ΞΕΚΙΝΑ Η ΝΕΑ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΞΕΚΙΝΑ Η ΝΕΑ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

ΞΕΚΙΝΑ Η ΝΕΑ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Share This
Η νέα ελαιοκομική περίοδος ξεκινά και μια σειρά από βασικές οδηγίες προς τους παραγωγούς και ελαιοτριβείς δίνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας. Αναλυτικά:
“Εν όψει της επικείμενης έναρξης συγκομιδής του ελαιόκαρπου στην περιοχή αρμοδιότητάς της και προκειμένου να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητα του μεσσηνιακού ελαιόλαδου, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Μεσσηνίας, ενημερώνει του ελαιοκαλλιεργητές και τους ελαιοτριβείς για τα παρακάτω: Οι ελαιοκαλλιεργητές, καθώς και τα ελαιοτριβεία που έχουν ήδη ή προτίθενται να ενταχθούν στο Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης του AGROCERT για την παραγωγή “εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» - ΠΟΠ” θα πρέπει να τηρούν με προσοχή τις προϋποθέσεις, σε όλα τα στάδια παραγωγής, ώστε να εξασφαλίζονται οι προδιαγραφές του παραγόμενου προϊόντος.
Για την παραγωγή συμβατικού, εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου,
Οι ελαιοκαλλιεργητές θα πρέπει:
-          Να προγραμματίζουν την ελαιοσυλλογή στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του καρπού, έτσι ώστε να υπάρχουν οι βέλτιστες συνθήκες ποιότητας και απόδοσης ελαιολάδου.
-          Να αποφεύγονται οι τραυματισμοί του ελαιόκαρπου και το πάτημα κατά τη συγκομιδή.
-          Να χρησιμοποιούνται διάτρητοι σάκοι από φυτικές ίνες ή δίχτυ, που επιτρέπουν τον αερισμό, ακόμα δε καλύτερα, πλαστικά τελάρα και να αποφεύγονται οι πλαστικοί σάκοι.
-          Η μεταφορά του ελαιόκαρπου στο ελαιοτριβείο να γίνεται το συντομότερο δυνατό από τη συγκομιδή. Η έκθλιψη και η παραγωγή του “εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» - ΠΟΠ πρέπει να γίνεται εντός 24 ωρών από τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου.
Οι ελαιοτριβείς θα πρέπει:
-          Να φροντίζουν για τις κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης του ελαιόκαρπου και για την ταχεία έκθλιψη αυτού.
-          Να φροντίζουν για την εφαρμογή ορθής υγιεινής και βιομηχανικής πρακτικής, τόσο στο χώρο της κύριας παραγωγικής διαδικασίας όσο και στο χώρο αποθήκευσης του παραγόμενου ελαιόλαδου.
-          Να φροντίζουν για τη σωστή λειτουργία και την τακτική συντήρηση του μηχανολογικού του εξοπλισμού.
-          Κατά τη διαδικασία έκθλιψης, θα πρέπει η θερμοκρασία στα επί μέρους στάδια, να διατηρείται στο κατάλληλο επίπεδο. Επισημαίνεται ότι υψηλές θερμοκρασίες υποβαθμίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου.
-          Η θερμοκρασία περιβάλλοντος των χώρων αποθήκευσης ελαιολάδου πάντα εντός ανοξείδωτων περιεκτών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 24ο C.
Βέλτιστες πρακτικές για την αποφυγή επιμόλυνσης του ελαιόλαδου με  επιβλαβείς παράγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages