Παρθένο και Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο στην Καλαμάτα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Παρθένο και Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο στην Καλαμάτα

Παρθένο και Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο στην Καλαμάτα

Share This
Με την πρωταρχική προϋπόθεση όλη η διαδικασία, από την καλλιέργεια της ελιάς μέχρι την τυποποίηση του τελικούπροϊόντος, να γίνονται στην Ελλάδα, μπαίνει στο τελικό στάδιο της έγκρισης από την Επιτροπή Ελληνικού Σήματος, ο κανονισμός για το «Παρθένο» και «Έξτρα Παρθένο» ελαιόλαδο.Στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, με πιθανότερο διάστημα τις δύο εβδομάδες περίπου, αναμένεται η τελική έγκριση «στα σημεία», προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», στο τελικό Σχέδιο Κανονισμού που κατέθεσε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στον οποίο είχε ανατεθεί η κατάρτισή του, και ορίζεται ως φορέας απονομής και για το ελαιόλαδο (πέραν του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων), προβλέπεται σαφώς ότι «σε κάθε περίπτωση» πρέπει «να εξασφαλίζεται ο σαφής διαχωρισμός των προϊόντων που θα φέρουν το Σήμα από ομοειδή προϊόντα μη ελληνικής προέλευσης, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας». Γι’ αυτό, μεταξύ των όρων και προϋποθέσεων για την απονομή Ελληνικού Σήματος σε προσυσκευασμένα προϊόντα παρθένου και έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, περιλαμβάνονται:
• Οι καρποί ελιάς, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του ελαιόλαδου, για το οποίο αιτείται μια επιχείρηση να χορηγηθεί το Σήμα, να είναι προϊόν ελληνικής καλλιέργειας.
• Τα ελαιοτριβεία, οι επιχειρήσεις αποθήκευσης και εμπορίας μη προσυσκευασμένων προϊόντων και οι επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας να εδρεύουν στην Ελλάδα.
• Να καθιερώνεται και να τηρείται διαδικασία ιχνηλασιμότητας, που να διασφαλίζει σε κάθε περίπτωση την ελληνική προέλευση της ελιάς που χρησιμοποιείται, και τη συνέχεια της ιχνηλασιμότητας κατά τη διάρκεια όλων των ενδιάμεσων διαδικασιών στην επιχείρηση και τις συνεργαζόμενες με αυτή επιχειρήσεις. Και αυτό, είτε πρόκειται για επιχείρηση αποθήκευσης και εμπορίας μη προσυσκευασμένου ελαιόλαδου, είτε για επιχείρηση τυποποίησης και συσκευασίας που λειτουργεί για λογαριασμό της ενδιαφερόμενης που αιτείται Σήματος (φασόν).
• Πέραν της σχετικής υποχρέωσης, που ισχύει για την εταιρεία τυποποίησης και συσκευασίας στη διακίνηση εξερχομένων ποσοτήτων ελαιόλαδου από ελαιοτριβεία και χώρους αποθήκευσης και εμπορίας μη προσυσκευασμένου, τα συνοδευτικά έγγραφα πρέπει να αναγράφουν, υποχρεωτικά, εκτός των άλλων προβλεπόμενων ενδείξεων, και την ένδειξη «ελληνικό σήμα», για την εξυπηρέτηση των σκοπών του ελέγχου της ελληνικής προέλευσης του τελικού προϊόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages