ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΣΔΙΤ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΤΣΙΡΩΝΗΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΣΔΙΤ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΤΣΙΡΩΝΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΣΔΙΤ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Share This
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης μίλησε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων στο BEST για το θέμα των απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο κ. Τσιρώνης επιβεβαιώνει αυτά που ανέφερε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου στη συνέντευξή του, λέγοντας ότι η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου θα γίνει κανονικά. Οι δήμαρχοι βέβαια αναφέρουν ότι μπορούν να αναλάβουν μόνοι τους τη διαχείριση των απορριμμάτων με δική τους ευθύνη κάνοντας τα τοπικά σχέδια διαχείρισης ο εκάστοτε δήμος.
Αναλυτικά ο κ. Τσιρώνης είπε:
«Εμείς ως κυβέρνηση ασχολούμαστε με το θέμα των απορριμμάτων και δεν ασχολούμαστε ούτε με τον κ. Τατούλη, ούτε με τον κ. Χατζηδάκη ούτε με τους δημάρχους, που κάνουν τη δουλειά τους.
Υπήρχε ένα σχέδιο όπου ερήμην των δημάρχων οι πολίτες της Πελοποννήσου θα πλήρωναν διπλά, τριπλά και πενταπλά τα τέλη που πληρώνουν μέχρι σήμερα. Αυτό καταργήθηκε στη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες με ευρύτατη πλειοψηφία.
Είναι προς τιμήν της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού που το ψήφισαν.
Δεν μπορεί να αποφασίζει κανένας εκτός από τους δημάρχους τα τέλη καθαριότητας, αυτό δε γίνεται πουθενά. Δεν μπορεί επειδή εξουσιοδοτήθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου να υπογράψει μία σύμβαση να αποφασίζει για τα επόμενα 28 χρόνια πόσα τέλη θα πληρώνουν οι δημότες, είναι παραλογισμός και αντισυνταγματικό.»
Για τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου:
«Φυσικά και δεν γίνεται κατάργηση της ΣΔΙΤ Πελοποννήσου , όπως λέει ο καινούριος εθνικός σχεδιασμός που έχει βάση την αξιοποίηση των απορριμμάτων είμαστε σε αναδιαπραγμάτευση  με όλες τις μεγάλες εταιρίες που θα γίνει μαζί με τους δημάρχους και όχι πίσω από την πλάτη τους.
Δεν κινδυνεύει να χαθεί κανένας πόρος. Έχει βαρύτατες ευθύνες ο περιφερειάρχης , όταν πριν από 6 χρόνια του ανατέθηκε να διαχειριστεί το κλείσιμο των ΧΑΔΑ, εδώ και 5 χρόνια δεν έκανε τίποτα, τα χρήματα από το ΕΣΠΑ χάθηκαν με απόλυτη ευθύνη του.
Θα τελειώσουμε με το σχεδιασμό και μετά θα τα δούμε και αυτά, τη βαρύτητα της ευθύνης. Είναι η μόνη περιφέρεια που το κλείσιμο των ΧΑΔΑ ανατέθηκε στην περιφέρεια και όχι στους δήμους και είναι η μόνη περιφέρεια που αυτή τη στιγμή που υπάρχουν πάνω από 60 ΧΑΔΑ μη αποκαταστημένους, ρεκόρ για όλη τη χώρα. Ένα έργο που είχε αναλάβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και δεν το έκανε.
Κάθε πρόστιμο που πληρώνουμε σήμερα έχει απόλυτη και μοναδική ευθύνη η Περιφέρεια Πελοποννήσου και όχι οι δήμοι.
Εάν καθυστερεί κάτι αυτή τη στιγμή καθυστερεί επειδή η περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει περιφερειακό σχέδιο, έχει ένα πολύ παλιό που πρέπει να επικαιροποιηθεί, δεν έχει σχέδιο που πρέπει βάσει νόμου να είναι εκπονημένο από τους δημάρχους, δεν έχει στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είναι υποχρεωτική από το νόμο. Από εκεί και πέρα αφού γίνουν όλα αυτά, τα οποία δεν έχουν γίνει με τεράστια καθυστέρηση και με ευθύνη της Περιφέρειας, τότε ξεκινά η συζήτηση για το τι θα λέει το καινούριο σχέδιο και φυσικά η εταιρία θα δει αν αυτό το νέο σχέδιο μπορεί να προσαρμοστεί στις καινούριες ανάγκες.
Είμαι πεπεισμένος ότι αν βάλουμε κάτω ένα σωστό σχέδιο δεν υπάρχει λόγος να ατυχήσει μία συμφωνία, αλλά κι αν ατυχήσει έχουμε εναλλακτικές λύσεις εξαιρετικές και άμεσα εφαρμόσιμες.
Έχουμε συζητήσει με τους δημάρχους την προσωρινή διαχείριση η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει από αύριο. Τα χρήματα, αυτά που επικαλείται ο κ. Τατούλης δεν είναι δικά του, είναι αυτά της ΕΕ που περιλαμβάνουν και την προσωρινή αλλά και την τελική διαχείριση, και φυσικά υπάρχουν.»
Για το αν δεν υπογράψει ο κ. Τατούλης:
«Ο κ. Τατούλης βάλλει κατά πάντων, απειλεί τους δημάρχους ότι δε θα υπογράψει, απειλεί την ΕΕ ότι θα καταργήσει το ΕΣΔΑ. Μπορεί να απειλεί όσο θέλει, αλλά τόσο πιο πολύ εκτίθεται.
Δεν έχω κάνει καμία δήλωση σε βάρος του περιφερειάρχη, τη δουλειά μου την έκανα. Η δουλειά μου είναι να κάνω έργο και το έκανα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει λύση, εάν ο κ. Τατούλης δε θέλει να κλείσει τους ΧΑΔΑ, αν είναι τόσο αντιδραστικός να υπογράψει το έργο, θα άρουμε τη διαπιστωτική που έχει στα χέρια του και πήρε από τους δημάρχους, και θα επανέλθει σε αυτούς. Ο ΦΟΔΣΑ θα υπογράψει δε χρειάζεται να υπογράψει και ο περιφερειάρχης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages