ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΊΚΑΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΊΚΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΊΚΑΣ

Share This

Οι αποφάσεις του Δ.Σ

Η  Έγκριση απολογισμού και οικονομικών καταστάσεων του Δήμου Καλαμάτας, διαχειριστικής χρήσεως 2016, απασχόλησε την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού  Συμβουλίου Καλαμάτας .Έγινε διεξοδική συζήτηση παρουσία της Διευθύντριας Οικονομικών, των ορκωτών λογιστών και του υπευθύνου για το διπλογραφικό σύστημα. Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ανέφερε ότι ο Δημοτικός Προϋπολογισμός χρηματοδοτείται κατά 80% από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και από τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Η εκτέλεση του ελέγχεται από τον Επίτροπο και από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται από συλλογικά όργανα. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διαφάνειας στη διαχείριση των κρατικών και ευρωπαϊκών χρημάτων. Από τον ισολογισμό 2016 αποδεικνύεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι οικονομικά εύρωστος, μέσα στη μεγάλη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Η ευρωστία αυτή αποδεικνύεται και από τη σχέση μεταξύ εσόδων και υποχρεώσεων και από την εξαιρετική δανειοληπτική κατάσταση, στην οποία ο Δήμος βρίσκεται και την αναχρηματοδότηση των δανείων του από τις τράπεζες. Ο κ. Νίκας ανέφερε ότι ο Επίτροπος και το Ελεγκτικό Συνέδριο, δηλαδή η Δικαστική Αρχή, με τον προληπτικό έλεγχο βοηθούν το Δήμο στην οικονομική διαχείριση, ενώ με το νέο νομοθέτημα «Κλεισθένης», με το οποίο καταργείται ο Επίτροπος, ο έλεγχος πλέον περνά από τη Δικαστική Εξουσία στην Εκτελεστική Εξουσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα και απολύτως ελεγχόμενα από την Εκτελεστική Εξουσία και δεν είναι καθόλου καλό μήνυμα. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους λογιστές και την Υπηρεσία για την προσπάθεια, την οποία αυτή καταβάλει, ώστε ο Δήμος να είναι νοικοκυρεμένος. Ο Δήμος Καλαμάτας κατόρθωσε να λύσει πολλά προβλήματα στην πορεία του. Είχε χρέη πάνω από 10 εκατ. ευρώ αναφορικά με πολιτιστικά ζητήματα και οφειλές που προέρχονταν από Δήμους, οι οποίοι εντάχθηκαν στο Δήμο Καλαμάτας με τον «Καλλικράτη». «Όλα αυτά τα ξεπεράσαμε και είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας», τόνισε ο Π. Νίκας.
Ακολούθησε η 10η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και οι σημαντικότερες αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής ήταν οι εξής:
Στις 28 Μαϊου  ο Καθηγητής  Γεωργιάδης 
Επίτιμος  Δημότης  Καλαμάτας
Ανήμερα την εορτή του Αγίου Πνεύματος, στις 28 Μαΐου  και μετά τη Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Απόστολος Γεωργιάδης θα ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης του Δήμου Καλαμάτας στο ιστορικό Δημαρχείο. Στη συνέχεια, θα παρατεθεί γεύμα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε τη σχετική δαπάνη και όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας. Ο κ. Γεωργιάδης έχει ειδοποιηθεί σχετικά, έχει συμφωνήσει και την ημέρα της ανακήρυξής θα είναι αναρτημένη και η φωτογραφία του στο ιστορικό Δημαρχείο.
Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των  ΚΔΑΠ
Από το Σώμα εγκρίθηκε η τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και η επέκταση του ωραρίου απασχόλησης του Συντονιστή ΚΔΑΠ. Τα ΚΔΑΠ θα λειτουργούν, πλέον, από 16.00 έως 22.00, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Τα ανωτέρω αποφασίσθηκαν σε συνεννόηση με το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τους Διευθυντές των Σχολείων και υπηρετείται ο εξής σκοπός: τα παιδιά να μην μένουν απροστάτευτα κάποιες ώρες μέχρι να γυρίσουν οι γονείς τους και να απασχολούνται δημιουργικά από τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα ΚΔΑΠ. Εξαιτίας της τροποποίησης αυτής, θα προκύψουν ανάγκες σε επιπλέον εκπαιδευτικούς και αυτοί θα προσληφθούν με τη γνωστή διαδικασία.
10 Ναυαγοσώστες για τη θαλάσσια περιοχή 
Ναυαγοσώστες, δέκα τον αριθμό, για τρεις μήνες, θα προσληφθούν για την προστασία των λουομένων στο παραθαλάσσιο μέτωπο του Δήμου, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ίσχυσαν και τα προηγούμενα χρόνια. Ο Δήμος Καλαμάτας ελπίζει να βρει ναυαγοσώστες, γιατί κάθε χρόνο υπάρχει δυσκολία στην εξεύρεσή τους.
Ιδρύονται βρεφικά τμήματα 
Μετά τη θέσπιση νέου τρόπου λειτουργίας των Νηπιαγωγείων, που προβλέπει ότι νήπια, τα οποία φοιτούσαν σε Παιδικούς Σταθμούς, περνούν στα Νηπιαγωγεία και σε συνέχεια των εκτιμήσεων ότι ο Δήμος Καλαμάτας χάνει περίπου 200 παιδιά από τους Παιδικούς Σταθμούς, που σημαίνει ότι θα προκύψει πρόβλημα για τους εργαζομένους στους Παιδικούς, ιδιαίτερα εκείνους με τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ο Δήμος προχωρεί στη λειτουργία δύο Βρεφικών Σταθμών σε πρώτη φάση και συνολικά έξι, οι οποίοι θα λειτουργούν εντός των Παιδικών Σταθμών. Επίσης, εγκρίθηκε και η υποβολή πρότασης για συμμετοχή του Δήμου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός.
Θα γίνει συνάντηση με τους εργαζομένους στους Παιδικούς Σταθμούς, ώστε να ενημερωθούν για τη μετεξέλιξη των δομών αυτών και για την προσπάθεια που θα πρέπει να καταβάλουν και οι ίδιοι, προκειμένου οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί να είναι ανταγωνιστικοί σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο ο Δήμος Καλαμάτας να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από το ΕΣΠΑ και να κρατήσει τις θέσεις εργασίας και, ει δυνατόν, να τις αυξήσει.
Πρώτη πληρωμή της  «ΗΛΕΚΤΩΡ» για τη διαχείριση απορριμμάτων
Το Σώμα προέβη στην έγκριση του 1ου πρωτοκόλλου παραλαβής των εργασιών (με θετική άποψη και χωρίς ενστάσεις από την Υπηρεσία) της σύμβασης με αρ. πρωτ. 238/2018 για τη «Λειτουργία κινητής μονάδας επεξεργασίας ΑΣΑ» και στην παραλαβή των παρασχεθεισών υπηρεσιών για το μήνα Μάρτιο 2018, ήτοι την επεξεργασία 2.388,81 τόνων απορριμμάτων. Θα ακολουθήσει η πρώτη πληρωμή της αναδόχου «Ηλέκτωρ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages