ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Share This
«Έχουμε συνείδηση ότι αυτό το πολύτιμο αγαθό, το πρώτιστο αγαθό για τη ζωή μας, πρέπει να το προστατεύομε, κι εμείς που το έχομε πολύ και δεν το υπολογίζομε καμιά φορά, για να έχομε». Με την επισήμανση αυτή ξεκίνησε ο Δήμαρχος  Π. Νίκας 
τις δηλώσεις του, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου απ' αφορμή τις εκδηλώσεις «Υδάτινες Γέφυρες», σήμερα Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015.
Ο Π. Νίκας τόνισε πως ο Δήμος Καλαμάτας στηρίζει τις ενημερωτικές προσπάθειες του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της ΔΕΥΑΚ που διενεργούνται αυτήν την περίοδο στην Καλαμάτα, επισημαίνοντας τις πρωτοβουλίες του Δήμου μέσω της ΔΕΥΑΚ για καθαρά θαλάσσια νερά, μέσω του βιολογικού καθαρισμού, στον οποίο εκτελέσθηκε μεγάλο έργο αναβάθμισης και επέκτασης, αλλά και τις προσπάθειες για άριστη ποιότητα και επάρκεια του πόσιμου ύδατος.
Τα ζητήματα που υπάρχουν είναι η απώλεια πόσιμων υδάτων στο δίκτυο, απ' όπου χάνεται ίσως και το 20% του νερού που εισέρχεται, καθώς και η σπατάλη υδατικών πόρων για άρδευση δένδρων που δεν έχουν ανάγκη. Για την αντιμετώπιση των απωλειών, εκτελείται μεγάλο έργο αντικατάστασης παλιών αγωγών από αμίαντο.
Ακόμη, έτερο ζήτημα είναι ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του βιολογικού καθαρισμού, ώστε το νερό που οδηγείται από αυτόν στη θάλασσα να χρησιμοποιείται στα πάρκα. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη στην παλιότερη πρόταση για δημιουργία λίμνης ηρεμίας στο Λιθωμένο Φίδι, ώστε ο Νέδοντας να έχει νερό όλο το χρόνο και να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας, αφού αφαιρεθεί το τσιμέντο της κοίτης του χειμάρρου.
Τόσο η Λουκία Καλαϊτζή εκ μέρους της Μεσόγειος SOS, όσο και η Όλγα Κοτσελίδου, διευθύντρια της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, αφού ευχαρίστησαν το Δήμο Καλαμάτας και τη ΔΕΥΑΚ για τη συνεργασία, τόνισαν πως το νερό είναι ύψιστης σημασίας κοινωνικό αγαθό, του οποίου η διαχείριση πρέπει να γίνεται μόνο από δημόσιους φορείς.
ΠΟΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ
Σημειώνεται πως μεταξύ των εκδηλώσεων που υλοποιούν στην Καλαμάτα η Μεσόγειος SOS και η ΔΕΥΑΚ, θα υλοποιηθούν δράσεις ανάπτυξης συμμετοχικών διαδικασιών στις οποίες θα εμπλακούν ομάδες πολιτών, στελέχη της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εμπειρογνώμονες και άλλοι τοπικοί φορείς. Οι εν λόγω δράσεις θα έχουν ως στόχο τη σύσταση μιας βασικής ομάδας εργασίας που θα αναλάβει την προώθηση των διαδικασιών διαβούλευσης για τη διαχείριση του νερού στην Καλαμάτα, καθώς και την προετοιμασία διαδραστικού συμμετοχικού εργαστηρίου, το οποίο θα αποτελέσει το επιστέγασμα των πιο πάνω δράσεων.
Τούτο θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας απόψε Τετάρτη 24/6 και μεταξύ των ωρών 18.00 – 21.00, με στόχο την αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης και την καταγραφή, ιεράρχηση, ανάλυση και αντιμετώπιση των ζητημάτων αιχμής σε σχέση με τη διαχείριση του νερού στην πόλη.
Στο πλαίσιο της συντονισμένης και συνδυαστικής ενημέρωσης όλων των εμπλεκομένων με τη διαχείριση του νερού φορέων, θα πραγματοποιηθεί διήμερο (23/6 & 25/6) επιμορφωτικό σεμινάριο των στελεχών της ΔΕΥΑ Καλαμάτας και του Δήμου, με κεντρική στόχευση την υιοθέτηση καινοτόμων μεθοδολογιών για τη βελτιστοποίηση της επικοινωνίας τους με το κοινό και κατ' επέκταση της εξυπηρέτησής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages