Να ξαναγίνει η Καλαμάτα πόλη του αθλητισμού - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Να ξαναγίνει η Καλαμάτα πόλη του αθλητισμού

Να ξαναγίνει η Καλαμάτα πόλη του αθλητισμού

Share This
ΤΟ 30% ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Κοστολογημένο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει και θεσμικές προτάσεις, ώστε η Καλαμάτα να αποκτήσει τις αθλητικές υποδομές που της αξίζουν, οι οποίες θα προσφέρουν επιλογές άθλησης για όλους τους κατοίκους της αλλά και θα αναδείξουν την πόλη ως αθλητικό προορισμό, παρουσίασε το βράδυ της Τρίτης η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες», με επικεφαλής τον Μανώλη Μάκαρη. Η αθλητική επιτροπή της δημοτικής παράταξης έκανε σοβαρή δουλειά, κάτι που αναγνωρίστηκε από τους περισσότερους, ενώ και ο εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου, Νίκος Μπασακίδης χαρακτήρισε θετική αυτή την πρωτοβουλία, σημειώνοντας επίσης πως δεν συνηθίζεται η αντιπολίτευση να προσφέρει στη δημοτική αρχή τέτοιου είδους προτάσεις… Κύρια επιλογή για την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας είναι η υποστήριξη των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων της πόλης, ιδιαίτερα των Παπαφλεσσείων και του διεθνούς κυπέλλου ρυθμικής γυμναστικής. Η πρόταση της δημοτικής παράταξης είναι οι διοργανώσεις αυτές να υποστηρίζονται οικονομικά με το 30% του πολιτιστικού τέλους.
Ο δημοτικός σύμβουλος του «Ανοιχτού Δήμου – Ενεργοί Πολίτες», Στάθης Σταματόπουλος, παρουσίασε τις θεσμικές παρεμβάσεις που προτείνει η παράταξή του. Όπως τόνισε, πρέπει να διευρυνθεί η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Οργανισμού, ο οποίος αριθμεί εφτά μέλη, όλοι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ στο παρελθόν αριθμούσε έντεκα. Όπως τόνισε, στη διοίκηση πρέπει να συμμετέχουν και προσωπικότητες του αθλητισμού του Δήμου, που σίγουρα θα συνεισφέρουν με τις γνώσεις και τις προτάσεις τους. Επίσης ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να καταρτιστούν κανονισμοί λειτουργίας για όλους τους δημοτικούς χώρους άθλησης, αλλά και να καθοριστούν κριτήρια αξιολόγησης των αθλητικών σωματείων και βάσει της αξιολόγησης που θα γίνεται να παραχωρούνται στα Σωματεία οι αθλητικές εγκαταστάσεις για τις δραστηριότητές τους. Ακόμη ο Στάθης Σταματόπουλος πρότεινε τη θέσπιση της κάρτας του αθλητή, χωρίς την οποία δεν θα μπορεί κανείς να εισέρχεται στους δημοτικούς χώρους άθλησης. Με αυτή την κάρτα, σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος, ο Αθλητικός Οργανισμός θα αποκτήσει ένα σημαντικό μητρώο για τους αθλούμενους της περιοχής. Πρότεινε επίσης τη χρηματοδότηση των αθλητικών διοργανώσεων από το 30% του πολιτιστικού τέλους, τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού της Πανεπιστημιακής Σχολής της Σπάρτης, με κατεύθυνση κυρίως την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Επίσης πρότεινε το άνοιγμα των ανοιχτών αθλητικών χώρων των σχολείων έπειτα από κοινή απόφαση του Δήμου, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των σχολικών κοινοτήτων. Ο επικεφαλής της παράταξης, Μανώλης Μάκαρης, από την πλευρά του αναφέρθηκε στο τι χρειάζεται να γίνει άμεσα, προτείνοντας τον τρόπο και την εύρεση χρηματοδότησης. Ξεκινώντας την τοποθέτησή του τόνισε ότι η Καλαμάτα διαθέτει πλεόνασμα στις κτηριακές υποδομές που αφορούν τον πολιτισμό και τη διοίκηση του Δήμου (Μέγαρο Χορού, Πνευματικό Κέντρο με αναξιοποίητους χώρους, Εργατικό Κέντρο, Φιλαρμονική, νέο Δημαρχείο, παλιά Καρδιολογική κλινική και πολλά δημοτικά κτίρια), ταυτόχρονα όμως έχει σοβαρό έλλειμμα σε ό,τι αφορά τις αθλητικές υποδομές. Αυτό, υποστήριξε, συμβαίνει επειδή για τη δημοτική αρχή ο αθλητισμός μέχρι τώρα δεν ήταν προτεραιότητα.
Ο Μανώλης Μάκαρης πρότεινε τη δημιουργία δύο κλειστών γυμναστηρίων στο κτήμα Σφακιανάκη, στην ανατολική Καλαμάτα, το συνολικό κόστος των οποίων είπε ότι θα ανέλθει στα 400.000 ευρώ, ενώ στους εξωτερικούς χώρους πρότεινε να δημιουργηθούν ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις. Όπως είπε, το έργο αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το δάνειο των 5,5 εκατ. ευρώ που έχει πάρει ο Δήμος και ειδικότερα από το άθροισμα των εκπτώσεων κατά τη δημοπράτηση των έργων που έχουν ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους από το δάνειο αυτό. Ο επικεφαλής της παράταξης τόνισε επίσης ότι το πανί της «Τέντας» μπορεί να το πληρώσει ο Δήμος, καθώς το ποσό δεν είναι απαγορευτικό (περίπου 200.000 ευρώ).
Σε ό,τι αφορά το Δημοτικό Στάδιο ο Μανώλης Μάκαρης ανέφερε ότι ο Δήμος πρέπει να συνάψει προγραμματική σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την κατασκευή καινούργιου στίβου, δεδομένου ότι ο υφιστάμενος έχει υποστεί σοβαρές φθορές από το πέρασμα του χρόνου. Ακόμη ο Μανώλης Μάκαρης πρότεινε παρεμβάσεις και για τις άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου όπως και τη δημιουργία ποδηλατικού πάρκου στον Ταΰγετο, τη δημιουργία πράσινων διαδρομών άθλησης στην πόλη, την υποστήριξη του μαζικού αθλητισμού, την προμήθεια και τοποθέτηση απινιδωτών σε όλα τα γυμναστήρια του Δήμου για την αντιμετώπιση καρδιακών επεισοδίων των αθλουμένων, θεατών κ.λπ. Ως μακροπρόθεσμο στόχο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας έθεσε τη δημιουργία μεγάλου αθλητικού κέντρου δυτικά των εκβολών του Νέδοντα, σε χώρο 48 στρεμμάτων που το δημόσιο παρέδωσε στο ΤΑΙΠΕΔ και ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να παραχωρηθεί στο Δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages