Συλλογικότητες κατά του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Συλλογικότητες κατά του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Συλλογικότητες κατά του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Share This
Προτού ξεκινήσει η προγραμματισμένη για τις 18:00 συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου τη Δευτέρα 24 Απριλίου, η πρώτη συνεδρίαση στον απόηχο των ανακοινώσεων Φλαμπουράρη για την έγκριση της ΣΔΙΤ που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για τα απορρίμματα, εκπρόσωποι των Συλλογικοτήτων ενάντια στη ΣΔΙΤ και υπέρ της αποκεντρωμένης διαχείρισης με διαλογή στην πηγή έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, στην οποία διατράνωσαν τις θέσεις τους.
Επιχειρείται πραξικόπημα
Η κυρία Καλλιόπη Κουτουζή, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Παλαιόχουνης και μέλος του συντονιστικού, είπε ότι επιχειρείται ένα πραξικόπημα από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, που ζητούν να πάρουν την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον ΦΟΔΣΑ, με πολύ θράσος, καθώς αυτό αντίκειται στον εθνικό σχεδιασμό. Παράλληλα, μίλησε για τα νομικά θέματα και για τα κωλύματα ως προς τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη, αναφέροντας ότι υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις.
Η σύμβαση είναι διάτρητη, με πολλά ασαφή στοιχεία, με ένα κόστος το οποίο είναι μύθος.
Εν συνεχεία, ο κ. Πέτρος Μπούρκουλας, πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καλλιρροϊτών, και μέλος της επιτροπής, αφού υπογράμμισε ότι το έργο δεν είναι νομότυπο, το αμφισβήτησε και έθεσε ζήτημα υπολείμματος, ενώ, όπως ανέφερε, αυτού του τύπου η διαχείριση απορριμμάτων και η εγγύτητά της με αγροτικές περιοχές θα βλάψει την αγροτική οικονομία και τις καλλιέργειες.
Ακολούθως, ο κ. Αργυρόπουλος Σταύρος, δημοτικός σύμβουλος στο ΔΣ Σπάρτης, αναφέρθηκε στον Νόμο 40/42 που έχει σχέση με το περιβάλλον, επισημαίνοντας το άρθρο 24 και το άρθρο 26, και έκανε λόγο για την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, η οποία δεν ανταποκρίνεται στο έργο της Περιφέρειας.
«Ο Δήμος είναι υπεύθυνος να το διαχειριστεί. Η ΣΔΙΤ αντίκειται σε οτιδήποτε υπάρχει», τόνισε, και εξακολούθησε λέγοντας:
Το κόστος της Αποκεντρωμένης δεν ξεπερνά τα 39 ευρώ ανά τόνο.
Ο κ. Γιόκαρης Βασίλης, πρόεδρος της εταιρίας Αρκαδική Εναλλακτική ΑΕ, χαρακτήρισε ως γόρδιο δεσμό το θέμα των απορριμμάτων, και αναφέρθηκε στο έργο το οποίο έχουν επιτελέσει όλα τα χρόνια για να τα διαχειριστούν: 
«Έχουμε καλέσει τον Δήμο Τρίπολης για να διαχειριστούμε τα απορρίμματα όχι φιλανθρωπικά, αλλά δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Ευτυχώς 800 συμπολίτες μάς δίνουν τα απορρίμματά τους και λαμβάνουν ανταποδοτικά», είπε. Κλείνοντας, απέστειλε κάλεσμα στους πολίτες να μάθουν για τη διαχείριση την οποία κάνει η εταιρία του.
Ο κ. Βαγγέλης Ντανής από το Ναύπλιο, τέλος, μέλος της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα», αναφέρθηκε στη σύσταση της Συλλογικότητας ενάντια στη ΣΔΙΤ, λέγοντας ότι περιλαμβάνει τόσο δημοτικές όσο και περιφερειακές συλλογικότητες, αλλά και κάλεσε τη Διυπουργική να μην υπογράψει τη ΣΔΙΤ και να μείνει η κυβέρνηση πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Τέλος, είπε ότι ο ΦΟΔΣΑ δεν πρέπει να συμφωνήσει με το έργο της Περιφέρειας.
Έφη Καστραντά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages