Τατούλης: Οι θεσμοί δεν θα γίνουν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Τατούλης: Οι θεσμοί δεν θα γίνουν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης

Τατούλης: Οι θεσμοί δεν θα γίνουν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης

Share This
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου συνεδρίασε στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το 22ο θέμα ημερήσιας διάταξης, με εισηγητές τους αντιπεριφερειάρχες κυρία Ντίνα Νικολάκου και κ. Χειβιδόπουλο, που αφορά στη «Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου με τίτλο: Προσωρινή διαχείριση μη επικίνδυνων αστικών στερεών απορριμμάτων (μηχανική διαλογή, κομποστοποίηση, ανακύκλωση) Δήμων Άργους – Μυκηνών και Ναυπλιέων, στη θέση Γκριμάρια της ΔΕ Άργους του Δ. Άργους Μυκηνών ΠΕ Αργολίδας, Περιφέρειας Πελοποννήσου», στον απόηχο και των ευρύτερων συγκρούσεων που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα μετά την απόφαση των δημάρχων να ακολουθήσουν τον Εθνικό Σχεδιασμό για τα απορρίμματα. Ο δήμαρχος Άργους - Μυκηνών κ. Καμπόσος και ο δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Κωστούρος ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.
Η εισηγήτρια του θέματος κυρία Ντίνα Νικολάκου ανέπτυξε στην αρχή της τοποθέτησής της για άλλη μία φορά το σκεπτικό της Περιφέρειας Πελοποννήσου επάνω στο μείζον ζήτημα των απορριμμάτων και ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει επιτέλους μια ξεκάθαρη απάντηση ως προς το ποιος είναι, εν τέλει, υπεύθυνος για τη διαχείρισή τους.
«Να δώσει καθαρή απάντηση ποιος έχει την ευθύνη της προσωρινής διαχείρισης. Έχουν δοθεί κάποια χρήματα για την προσωρινή διαχείριση, αλλά υπάρχει θέμα, ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα έχουν αλλάξει κάποια δεδομένα, δεν υπάρχει συνέπεια».
Είναι απαράδεκτη κατάσταση οι αυτοδιοικητικοί φορείς ο ένας να βάλει εναντίον του άλλου
Ακολούθως, προχώρησε στο ίδιο το θέμα όπου παρατήρησε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την υπό συζήτηση μελέτη και ρώτησε: «Θέλουμε να λειτουργήσουμε την εφαρμογή του παλαιού ΠΕΣΔΑ; Θέλουμε να προχωρήσουμε με τον ΕΣΔΑ; Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις παρατηρήσεις επί της μελέτης, λέγοντας ότι «υπάρχει ζήτημα για το αν θα έπρεπε να κατατεθεί εκ νέου η μελέτη ή να πάμε σε τροποποίηση της μελέτης για μια αδειοδότηση ενός οικοδομήματος ενός άλλου χώρου με άλλα τετραγωνικά. Η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας περιγράφει έναν ΧΑΔΑ. Ο περιφερειάρχης από το 2011 συνεχώς υπογράφει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και είμαστε θετικοί όταν γίνεται προσπάθεια μόνιμης διαχείρισης. Δεν έχει γίνει αυτοψία, και πρέπει να γίνει αυτοψία, και προτείνουμε να μην συνεχίσουμε, και σε συνεργασία με τον Δήμο λάβουμε αποφάσεις που να είναι δυνατές». 
Η κυρία Νικολάκου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κομβική, όπως είπε, απόφαση η περιφερειακή αρχή ευθαρσώς να προσφύγει εναντίον του νέου Εθνικού Σχεδιασμού, καθώς δεν μπορεί να δώσει λύση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο δήμαρχος Άργους - Μυκηνών κ. Καμπόσος, ο οποίος στην αρχή της τοποθέτησής του επεσήμανε ότι οι δύο βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να συνεργαστούν και μάλιστα αγαστά.
Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση θέμα, σημείωσε ότι η εισήγηση από την υπηρεσία της Αποκεντρωμένης είναι θετική ως προς την έγκριση και ότι οι παρατηρήσεις δεν είναι μείζονος σημασίας ώστε να μην εγκριθεί το έργο. 
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο συνέδριο της Αλεξανδρούπολης, όπου οι δήμαρχοι αποφάσισαν τη διαχείριση να την έχει ο πρώτος βαθμός Αυτοδιοίκησης επειδή κάνει όλες τις εργασίες και εισπράττει τα τέλη και παρατήρησε: «Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει. Όλοι μαζί αποφασίσαμε το 2011. Είμαι φιλοξενούμενος σε έναν χώρο που βλέπω πολλούς φίλους. Μέσα από τις συγκρούσεις δυναμώνουν και οι σχέσεις. Η αναβολή δημιουργεί προβλήματα. Είστε υπεύθυνοι απόλυτα. Πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιος έχει την αρμοδιότητα. Ζητείται η γνωμοδότηση του πρώτου βαθμού για τον δεύτερο. 
Δεν είναι ούτε σχέση εξάρτησης ούτε υποτέλειας. 
Ύστερα, κάλεσε τον μελετητή του έργου να λάβει τον λόγο και να απαντήσει επί των παρατηρήσεων και υπενθύμισε ότι:
«Δεν μιλάμε γαι ολοκληρωμένη διαχείριση, αλλά για ενδιάμεση. Για αυτό το συγκεκριμένο που κάνει η Καλαμάτα, ο Δήμος Πύλου - Νέστορος, η Βόρεια Κυνουρία. Δεν μιλάμε για κάτι άλλο ή για κάτι διαφορετικό».
Από την πλευρά του, ο κ. Τατούλης τοποθετήθηκε επί του θέματος υπενθυμίζοντας ότι ο ΠΕΣΔΑ είχε ενσωματώσει την Κοινοτική Οδηγία και αυτό ήταν το πλεονέκτημά του. Και ξεκαθάρισε ότι η Περιφέρεια Πελποννήσου δεν μπήκε μόνη της στη διαδικασία της ολοκληρωμένης διαχείρισης:
«Δεν μπήκαμε στη διαδικασία της ολοκληρωμένης διαχείρισης μόνοι μας. Οι δύο θεσμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι διαχρονικά αλληλένδετοι θεσμοί. Αυτή η αυτοτέλεια των δύο θεσμών θα πρέπει να κρατηθεί ως κόρην οφθαλμού. Προστατεύω την αυτοτέλεια των θεσμών και τη δημοκρατική λειτουργία. 
Οι θεσμοί δεν θα γίνουν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. 
Ως προς το θέμα της αρμοδιότητας, ξεκαθάρισε ότι πριν από λίγες ημέρες με εσωτερική πράξη του ΓΓ Εσωτερικών δόθηκε η αρμοδιότητα στη Στερεά Ελλάδα να διαμορφώσει τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας, αναγνωρίζοντας την αδυναμία του ΦΟΣΔΑ να προβεί στη διαχείριση.
Δεν μπορεί δύο θεσμοί να μπουν στο ίδιο τσουκάλι.
Και εξήγησε στη συνέχεια ότι η διαχείριση των αποβλήτων ώσπου να υπογραφεί η σύμβαση, βρίσκεται στα χέρια των δημοτικών αρχών. Είναι βαθύτατο πρόβλημα πολιτικής και της κυβέρνησης, ξεπερνά τα όρια Δήμων και Περιφέρειας. Στη συνέχεια, πρότεινε το θέμα να αναβληθεί, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχουν μόνο περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά τα προβλήματα είναι πιο βαθιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages