ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΑΚΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΑΚΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΑΚΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Share This
Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το μάστερ πλαν του λιμανιού. Στο πλαίσιο αυτό και η επίσκεψη του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Καλαμάτας Μανώλη Μάκαρη στο λιμεναρχείο της πόλης.
ΤΙ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΚΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Το λιμάνι της Καλαμάτας είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης για όλη τη Νότια Πελοπόννησο. Πρόσφατα κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο η επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού (master plan) του λιμανιού.
Επί αυτού η δημοτική μας παράταξη έχει τις ακόλουθες θέσεις:
1.Το λιμάνι πρέπει να διατηρήσει τον πολυσχιδή μέχρι σήμερα χαρακτήρα του, δηλαδή ως τουριστικός, επιβατικός αλλά και εμπορικός λιμένας. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η ήπια εμπορική χρήση, αφού δυνητικά μπορεί να εξυπηρετήσει την μεταφορά των προϊόντων της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης, μια δραστηριότητα που είναι εντελώς συμβατή με την τουριστική ανάπτυξη.
Και βέβαια δεν είναι φρόνιμο να περιοριστεί σε έναν μονοσήμαντο ρόλο όπως προτείνει η δημοτική αρχή (εξυπηρέτηση των μέγα-γιοτ). Επίσης πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ικανοποιηθούν τα υψηλά standards ασφάλειας για την υποδοχή των κρουαζιερόπλοιων. 
Επίσης πρέπει να προταθεί η επαναδρομολόγηση της ακτοπλοϊκής γραμμής Καλαμάτα- Κρήτη. Ενώ σημαντική είναι η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για τη λειτουργία υδατοδρομίου.
2. Σημαντικά έργα υποδομής θα πρέπει άμεσα να εκτελεσθούν όπως η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης για την ασφαλή προσέγγιση κρουαζιεροπλοίων, η κατασκευή θέσεων παραβολής πλοίων στον προσήνεμο μόλο («χιλιόμετρο»), η θωράκιση του τελευταίου εξωτερικά, η ανακατασκευή του υπήνεμου (ανατολικού) μόλου (ο οποίος παρουσιάζει επικίνδυνες ρηγματώσεις) μαζί με τις απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
3. Είναι αναγκαία η κτιριακή αναβάθμιση των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων και η δημιουργία ενός σύγχρονου ναυταθλητικού κέντρου στην ήδη υπάρχουσα θέση που θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές.
4. Απαραίτητη η διατήρηση της αμμώδους κατάληξης του προλιμένα. Επίσης πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την εξασφάλιση διόδων για την επαρκή ανανέωση των υδάτων.
5. Τα παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη δεν θα πρέπει να μετακινηθούν από την κλασική τους θέση (μόλος Πανελληνίου).
6. Η απόδοση ολόκληρης της προκυμαίας (μέχρι την οδό Τσαμαδού) σε κοινή χρήση είναι επιθυμητή με την προϋπόθεση ότι είναι συμβατή με τον Κώδικα για την Ασφάλεια Πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων (ISPS code)
7. Οι αποθήκες πρέπει να κατεδαφιστούν ενώ άμεσα πρέπει να ξεκινήσει η ασφαλής αποψίλωση των πλακών αμιαντοτσιμέντου από την στέγη τους αφού ως γνωστόν αποτελούν παράγοντα ρυπογόνο και επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων κάτι το οποίο είχαμε επισημάνει από το 2014.
Στη θέση τους ή σε άλλη παραπλήσια θέση θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα μικρότερο ισόγειο κτίριο για διάφορες χρήσεις (πχ επιβατικός σταθμός, καταστήματα, εκθετήριο τοπικών προϊόντων, γραφείο τουριστικής υποστήριξης του δήμου, ιατρείο πρώτων βοηθειών, τμήμα υπηρεσιών του Λιμεναρχείου).
8. Η ανάπτυξη του λιμανιού και η μετατροπή του σε επίκεντρο της τουριστικής κίνησης της περιφέρειας μπορεί να επιτευχθεί με την βελτίωση της οδικής σύνδεσης της Καλαμάτας με τους αρχαιολογικούς χώρους και γενικά τους τουριστικούς προορισμούς αλλά και την ανάπτυξη του τουριστικού τρένου.
Συμπερασματικά η πολύπλευρη ανάπτυξη του λιμένα Καλαμάτας είναι εκείνη που θα εξασφαλίσει καλύτερους όρους για την λειτουργική και οικονομική του βιωσιμότητα, ενώ θα περιορίσει σημαντικά τους κινδύνους που θα εμφανίζονταν στην περίπτωση της μονοσήμαντης ανάπτυξης.
Μανώλης Μάκαρης
Ιατρός Καρδιολόγος, MSc Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης
Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καλαμάτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages