν συνδέονται με την παραγωγή, προκειμένου να ληφθούν υπόψη για την κάλυψη τεκμηρίων.
Πλέον, όπως άλλωστε επιτάσσει και ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, τα ποσά αυτά, μαζί με τις ενισχύσεις επί της παραγωγής, περιλαμβάνονται πλέον στα ακαθάριστα έσοδα από γεωργικές δραστηριότητες βάσει των οποίων θα υπολογιστεί από φέτος το καθαρό φορολογητέο γεωργικό εισόδημα βάσει της εξίσωσης «έσοδα μείον έξοδα». Πρακτικά, λοιπόν, και ελλείψει νομοθετικής παρέμβασης που θα άλλαζε τα δεδομένα, οι αγροτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις θα συνυπολογισθούν φέτος κανονικά στο φορολογητέο εισόδημα των παραγωγών και θα φορολογηθούν είτε ολόκληρες είτε κατά ένα μεγάλο μέρος τους από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages