Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για απασχόληση 10.000 ανέργων 55-67 ετών - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για απασχόληση 10.000 ανέργων 55-67 ετών

Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για απασχόληση 10.000 ανέργων 55-67 ετών

Share This
Από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 έως 67 ετών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημόσιου τομέα, καθώς και σε επιχειρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (δήμων και περιφερειών), που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.
Προϋπολογισμός
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για το 2017 ανέρχεται στα 20.000.000 ευρώ, οι δε ενισχύσεις χορηγούνται στους δικαιούχους βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 του εν λόγω Κανονισμού, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται σε μια ενιαία επιχείρηση δεν πρέπει να υπερβαίνει, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση που έχει λάβει ή πρόκειται να λάβει, το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών (100.000 ευρώ για επιχείρηση που εκτελεί οδικές εμπορευματικές μεταφορές για λογαριασμό τρίτων).
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία:
Δικαιούχοι είναι οι επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί του δημόσιου τομέα, καθώς και επιχειρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού (δήμων και περιφερειών), που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής (ημερολογιακά).
Ωφελούμενοι: άτομα ηλικίας 55-67 ετών που θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών.
Επιπλέον οι ωφελούμενοι οφείλουν: α) να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να διαθέτουν συμπληρωμένο Ατομικό Σχέδιο Δράσης, β) να είναι Ελληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. (ν. 2431/1996), Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ιμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958), με γνώση της ελληνικής γλώσσας σε βαθμό επαρκή για την άσκηση των καθηκόντων του οικείου κλάδου, η οποία αποδεικνύεται με πιστοποιητικό ελληνομάθειας.
Οι μακροχρόνια άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα ΜΟΝΟ από την αρμόδια υπηρεσία (ΚΠΑ2) όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα που θα απασχοληθούν. Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μακροχρόνια άνεργοι θα πρέπει να παρουσιαστούν στο ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ στο οποίο ανήκουν και σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης και να επικαιροποιήσουν το Ατομικό Σχέδιο Δράσης.
Οι επιλέξιμοι δικαιούχοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα συμπληρώνουν και υποβάλλουν, αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, ως πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ, την αναρτημένη αίτηση συμμετοχής, προσδιορίζοντας την ειδικότητα των ανέργων που επιθυμούν να προσλάβουν, στο πλαίσιο του προγράμματος.
Με στόχο τη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας, η υπόδειξη των μακροχρόνια ανέργων στις δικαιούχους επιχειρήσεις διενεργείται από τους εργασιακούς συμβούλους των υπηρεσιών (ΚΠΑ2) μέσω συστατικού σημειώματος και σύμφωνα με: α) την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση – εντολή κενής θέσης εργασίας από τη δικαιούχο επιχείρηση και β) τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης βάσει των προτάσεων που εμπεριέχονται στα ατομικά σχέδια δράσης των προς υπόδειξη μακροχρόνια ανέργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages