ΣΟΚ: Πολύτεκνες οικογένειες πεινούν στην Καλαμάτα! - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΣΟΚ: Πολύτεκνες οικογένειες πεινούν στην Καλαμάτα!

ΣΟΚ: Πολύτεκνες οικογένειες πεινούν στην Καλαμάτα!

Share This
Ρεπορτάζ: Γεωργία  Αναγνωστοπούλου
Η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ κρίση σε συνδυασμό πάντα, με τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και τη λήψη σκληρών μέτρων, έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες και κυρίως πολύτεκνες, σε οριακή οικονομική κατάσταση. Πολλές από αυτές, δεν έχουν ούτε για την κάλυψη των απαραίτητων, με τα παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία, όχι μόνο επειδή δεν έχουν χρήματα για κολατσιό, αλλά επειδή στο σπίτι υποσιτίζονται. Η κατάσταση είναι πραγματικά οριακή, όπως παραδέχθηκε μιλώντας στη «Φ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Χρήστος Παναγιωτόπουλος. «Όλο αυτό που ζούμε τώρα, δεν έχει προηγούμενο! Αν έρθετε και μείνετε λίγη ώρα στο γραφείο θα κλάψει η ψυχή σας. Έρχονται γονείς σε πραγματική ανέχεια και ζητούν ένα πακέτο μακαρόνια, μισό κιλό ρύζι, ένα χαρτί… Μιλάμε για μια κατάσταση δραματική», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος και εκείνη ακριβώς τη στιγμή, μια από τις πολύ καλές μαθήτριες του κοινωνικού φροντιστηρίου, που λειτουργεί εντελώς δωρεάν για τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών, αλλά λόγω της εκτεταμένης ύφεσης και για άπορα παιδιά, κυρίως μονογονεϊκών οικογενειών, με πρωτοβουλία της Επικοινωνιολόγου – Συμβούλου Ψυχικής Υγείας, Ευτυχίας Μάλαμα, μπήκε στο γραφείο να ρωτήσει πότε και αν θα μοιραστεί κρέας για τα Χριστούγεννα. «Θα θυμηθούμε πολλά πράγματα από το μακρινό σκληρό παρελθόν», δήλωσε μετά τη λυπηρή αυτή διακοπή, που ήρθε να επιβεβαιώσει, του… λόγου το αληθές και πραγματικά να κάνει την ψυχή μας να… κλάψει, ο πρόεδρος των πολυτέκνων. «Το είδατε έτσι; Να σου ζητάνε κρέας για τις γιορτές ή ένα κιλό ρύζι, που να κάνει τι… σε μια πολύτεκνη οικογένεια;», διερωτήθηκε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε μια σκέψη του, που θέλει να ετοιμάζονται και να διανέμονται συσσίτια από το Σύλλογο, σε αυτούς που αποδεδειγμένα πεινούν.
paidiaΆλλωστε, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια, οι πολύτεκνες μητέρες, δεν λαμβάνουν καν επίδομα, πλην αυτού στο πλαίσιο του Α21 που αφορά σε κάθε παιδί ξεχωριστά, από το πρώτο κιόλας και για όσο είναι ανήλικα. «Μα τι περιμένουμε; Εδώ έκοψαν τις μεταγραφές για τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις!», ανέφερε πραγματικά εξοργισμένος ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ζήτησε για μια ακόμη φορά, η πολιτεία να  σκύψει στα προβλήματά αυτών των οικογενειών, που έχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα από όλους τους άλλους. «Πως περιμένουν μελλοντικά να… σωθεί η χώρα; Έχει να γίνει νέα εγγραφή στο Σύλλογό μας, ούτε κι εγώ θυμάμαι από πότε…», είπε με νόημα ο κ. Παναγιωτόπουλος, θίγοντας ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα, επισημαίνοντας πως έγινε προ μηνών μια προσπάθεια ώστε ενόψει των γιορτών να διατεθούν κάποια βασικά είδη ανάγκης σε πολύτεκνες οικογένειες που βρίσκονται σε ανέχεια.

Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΕΤΟΣ  ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ,  ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ  ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ…

«Ζητήσαμε από όσους μπορούν, να συνδράμουν ώστε να βοηθηθεί η οικογένειά μας, γιατί εγώ τους πολύτεκνους τους θεωρώ σπίτι μου», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε πως τελικά, η κα Μίνα Σπυροπούλου – Καρέλια, για μια ακόμη φορά, βοήθησε τον Σύλλογο, προσφέροντας 350 επιταγές, τόσες όσα τα αιτήματα των πολύτεκνων οικογενειών που έκαναν στο Σύλλογο, προσκομίζοντας το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα, σχετικό αίτημα, των 65 ευρώ για αγορές διαφόρων ειδών στα σούπερ μάρκετς Μουργής και Βασιλόπουλος. «Προσπαθούμε όσο μπορούμε, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά πεινάνε και είναι στο… όριο, όχι μόνο της κατάρρευσης, αλλά και της αυτοκτονίας…», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Μεσσηνίας Χρήστος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στη «Φ», επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο το μέγεθος της κρίσης, όχι με… αριθμούς, αλλά με ψυχές! Με παιδιά πεινασμένα που λιποθυμούν στα σχολεία, που δεν έχουν για τα απαραίτητα, παιδιά που… περιμένουν τον Αϊ Βασίλη, ο οποίος γι’ αυτούς, δεν θα έρθει ποτέ(;)
Και στο σημείο αυτό, έρχεται μια ακόμη ξεχωριστή πρωτοβουλία! Πρόκειται για μια ακόμη ιδέα της εμπνεύστριας και υπεύθυνης του Κοινωνικού Κέντρου Μάθησης και Ψυχολογικής Υποστήριξης και Επαγγελματικού Προσανατολισμού «Ανάσα Ζωής», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου Πολυτέκνων, Ευτυχία Μάλαμα. Το Κέντρο, αυτό, ένα ξεχωριστό κοινωνικό φροντιστήριο, απευθύνεται πλέον, έχοντας ανοίξει τη ζεστή αγκαλιά του και σε άλλα παιδιά, όχι απαραίτητα πολύτεκνων οικογενειών, οι οποίοι έχουν πραγματικά ανάγκη.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν πάρα πολλά παιδία. Προβλήματα, υπαρξιακά, οικονομικά, κοινωνικά και άλλα. Παιδιά που πιστεύουν πως δεν είναι αποδεκτά από την κοινωνία, λόγω του ότι οι γονείς τους δεν έχουν χρήματα, πράγμα που προφανώς και δεν ισχύει, ωστόσο τα παιδιά δεν μπορούν να το αντιληφθούν.
Παρακαλώ, όλους, ενόψει αυτών των ημερών, να προσφέρουν ότι μπορούν, ακόμη και μεταχειρισμένα παιχνίδια σε καλή κατάσταση», επεσήμανε μιλώντας στη «Φ» η υπεύθυνη του Κέντρου, Επικοινωνιολόγος και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ευτυχία Μάλαμα και συνέχισε. «Τα παιδιά δεν ξέρουν πόσα χρήματα έχουν οι γονείς τους, αν δουλεύουν. Αυτές τις ημέρες, σκέφτονται μόνο το δώρο του Αϊ Βασίλη και αν και προσπάθησα να τους αποδείξω ότι ο Άγιος δεν υπάρχει με αυτήν την έννοια, δεν ακούνε τίποτε καθώς περιμένουν απεγνωσμένα να τους φέρει το δώρο ή έστω, αυτός που θα το φέρει, να τους πει πως το έχει στείλει ο Αϊ Βασίλης. Είναι μια κατάσταση πολλές φορές τραγική, που προσπαθούμε να την «γλυκάνουμε», αλλά καταλαβαίνετε… Γι’ αυτό και ζητάω από όποιον μπορεί, αν έχει ίσως στην αποθήκη του, στα δωμάτια των παιδιών του, όπου μπορεί να περισσεύουν κάποια παιχνίδια, αν μπορεί να αγοράσει ένα παιχνίδι οικονομικό, να το φέρει στο Κέντρο μας που φιλοξενείται στο χώρο του Συλλόγου Πολυτέκνων. Πρόκειται για τα παιδιά του τμήματος των αγγλικών, τα οποία είναι ηλικίας από 7 έως 12 ετών, τα οποία θέλω πολύ να βοηθήσουμε, ώστε να χαρούν αυτές τις ημέρες. Είναι τόσο δύσκολη η κατάστασή τους που δεν θα μπορέσουν να πάρουν αυτή τη χαρά από το σπίτι τους, αφού οι γονείς τους δεν είναι καλά οικονομικά κι έτσι έχουν στο μυαλό τους πρώτα την επιβίωση, την εξασφάλιση των τροφίμων και την κάλυψη άλλων βασικών αναγκών, γι’ αυτό και έλαβα αυτήν την πρωτοβουλία», επεσήμανε η κα Μάλαμα, η οποί απηύθυνε έκκληση και για πρώτες ύλες, που χρειάζεται ένα κοριτσάκι με αναπηρία, το οποίο είναι πολύ καλή στα καλλιτεχνικά και φοιτά δωρεάν στο Εικαστικό Εργαστήρι της «Φάρις».
15683075_241922549562155_126490682_n«Σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας Αυτισμού, έχουμε ένα κοριτσάκι, τη Γιολάντα, η οποία έχει πολλά και όμορφα συναισθήματα, που τα εξωτερικεύει με διάφορους τρόπους. Η Γιολάντα, έχει προσαρμοστεί και επειδή ζωγραφίζει πάρα πολύ ωραία, αποφασίσαμε να γίνει δημιουργική, την γράψαμε στο Εικαστικό Εργαστήρι της «Φάρις» και λόγω του ότι ανήκει στα ΑμεΑ, δεν χρειάζεται να καταβάλλει χρήματα, κάτι που ανακουφίζει τους γονείς, κι έτσι, κάθε Παρασκευή για τέσσερις ώρες, θα βρίσκεται στο τμήμα της ζωγραφικής. Θα ήθελα, όποιος μπορεί και έχω ήδη απευθυνθεί σε αρκετούς, να της παρέχουν ακρυλικά χρώματα που είναι και πιο ακριβά. Όποιος μπορεί, αν μπορεί να βοηθήσει να χαρεί η Γιολάντα, συγκεντρώνοντας έστω και ένα χρώμα, θα της κάνει πραγματικά καλό, λαμπρύνοντας το χαμόγελό της, καθώς θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του Εργαστηρίου», δήλωσε η Ευτυχία Μάλαμα και επεσήμανε πως περιμένει με πολύ αγωνία τη βοήθεια του κόσμου, κάτι που θα την κάνει, όπως χαρακτηριστικά είπε, να κοιμάται και η ίδια αυτές τις ημέρες των γιορτών, πραγματικά ευτυχισμένη. «Ευχαριστώ όλους όσοι ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή που έκανα μια απλή ανάρτηση στο διαδίκτυο και την προσωπική μου σελίδα στο Facebook και έσπευσαν να βοηθήσουν και να μας συγχαρούν για την πρωτοβουλία. Ξέρετε, αυτό για ’μενα είναι πολύ σημαντικό. Τώρα, περιμένω και έναν… άλλον κόσμο, αυτούς που ξέρω πως δεν ζουν στερημένα, περιμένω και αυτούς τους ανθρώπους να βοηθήσουν, καθώς αυτοί που έσπευσαν, ήταν άνθρωποι που έχουν βιώσει τι θα πει να έχεις προβλήματα, αυτοί που στερούνται», τόνισε η υπεύθυνη του Κέντρου, στο Κοινωνικό Φροντιστήριο, στο οποίο φέτος, διδάσκονται όλα τα απαραίτητα μαθήματα, καθώς και αγγλικά. «Τα παιδιά που φοιτούν εντελώς δωρεάν, είναι 78 φέτος, λιγότερα από 100 που μπορούσαμε να υποδεχτούμε, ώστε να είναι ολιγομελή  τα τμήματα», ανέφερε η κα Μάλαμα και συνέχισε. «Αναζητώ καθηγητές από όλες τις ειδικότητες, αν μπορούν να θυσιάζουν μια με δύο ώρες την εβδομάδα, να έρθουν να δουν και να προσφέρουν. Κάθε χρόνο τα παιδιά της Τρίτης Λυκείου, σημειώνουν επιτυχίες στις Πανελλήνιες, το ίδιο συμβαίνει και στις εξετάσεις των αγγλικών, προχθές μάλιστα έδιναν εξετάσει για το Lower στα αγγλικά. Σε συνεργασία που έχουμε με ξένους εκδοτικούς οίκους, τους δίνουν δωρεάν τα βιβλία και θέλω εδώ, αναφερόμενη στους φροντιστές να ξεκαθαρίσω πως τα παιδιά αυτά, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να πάνε στο φροντιστήριο, καθώς δεν υπάρχει γι’ αυτό οικονομική δυνατότητα και τους παρακαλώ να συνεργαστούμε, όπως συνεργαζόμαστε με τη Europalso που προωθούν τα παιδιά στις εξετάσεις», επεσήμανε καταληκτικά η υπεύθυνη του Κέντρου «Ανάσα Ζωής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages