ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Share This
«Κλειδί» για τον υπολογισμό των συντάξεων των ελεύθερων επαγγελματιών δεν αποτελεί μόνο η ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, αλλά και το πότε διακόπηκε η επαγγελματική δραστηριότητα. Αυτό αναφέρει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, για τον υπολογισμό των συντάξεων των ελεύθερων επαγγελματιών. Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΑΕΕ, ακόμη κι αν η αίτηση για συνταξιοδότηση έχει κατατεθεί πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση το νέο τρόπο, εφόσον η διακοπή επαγγελματικής δραστηριότητας έγινε μετά την αίτηση και κυρίως, μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού.
Στις διευκρινίσεις που δίνει η εγκύκλιος αναφέρεται ότι για τις νέες συντάξεις οι αιτήσεις συνταξιοδότησης διαχωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: αυτές που είχαν κατατεθεί μέχρι και τις 12 Μαΐου 2016, ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 4387, και αυτές που κατατίθενται από την έναρξη ισχύος του νόμου (13 Μαΐου 2016) και μετά. Στην πρώτη κατηγορία πρέπει να συνυπολογιστούν κατά περίπτωση, η ημερομηνία διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας, ή κατάθεσης επαγγελματικής άδεια για τους αυτοκινητιστές ή επέλευσης ασφαλιστικού κινδύνου για τις συντάξεις αναπηρίας και θανάτου.
Η εγκύκλιος ορίζει ότι με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού, θα αντιμετωπίζονται αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή αναπηρίας που υποβλήθηκαν το αργότερο έως και τις 12/05/2016, εφόσον οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ έχουν παράλληλα διακόψει τη δραστηριότητα τους (και στην περίπτωση των αυτοκινητιστών έχουν καταθέσει και την επαγγελματική άδεια οδήγησης). Για παράδειγμα, ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ που υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στις 05/05/2016 και η διακοπή της δραστηριότητας του έχει γίνει μέχρι και την 12/05/2016, ο υπολογισμός του ποσού της σύνταξής του γίνεται βάσει του προϊσχύοντος καθεστώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages