ΑΠΟΔΙΔΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΑΠΟΔΙΔΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΑΠΟΔΙΔΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Share This
Ποιος καλύτερος τόπος από την Ελλάδα για την ανακοίνωση της πιο πρόσφατης μελέτης για τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του έξτρα παρθένου ελαιολάδου; Και σε αυτήν
την περίοδο της οικονομικής κρίσης πόσο αναζωογονητικό είναι να βλέπει κανείς ανεξάρτητες ελληνικές επιχειρήσεις να δρουν υποστηρικτικά σε μια πρωτοβουλία με τόσο μακρόπνοα οφέλη για τον κόσμο της υγείας. Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, ο Δρ. Μαγιάτης και η Δρ. Μέλλιου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μοιράστηκαν τα ευρήματα μιας έρευνας που ξεκίνησε πέρυσι από τον κ. Άρη Κεφαλογιάννη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Gaea Τρόφιμα ΑΒΕΕ και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis.
2015-11-16-1447682426-7849912-GaeapressconferenceAthens.KefalogiannisKappasMagiatisMelliouJPG.JPG
Η έρευνα αυτή συγχρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Καπετάν Βασίλης με έδρα την Καλαμάτα την οποία εκπροσωπούσε στο συνέδριο ο κ. Ξενοφών Κάππας, Γενικός Διευθυντής. Αυτή η έρευνα σε ανθρώπους κατέγραψε την επίδραση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου πλούσιου στις φαινολικές ενώσεις ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη όταν προστίθεται στο διαιτολόγιο υγειών ανθρώπων.
Ο Δρ. Μαγιάτης και η Δρ. Μέλλιου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επέλεξαν το συγκεκριμένο ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ανάμεσα σε εκατοντάδες χρησιμοποιώντας τη μέθοδο NMR (Πυρηνικός Μαγνητικός Συντονισμός), η οποία μετρά με ακρίβεια κάθε φαινολική ένωση στο έξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
 
 
Επιπροσθέτως είναι εφευρέτες του δοκιμαστικού κιτ χειρός Αριστόλεο™ το οποίο μπορεί να μετρήσει την ποσότητα συνδυασμένης ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης με τη χρήση ενός χρωματομετρικού δείκτη. Το Αριστόλεο™ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ελαιοτριβείο κατά τη διαδικασία παραγωγής για τον διαχωρισμό και τη διαβάθμιση των Έξτρα παρθένων ελαιόλαδων. Επιλεγμένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα μπορούν να εξακριβωθούν και να πιστοποιηθούν από την μέθοδο NMR. Αυτή η πληροφορία μπορεί στη συνέχεια να αναγραφεί στην ετικέτα του προϊόντος σύμφωνα με την οδηγία της Ε.Ε. περί ισχυρισμών υγείας Ε.Ε.432/2012.
2015-11-16-1447682538-9151902-Aristoleopic700mg.JPG
Τα ευρήματα αυτής της προοδευτικής έρευνας για ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις παρουσιάστηκε αρχικά στο πρόσφατο συνέδριο της OIS (Διεθνούς Εταιρείας Eλαιοκανθάλη) που διεξήχθη στην Ουμπέντα της Ισπανίας στις 29-30 Οκτωβρίου 2015.
 
 
Η ερευνήτρια Roberta Holt από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis ήταν παρούσα και περιέγραψε την έρευνα που διεξήχθη σε ανθρώπους στους οποίους δόθηκαν 40 ml εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου υψηλής περιεκτικότητας σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη. Η ελαιοκανθάλη είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της όμοιες με αυτές της ιβουπροφαίνης. Ο Δρ. Gary Beauchamp, επίσης ιδρυτικό μέλος της OIS, έκανε αυτήν τη διαπίστωση το 2005 στο Κέντρο Χημικών Αισθήσεων Monell.
Αυτές οι δύο ενώσεις οι οποίες βρέθηκαν σε σημαντικές ποσότητες μόνο σε πρώιμης συγκομιδής εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου είναι οι δύο κύριες αντιοξειδωτικές ενώσεις με ήδη αναγνωρισμένη δράση κατά της οξείδωσης της LDL. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά: Το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (κορωνέικη ποικιλία, ΠΟΠ Καλαμάτα) με αυξημένη περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη (300 mg ανά κιλό) και ελαιασίνη (175mg ανά κιλό) είχαν παρόμοια επίδραση στην αντιδραστικότητα των αιμοπεταλίων όσο μια δόση 400mg ιβουπροφαίνης σε 4 από τους 9 συμμετέχοντες. Αυτό φανερώνει μια δραστικότητα τριάντα φορές πιο ισχυρή.
2015-11-16-1447701049-7615001-OISgroupshot.JPG
Η Διεθνής Εταιρεία ελαιοκανθάλης ιδρύθηκε τον Μάιο του 2015 και αποτελεί έμπνευση του Δρ. Amerigo ένθερμα επιθυμεί να στηρίξει έρευνες για την πρόληψη ασθενειών μέσω της διατροφής, βασιζόμενη στην κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου πλούσιου σε ελαιοκανθάλη. Τα μέλη της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης είναι κορυφαίοι στους αντίστοιχους τομείς τους, από την επιστημονική, ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, τη γαστρονομία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το μάρκετινγκ. Ο κ. Κεφαλογιάννης και ο κ. Κάππας προσκλήθηκαν στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης για αυτήν την ειδική παρουσίαση.
Τα ευρήματα αυτής της έρευνας ανοίγουν τον δρόμο για επιπλέον έρευνεςκαι μια μεγαλύτερη έρευνα σε ανθρώπους για τη σε μεγαλύτερο βάθος ανάλυση των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων έτσι ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η επίδραση της ελαιοκανθάλης στην ανθρώπινη υγεία, όχι μόνο για την πρόληψη ασθενειών αλλά και για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία τους. Δεν είναι όλες οι φαινολικές ενώσεις ίσες σε αποτελεσματικότητα και οι συγκεκριμένες ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες συνεχίζουν να επιβεβαιώνονται. Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες συνεχίζουν να ερευνώνται και να επιβεβαιώνονται από συνεχιζόμενες έρευνες υπό την αιγίδα του Δρ. Μαγιάτη και της ομάδας του στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages