Τα τρία προαπαιτούμενα στο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Τα τρία προαπαιτούμενα στο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Τα τρία προαπαιτούμενα στο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Share This
Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να υπογραφεί το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.  Ο δρόμος για τις υπογραφές άνοιξε μετά την πρόσφατη έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ – του συνδέσμου των δήμων για τα απορρίμματα) και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στους Δήμους και την Περιφέρεια, όπως συνέβη και στην περίπτωση του αντίστοιχου έργου διαχείρισης απορριμμάτων Ηπείρου, αποτελεί καθοριστικό βήμα για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της θυγατρικής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του Δημοσίου.
Τρία προαπαιτούμενα
Ωστόσο, για την υλοποίηση της επένδυσης ύψους 150 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην γραμμή αφετηρίας, υπάρχουν, ακόμη, τρεις εκκρεμότητες.
Η πρώτη σχετίζεται με την ολοκλήρωση της καθαρογραφής και επίσημης γνωστοποίησης της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία εγκρίνεται η νομιμότητα της προγραμματικής σύμβασης.
Επιπλέον, ο ΦΟΣΔΑ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να θεσπιστεί νομοθετική ρύθμιση που θα προσδιορίζει ζητήματα αρμοδιοτήτων του φορέα, διαδικασία η οποία προχωρά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Η τρίτη εκκρεμότητα σχετίζεται με την αποτύπωση σε νομικό κείμενο (διαδικασία για την οποία υπάρχει καταρχήν συμφωνία), που θα είναι δεσμευτικό για τον ανάδοχο του έργου, το Δημόσιο και τον ΦΟΣΔΑ, των συμφωνιών που έχουν πραγματοποιηθεί ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη.
Τα τρία αυτά προαπαιτούμενα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες, ανοίγοντας το δρόμο για τη συμβασιοποίηση της επένδυσης ακόμη και μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΦΟΣΔΑ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου διασφαλίζει τη «συμμετοχή” των Δήμων στο έργο διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής (οπότε η Περιφέρεια θα αποτελεί το φορέα του έργου), διάδοχο σχήμα θα είναι ο ΦΟΣΔΑ.
Το έργο
Αντικείμενο της ΣΔΙΤ Πελοποννήσου είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των υποδομών της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για χρονικό διάστημα 28 ετών.
Το έργο, δυναμικότητας 200.000 τόνων, περιλαμβάνει την κατασκευή τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει την λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων και την μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στους ΧΥΤΥ.
Για την αποπεράτωση των εγκαταστάσεων αυτών υπολογίζεται ότι απαιτούνται 24 μήνες, ενώ 10 μήνες ύστερα από την έναρξη κατασκευής ο ανάδοχος θα αναλάβει, σε πιλοτικό στάδιο, τη διαχείριση των πελοποννησιακών απορριμμάτων. Η χρηματοδότηση, θα προέλθει από τη συμβολή του Δημοσίου (μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020), τραπεζικό δανεισμό και ίδια κεφάλαια.
του Δημήτρη Δελεβέγκου από το capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages