Βαρώτσος: Στην Ελλάδα 'έρχονται σεισμοί έως 8 Ρίχτερ! - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Βαρώτσος: Στην Ελλάδα 'έρχονται σεισμοί έως 8 Ρίχτερ!

Βαρώτσος: Στην Ελλάδα 'έρχονται σεισμοί έως 8 Ρίχτερ!

Share This
Την εκτίμησή του ότι στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν σεισμοί της τάξεως των 8 Ρίχτερ εξέφρασε ο καθηγητής φυσικής Παναγιώτης Βαρώτσος μιλώντας το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στα ΤΕΙ Αθήνας, στο αμφιθέατρο Φυσικής, στο πλαίσιο της μαθητικής εκδήλωσης της Ένωσης Φυσικών με τίτλο «Οι φυσικές επιστήμες μας μαγεύουν». Ο καθηγητής, όπως καταγράφει το protothema.gr, παρουσιάζοντας σε μαθητές γονείς και επιστήμονες τη μέθοδο της ομάδας ΒΑΝ, αλλά και επισημαίνοντας τους πως τη μέθοδο αυτή χρησιμοποίησαν και στον σεισμό του Μεξικού του περασμένου Σεπτεμβρίου που είχε μέγεθος 8,2 Ρίχτερ, τόνισε πως σεισμούς τέτοιου μεγέθους μπορεί να έχουμε και στην Ελλάδα λόγω της σειμσικότητας της χώρας μας.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βαρώτσος «Στην Ελλάδα το 1926 είχαμε το σεισμό των 8 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του νότου, στην Ρόδο, ενώ είκοσι χρόνια πριν είχαμε ανάλογο σεισμό στα Κύθηρα. Γίνονται λοιπόν σεισμοί τέτοιου μεγέθους στη χώρα μας, όπως αυτός του Μεξικού. Και δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, ούτε οι σεισμολόγοι το αποκλείουν. Αυτό που δεν μπορεί να έχουμε είναι σεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ όπως είχαμε στην Ιαπωνία». Ο κ. Βαρώτος εξήγησε κατά την 45λέπτη ομιλία του την μεθοδολογία ΒΑΝ και πως με μια νέα μέθοδο που ακολουθεί πλέον η ομάδα του μπορούν να βρουν και το χρόνο ενός σεισμού.

1 σχόλιο:

  1. Η από το 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ πρόταση σεισμικής δορυφορικής πρόγνωσης, προχωρά στον ΟΗΕ: http://www.unoosa.org/documents/pdf/copuos/stsc/2018/tech-31E.pdf . Στο μεταξύ, στο Μεξικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από το 1993, έχει σώσει ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ: https://www.youtube.com/watch?v=sTblbuEe6ag
    https://www.nytimes.com/2017/09/21/us/california-today-mexico-has-a-quake-warning-system-where-is-californias.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages