ΤΟ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΤΟ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΤΟ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Share This
Τον έκτο μήνα διανύουν οι ελιές ποικιλίας Καλαμών στις κάδες των ελαιοπαραγωγών «περιμένοντας» τους εμπόρους. Όπως είναι γνωστό, με απόφαση του ΥΠΑΑΤ, οι ελιές ποικιλίας Καλαμών –εκτός της περιοχής Μεσσηνίας, που είναι πιστοποιημένες με ΠΟΠ– έχουν οριστεί ως συνώνυμα της «Kalamata olives». 
Ήδη, στην Περιφέρεια Στερεάς, η οποία αποτελεί μία από τις βασικές περιοχές παραγωγής του καρπού αυτής της ποικιλίας, έχουν ξεκινήσει αγοραπωλησίες του προϊόντος για την τρέχουσα εμπορική περίοδο. Η σημερινή κατάσταση δεν έχει καμιά σχέση με την περσινή περίοδο, όπου η τιμή παραγωγού είχε ξεπεράσει τα 3 ευρώ το κιλό, λόγω της μικρής παραγωγής. Η εμπορία και διακίνηση του προϊόντος γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο και χωρίς την εφαρμογή συστημάτων πιστοποίησης στον πρωτογενή τομέα (διότι δεν τα ζητάνε οι έμποροι). Μέσα από αυτή την εξέλιξη, οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να κρατήσουν τις αγορές και παράλληλα να ανοίξουν νέους ορίζοντες στις χώρες του εξωτερικού. Σύμφωνα με τον Ανέστη Μαυροειδή, γραμματέα του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Λιβανάτων, «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την ποικιλία Καλαμών της περιοχής μας. Μέχρι σήμερα αντιμετωπίζαμε σοβαρά προβλήματα στην εξαγωγή της ελιάς μας ακόμη και σε χώρες τις ΕΕ. 
Το προϊόν μας, με την ονομασία ελιά Καλαμάτας, είχε εκτοπιστεί από πολλά ράφια καταστημάτων σε Γαλλία, Ιταλία, Κροατία κ.ά, με αποτέλεσμα να χάνουμε αγορές και έσοδα. Με την απόφαση του υπουργείου, η κατάσταση ομαλοποιείται, χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα . Μέσα από αυτήν τη διαδικασία ξεπερνάμε τα εμπόδια που παρουσιαζόντουσαν κατά την εμπορική περίοδο. Σε ό,τι αφορά τη δική μας παραγωγή, πρέπει να ενισχύσουμε την ταυτότητά μας, εφαρμόζοντας συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, ώστε να διασφαλίσουμε το προϊόν από τους ανεξέλεγκτους ψεκασμούς, οι οποίοι δυναμιτίζουν την παραγωγή μας. Αυτό αποτελεί μεγάλο στοίχημα, διότι η υψηλή ποιότητα της ελιάς μας θα πρέπει να είναι και συνώνυμο με την ορθή γεωργική πρακτική που πρέπει να ακολουθούμε κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Ο άμεσος στόχος μας είναι να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να τηρούμε την υγιεινή και ασφάλεια σε όλα τα αγροτικά μας προϊόντα». Περιγράφοντας την κατάσταση της τρέχουσας περιόδου, ο Παρασκευάς Μπακάρας, ελαιοπαραγωγός από τη Λοκρίδα, δήλωσε: «Η περσινή παραγωγή ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα να έχουμε μικροκαρπία. Οι ελιές μας έχουν ωριμάσει στις κάδες και συζητάμε για την πώληση της παραγωγής μας. Το γεγονός της ονομασίας δημιουργεί μια θετική εξέλιξη, αυτό βέβαια θα το δούμε και στην πορεία, πώς θα υποδεχθεί η αγορά τη νέα αυτή κατάσταση. Σίγουρα οι γειτονικές χώρες που παράγουν και αυτές το ίδιο προϊόν δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα. Το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων είναι δεδομένο και χρειάζεται μία συλλογική προσπάθεια για να το αντιμετωπίσουμε. Το θέμα μας είναι να διασφαλίσουμε την ταυτότητα μας, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages