ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΟ ΕΦΚΑ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΟ ΕΦΚΑ

ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΟ ΕΦΚΑ

Share This
Ένα μήνα με το… πιστόλι στον κρόταφο θα ζήσει η κυβέρνηση περιμένοντας τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ που σύμφωνα με πληροφορίες έκρινε αντισυνταγματικές βασικές προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου.
Η απόφαση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και επίσημα μέσα σε ένα μήνα, με το οικονομικό επιτελείο να κάνει ήδη σχεδιασμούς για το πώς θα μπορέσει να καλύψει το «Βατερλό» του νόμου.
Οι φόβοι πλέον της κυβέρνησης εστιάζονται στο γεγονός ότι μπορεί να υπάρξει μαζική «αποχή» από τις πληρωμές εισφορών στον ΕΦΚΑ από χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, μηχανικούς και δικηγόρους. Ηδη χθες η ΕΣΕΕ συμβούλευσε τους εμπόρους να συνεχίσουν να πληρώνουν μέχρι την έκδοση της απόφασης, φοβούμενη ακριβώς ότι θα υπάρξει στάση πληρωμών.
Σύμφωνα με τα Νέα, συνολικά έγιναν στο ΣτΕ 23 προσφυγές κατά του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 με τον οποίο καθορίστηκαν ο νέος τρόπος ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ, καθώς και οι νέες ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο νόμος θα προσαρμοστεί αν υπάρξει επίσημη απόφαση του ΣτΕ. Ο νέος φορέας που σχεδίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος προβλέπει ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους κλάδους των ασφαλισμένων. Αν ακυρωθεί η ένταξη μερίδας ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, ουσιαστικά ξηλώνεται όλο το νομοθέτημα, σε μια στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση προσπαθεί να σπρώξει χρονικά τη νέα μείωση των συντάξεων και την εφαρμογή του αφορολογήτου για μετά το 2019. Αυτό που μένει να αποφασιστεί, και θα απασχολήσει τους δικαστές σε νέα διάσκεψη, είναι ο κλάδος των συνταξιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο δικαστήριο θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο ακόμη διασκέψεις μέχρι να κρίνει όλα τα θέματα που έχουν τεθεί με τις προσφυγές.
Οι αντιδράσεις
Η ΕΣΕΕ κρατά στάση αναμονής και καλεί τους εμπόρους να παραμείνουν συνεπείς στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους μέχρι να εκδοθεί επίσημη απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Η απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικές “ζωτικές” διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει σοβαρές αναταράξεις στον νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφέρει η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της».
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ την Παρασκευή 30/3/18, οι σύμβουλοι με συντριπτική πλειοψηφία 17 υπέρ, 8 κατά, δικαίωσαν τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική:
– Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
– Τον υπολογισμό της εισφοράς με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages