ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Share This
Οι ελιές Καλαμών δε φημίζονται μόνο για την ποιότητα και τη γεύση τους, αλλά και για τα ευεργετικά οφέλη τους στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Αυτό είναι και το συμπέρασμα της πρώτης κλινικής μελέτης σχετικά με τη θετική επίδραση της κατανάλωσης ελιών τύπου Καλαμάτας στο λιπιδαιμικό προφίλ υγιών εθελοντών, που διενεργήθηκε από την ομάδα του αναπληρωτή  καθηγητή του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Προκόπη Μαγιάτη.
Συγκεκριμένα, υγιή άτομα χωρίς υπερχοληστερολαιμία και τη λήψη θεραπευτικής αγωγής εμφάνισαν θετική μεταβολή ειδικότερα στο λόγο LDL/HDL (κακής/καλή) χοληστερόλης, δηλαδή στο ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ο πρώτος κύκλων των κλινικών μελετών
Από δεξιά προς τα αριστερά ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης, ο καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης,ο επίκουρος καθηγητής Νίκος Δρακούλης και ο δρ.Χ.Παπανικολάου.
Από δεξιά προς τα αριστερά ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης, ο καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης,ο επίκουρος καθηγητής Νίκος Δρακούλης και ο δρ.Χ.Παπανικολάου.
Τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου κλινικών μελετών, ο οποίος ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2015 από το τμήμα Φαρμακογνωσίας και Χημείας φυσικών προϊόντων, της Φαρμακευτικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών, ανακοινώθηκαν το Μάιο του 2016 και ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαγιάτη, το μυστικό της ευεργετικής επίδρασης του φυσικού καρπού της ελιάς βρίσκεται στο είδος και την ποσότητα των φαινολικών ενώσεων και ειδικότερα της υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης που αυτή περιέχει.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης 22 εθελοντές ηλικίας 22-65 ετών κλήθηκαν να καταναλώσουν καθημερινά για ένα μήνα 5 ελιές, πλούσιες σε φαινόλες και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι που είχαν ειδικά επιλεχτεί και υποστεί επεξεργασία με φυσική διαδικασία. Συγκεκριμένα, οι ελιές που επιλέχθηκαν είχαν πέντε φορές υψηλότερη συγκέντρωση σε φαινόλες από τις ελιές του εμπορίου και η ποσότητα που οι εθελοντές λάμβαναν ημερησίως ήταν 25 mg υδροξυτυροσόλης και 10mg τυροσόλης.
Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν αλλαγή στην ολική χοληστερόλη, πράγμα φυσικό, αφού τα άτομα ήταν υγιή, αλλά έδειξαν σημαντική αύξηση στην HDL (καλή χοληστερόλη) και στο λόγο ολικής χοληστερόλης/ LDL(κακή χοληστερόλη), καθώς και σημαντική μείωση στους λόγους ολικής χοληστερόλης/ HDL και LDL/HDL. Το συμπέρασμα της πρώτης κλινικής μελέτης ήταν ότι η ημερήσια κατανάλωση ελιών τύπου Καλαμών μπορεί να επηρεάσει θετικά το λιπιδαιμικό προφίλ και πιθανώς να συνεισφέρει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος των κλινικών μελετών
Η ομάδα του Καθηγητή Μαγιάτη, στην οποία συμμετέχει και ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Νικόλαος Δρακούλης και αποτελείται από τη δρ. Ε. Μέλλιου, το δρ. Χ. Παπανικολάου και τη δρ. Μ. Κατσαρού ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο το δεύτερο κύκλο των κλινικών μελετών για την επίδραση της κατανάλωσης ελιών τύπου Καλαμάτας στο λιπιδαιμικό προφίλ εθελοντών. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά τα άτομα που συμμετέχουν εθελοντικά εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία και πιθανώς λαμβάνουν και θεραπευτική αγωγή και ότι σε αυτόν τον κύκλο, εκτός από το 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών, συμμετέχει και η καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Να σημειωθεί ότι η όλη μελέτη πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα του επίκουρου καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας της Φαρμακευτικής Σχολής στο ΕΚΠΑ Ν. Δρακούλη.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ερευνητικού προγράμματος στην Καλαμάτα, καρδιολόγο Μανώλη Μάκαρη τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αν επιβεβαιωθούν θα ανοίξουν νέους δρόμους στην αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου αλλά και θα αιτιολογήσουν εν μέρει τη διαπιστωμένη ευνοϊκή επίδραση της μεσογειακής διατροφής στη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος προσκαλούν ενήλικους εθελοντές που τους αρέσουν οι ελιές Καλαμών, αλλά εμφανίζουν δυσλειτουργίες στη χοληστερίνη τους , να συμμετάσχουν δωρεάν στη δεύτερη φάση της κλινικής μελέτης, έχοντας ως μοναδική τους υποχρέωση την κατανάλωση της συνιστώμενης και χορηγούμενης από τους ειδικούς ποσότητας ελιών, χωρίς εκείνοι να χρειάζεται να μεταβάλουν στο παραμικρό τις διατροφικές τους συνήθειες.
Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τηλ. επικοινωνίας: 210-7274052 ή 210-7274582)ή με την καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Πηγή imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages