ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ Δ.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ Δ.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ Δ.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Share This
Οι αποφάσεις του Δ.Σ  Καλαμάτας
Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πεσόντος κατά την εκτέλεση του καθήκοντος Σμηναγού (Ι) Γεωργίου Μπαλταδώρου τήρησε το Δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας στην πρόσφατη συνεδρίαση του. Στη συνέχεια της συνεδρίασης το Σώμα ενέκρινε την εισήγηση του Δημάρχου σχετικά με την ανακήρυξη του Απόστολου Γεωργιάδη, Καθηγητή Νομικής και Ακαδημαϊκού, ως Επιτίμου Δημότη Καλαμάτας.
Οι σημαντικότερες αποφάσεις που πάρθηκαν είναι οι εξής:
ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ – ΠΑΛΑΙΟ
ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΟ ΣΤΗ ΒΕΡΓΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά ως προς το χαρακτηρισμό ως μνημείου του παλαιού λιθόστρωτου μονοπατιού, το οποίο συνδέει τους οικισμούς της Κάτω Βέργας, της Άνω Βέργας και τον Άγιο Γεώργιο της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας του Δήμου Καλαμάτας, όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με την υπ’ αριθμ. 29/2018 απόφασή της, σύμφωνα με την πρόταση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Στην απόφαση προστίθεται ότι η ανακήρυξη του μονοπατιού ως μνημείου δε θα πρέπει να επηρεάσει εμπράγματα δικαιώματα των πολιτών.
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΙ
Από το Σώμα εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης για χρηματοδοτική ένταξη του αντικειμένου της μελέτης του έργου «Επέκταση Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου στην Τ.Κ. Άριος» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» του ΕΣΠΑ, με Άξονα Προτεραιότητας 2Β «Υποδομές Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού» και τίτλο Πρόσκλησης: «Αναβάθμιση των υποδομών Α/βάθμιας & Β/βάθμιας Εκπαίδευσης – Κτηριακές Υποδομές». Για τη συμπλήρωση του φακέλου του έργου, ανατέθηκε σε ιδιώτη μελετητή η εκπόνηση γεωλογικής – γεωτεχνικής μελέτης, με κάλυψη της δαπάνης από Δημοτικούς Πόρους.
Η εν λόγω παρέμβαση, προϋπολογισμού 950.000 € με το ΦΠΑ, αφορά στην κατασκευή προσθήκης κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος διώροφης οικοδομής με υπόγειο, προς χρήση τόσο του Δημοτικού Σχολείου, όσο και του Νηπιαγωγείου Άριος. Στο κτήριο προσθήκης, το υπόγειο, επιφάνειας 265,68 τετραγωνικών μέτρων, θα χρησιμοποιείται ταυτόχρονα από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο ως χώρος βοηθητικών χρήσεων (αποθήκες, αρχείο, λεβητοστάσιο).
Το ισόγειο θα έχει εμβαδόν 350,41 τετραγωνικά μέτρα και από αυτό θα χρησιμοποιείται επιφάνεια 331,92 τετρ. μέτρων από το Νηπιαγωγείο και 18,49 τετρ. μέτρων από το Δημοτικό Σχολείο για τη δυνατότητα κάθετης κίνησης (διάδρομος και ανελκυστήρας).
Ο Α΄ όροφος, συνολικής επιφάνειας 207,70 τετραγωνικών μέτρων, θα χρησιμοποιείται μόνο από το Δημοτικό Σχολείο και η πρόσβαση σε αυτόν θα πραγματοποιείται από ευρύχωρη εξωτερική σκάλα, από οπλισμένο σκυρόδεμα, εκτός του ανελκυστήρα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΟΜΟΒΡΥΣΗ
Δόθηκε έγκριση σχετικά με τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υλοποίηση του έργου «Βελτίωση – Συντήρηση της δημοτικής οδοποιΐας Τ.Κ. Βρομόβρυσης του Δήμου Καλαμάτας». Το έργο, με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ, θα εκτελέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ κύριος αυτού είναι ο Δήμος Καλαμάτας. Προβλέπεται η κατασκευή επενδεδυμένων τάφρων κατά τμήματα της οδού Πελεκητό – Άνω Βρομόβρυση και σε συνολικό μήκος περίπου 2.300 μέτρων. Επίσης, θα γίνουν επεκτάσεις ασφαλτοστρώσεων και τσιμεντοστρώσεων σε διάφορα σημεία των οικισμών της Τοπικής Κοινότητας Βρομόβρυσης (Δρέμι, Σφενδάμι, Κρασοπούλα).
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά, σχετικά με την επέκταση της αστικής περιοχής κατά μήκος της παραλιακής ζώνης της Δ.Κ. Βέργας και της Τ.Κ. Μικράς Μαντίνειας. Η γνωμοδότηση αυτή αποτελεί προϋπόθεση για την καθιέρωση αστικής επιβατικής συγκοινωνίας. Την απόφαση σχετικά με την επέκταση ή μη της αστικής περιοχής θα λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Δήμαρχος ανέφερε πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει υποβάλει αίτημα προς τη ΔΕΗ, ώστε να του διατεθούν ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, τονίζοντας ότι επιθυμεί και επιδιώκει τη συνεργασία με το Αστικό και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ. Ανέφερε, ακόμη, ότι θα καταρτισθεί συγκοινωνιακή μελέτη από συγκοινωνιολόγο για το σύνολο του Δήμου, ζήτημα για το οποίο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018.
ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΗ
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Το Σώμα παρέσχε την έγκρισή του για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της Rethink ΚΟΙΝΣΕΠ, σχετικά με την υλοποίηση προγράμματος συντήρησης, μέτρησης, επέκτασης του υπάρχοντος δικτύου συνοικιακής κομποστοποίησης. Η χρηματοδότηση εκ μέρους του Δήμου ανέρχεται στο ποσόν των 23.981,60 ευρώ με το ΦΠΑ.
Θα κατασκευασθούν 15 νέες ξύλινες μονάδες συνοικιακού κομποστοποιητή, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια ενημέρωσης του κοινού για τη διαδικασία κομποστοποίησης των οργανικών απορριμμάτων με την αερόβια μέθοδο, θα γίνει επισκευή και συντήρηση των 58 κομποστοποιητών που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του Δήμου Καλαμάτας και θα διενεργηθεί πιστοποίηση του παραγομένου κομπόστ σε συνεργασία με το τμήμα Καλαμάτας του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», με στόχο τη μείωση έως και κατά 50% των οργανικών απορριμμάτων όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού, μεταξύ άλλων. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε τέσσερις μήνες.
ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΤΗΣ ECOWASTE
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του πρωτοκόλλου της επιτροπής παραλαβής εργασιών συμβάσεων μεταξύ Δήμου Καλαμάτας και ECOWASTE για τη «Λειτουργία κινητής μονάδας επεξεργασίας ΑΣΑ με στόχο την ανάκτηση – αξιοποίηση όλων των παραγόμενων προϊόντων», επεκράτησε ένταση, δεδομένου ότι η εταιρεία αυτή οφείλει μισθούς σε μέχρι πρότινος εργαζομένους της. Η συζήτηση του θέματος ανεβλήθη και θα συγκληθεί σύσκεψη, τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018, μεταξύ νομικών, για την επίλυση ενός πολύπλοκου προβλήματος, που περιλαμβάνει οφειλές περίπου 45.000 ευρώ.
ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΛΩΝ
ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Εγκρίθηκε τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 624/2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ως προς τα τέλη κοιμητηρίων, με την οποία ο φόρος κατασκευής μονού τάφου καταργείται και τα αντίστοιχα ποσά ενσωματώνονται στο τέλος χρήσης τάφων επί τριετία, ανάλογα με τη ζώνη.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ
Παρασχέθηκε έγκριση για τη διενέργεια ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού σχετικά με την προμήθεια ετοίμου σκυροδέματος και υλικών οδοστρωσίας (2018) για τις ανάγκες του Δήμου Καλαμάτας. Η εν λόγω προμήθεια έχει προϋπολογισμό 130.000 € με ΦΠΑ.
ΔΥΟ ΑΚΟΜΑ ΚΤΗΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΒ
Εγκρίθηκαν η ανάκληση παραχώρησης μονάδων του Ανατολικού Κέντρου σε συλλόγους και οι όροι χρησιδανείου για την παραχώρησή τους στο ΕΚΑΒ. Συγκεκριμένα, το Σώμα ενέκρινε:
– την ανάκληση της παραχώρησης του οικίσκου με αριθμό 28 στο Σύλλογο ΑΜΕΑ Ν. Μεσσηνίας και στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών – Περιφερειακή Ένωση Νότιας Πελοποννήσου
– τους όρους του χρησιδανείου για την παραχώρηση μέχρι 19-11-2034 των οικίσκων με αριθμό 27Β & 28 στο ΕΚΑΒ.
Με τον τρόπο αυτό αυξάνονται οι χώροι που έχει στη διάθεσή του το ΕΚΑΒ, καθώς θα διαθέτει πλέον τρεις οικίσκους έναντι ενός σήμερα.
Σημειώνεται πως οι Σύλλογοι των ΑΜΕΑ και των Τυφλών ήδη στεγάζονται σε κτήρια του Σιδηροδρομικού Σταθμού, που ο Δήμος Καλαμάτας τους έχει παραχωρήσει. Οι εργασίες ανακαίνισης των νέων κτηρίων όπου εδρεύουν οι Σύλλογοι των ΑΜΕΑ και των Τυφλών βάρυναν το Δημοτικό Προϋπολογισμό.
ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ
ΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΣ «Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ»
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τους όρους χρησιδανείου για την παραχώρηση τμήματος του χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων στη δυτική συνοικία (Παλιάμπελα) στον Ποδοσφαιρικό Σύλλογο «Η Καλαμάτα». Η δωρεάν παραχώρηση ισχύει για 15 χρόνια και αφορά σε χώρο εμβαδού 8.232,07 τετρ. μέτρων, με φυσικό χλοοτάπητα, που θα χρησιμεύει ως προπονητήριο, με προτεραιότητα για τον ΠΣ «Η Καλαμάτα».
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι η ενέργεια αυτή προέκυψε από την υποχρέωση αρωγής προς μιαν ιστορική ομάδα, στην προσπάθεια στήριξης της ανόδου της κατά κατηγορία.
ΣΤΗ ΔΟΞΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ
Από το Σώμα εγκρίθηκαν οι όροι χρησιδανείου για την παραχώρηση γηπέδου 5×5, που βρίσκεται στη συνοικία Αγίου Κωνσταντίνου Συντάγματος Καλαμάτας, στον Ποδοσφαιρικό Αθλητικό Όμιλο «Δόξα». Η δωρεάν παραχώρηση έχει ισχύ για 15 χρόνια, με προτεραιότητα χρήσης για τον ΑΟ «Δόξα».
ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
Εγκρίθηκε η εκμίσθωση χώρων εντός του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας για τη λειτουργία θερινού κινηματογράφου. Συγκεκριμένα, θα εκμισθωθεί χώρος εντός του κτηρίου 02 και μέρος ακάλυπτων εκτάσεων, με πλειοδοτική δημοπρασία.
ΕΠΑΝΑΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ
ΣΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ
Το Σώμα ενημερώθηκε για την καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης του Τουριστικού στον Ταΰγετο από την εταιρεία Olympic Sport AE, ενέκρινε δε την εκμίσθωση του Τουριστικού Ξενώνα Ταϋγέτου και της λυόμενης ξύλινης κατασκευής (καφετέριας) ξεχωριστά.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΦΩΤΕΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ
Εγκρίθηκε η πραγματοποίηση των εξής εκδηλώσεων:
– Απονομής ετήσιου Πανελλήνιου Βραβείου στη μνήμη Παναγιώτη Φωτέα, για βιβλίο δοκιμίων ελεύθερου στοχασμού και η διάθεση πιστώσεων 3.000 € για το χρηματικό έπαθλο και 400 € για τα έξοδα διοργάνωσης, καθώς και
– Απονομής Βραβείου Ποίησης στη μνήμη Μαρίας Πολυδούρη και η διάθεση πίστωσης 2.000 € για το χρηματικό έπαθλο.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΦΟΡΕΩΝ
ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Εγκρίθηκαν:
Α. η επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων – φορέων:
I. «Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου Καλαμάτας» για τη διοργάνωση των Παπαφλεσσείων
II. «Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας ¨Ο Ποσειδών¨» για τη διοργάνωση Κολυμβητικού Μαραθωνίου και Αγώνων Κολύμβησης
Β. η συμμετοχή του Δήμου στη διοργάνωση της εκδήλωσης με θέμα «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» και η διάθεση πίστωσης για την κάλυψη μέρους των εξόδων.
ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ
ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Καθορίσθηκε η μοριοδότηση αιτήσεων για τις εγγραφές και επανεγγραφές παιδιών στους Δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Καλαμάτας, σύμφωνα με την εισήγηση του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής της Διεύθυνσης Πρόνοιας.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ
Στην αρχή της συνεδρίασης, από Μέλη του Σώματος τέθηκαν διάφορα θέματα και ερωτήματα και δόθηκαν από τη Δημοτική Αρχή οι σχετικές απαντήσεις. Τα θέματα αυτά ήσαν οι υποδομές ύδρευσης και η αντικατάσταση μεγάλων αγωγών, για την οποίαν υπάρχει προγραμματισμός, ο σαϊτοπόλεμος, η μη αποζημίωση από την Κυβέρνηση πολλών πλημμυροπαθών, ο νέος ποδηλατόδρομος και οι έλεγχοι στο Κοιμητήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages